07 Ocak 2015 17:15

Yaşananlar iktidar baskısının sonucu

Üniversitelerin bilim yuvası olduğunu her seferinde tekrar edenlerin bu alanlara polisin girişine izin verdiğini, bu durumun okul yönetimi ile ilgili olduğunu belirtiyor Nurdane

Paylaş

Fidan Sumru Çetin
Hasret Gültekin Kozan
Kocaeli Üniversitesi

Son dönemde üniversitelerde polis ve faşistler eliyle yapılan saldırılar, gözaltılar ve hatta tutuklamalar öğrencilerin gündemindeyken bu durumu ‘dışarıdan’ izleyen gençlerle konuşmak istedik. Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) belirli bir kesime gitmektense, olaya daha ‘tarafsız ve sessiz’ bakan gençlerle konuşmayı yeğledik.

İlk olarak görüştüğümüz İletişim Fakültesi öğrencisi Nurdane Yeşil, yaşananları iktidarın baskısı olarak görenlerden. Eylem, etkinlik ve stant açma işlerinin serbest olması gerektiğini düşünüyor. “İnsanlar protestosunu yapar, bir kenara çekilir fakat öyle olmuyor. İktidar hemen durumu susturuyor ve kendine itaat edecek bireyler yetiştirmeye çalışıyor.” şeklinde özetliyor durumu. Ve okula polisin girmesini doğru bulmuyor. Ona göre polis olaylara müdahale etmemeli, eğer okula polis giriyorsa okulda güvenlik sağlanamamış demektir. Üniversitelerin bilim yuvası olduğunu her seferinde tekrar edenlerin bu alanlara polisin girişine izin verdiğini, bu durumun okul yönetimi ile ilgili olduğunu belirtiyor Nurdane. Eğer ki okul yönetimi okula polislerin alınmamasını isterse okula polis giremez, tabi ki bu ütopik bir düşünce olur. Çünkü olası bir durumda okul yönetimi bundan sorumlu olacaktır. İktidarın eğitim düşünü ise şöyle tarif ediyor: “Şimdiki iktidar bizler eğitimimizi alalım ama hiçbir şekilde iktidarı eleştirmeyelim, karışmayalım istiyor. Eğitimi iktidara boyun eğme biçimi olarak görüyor. İktidar eleştiren öğrencileri istemediği için okula polis giriyor. Ve böylelikle sorgulamayan bireyler yetiştiriliyor.”

POLİS ORANTISIZ GÜÇ KULLANIYOR!

İktisat Bölümü öğrencisi Şeyda Aslantürk, yaşanan gözaltıları yanlış bulsa da polisin üniversiteye girmesinde bir sakınca görmüyor. Herkesin görüşlerini söyleme ve ifade edebilme hakkının olduğunu belirten Aslantürk’e polislerin öğrencilere yaklaşımını sorduk. Polisin üniversiteye girmesinin gerekliliğine gerekçe olarak geçen sene Mühendislik Fakültesi’nden bir arkadaşın satırla şiddete maruz kalmasını gösteriyor. Bu gibi durumlarda polisin müdahale edebileceğini ifade ediyor. Öğrencilerin bazen aşırıya kaçtığını ekliyor sözlerine son olarak.


‘POLİSİN ÖNLEM ALMASI NORMAL’

İşletme Bölümü öğrencisi Osman İbiş, olayın kavga boyutuna ulaştığında polisin müdahalesini doğal buluyor. Eğer şiddet eğilimli bir tutum yok ise polisin üniversiteye girmesini doğru bulmuyor. Bu durumda polisin müdahale etmeyeceğini ama önlem alacağını vurguluyor. Herkesin fikrini açıkça söyleyebildiğini, polisin müdahalesinin olayların şiddet boyutuna ulaştığında gerçekleştiğini ve bunun doğal bir şey olduğunu düşünüyor Osman. Polisin hazır beklemesi normal fakat durup dururken eylem yapan insanlara karışmamalı diyor. Osman birçok sorumuzu, “Benim düşüncem bu, herkese de saygı duyarım.” diyerek yanıtsız bıraktı.

ÖNCEKİ HABER

Roboskî günlüğü

SONRAKİ HABER

Birleşime siz de davetlisiniz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa