07 Ocak 2015 16:57

Alternatif eğitim forumları örgütleyelim

Kayseri’de 20’ye yakın liseden arkadaşlarımızla bir araya geldik. Her arkadaşımız kendi lisesine özgü sıkıntıları, bire bir yaşadığı sorunları anlattı ve bu durumları nasıl değiştireceğini konuştu-tartıştı

Paylaş

Barış Timur                                                                                                                                                                                              Mehmet Peker
Kayseri

Hükümet yeni yıla girmeden önce gençliği etkileyecek bir karar ile 19. Milli Eğitim Şûrasını topladı. Şûrada birçok değişikliğe imza atıldı. Eğitim sendikaları ise önerilerde bulundu veya önerilere karşı çıktı.

Evet, en çok liselileri etkileyecek şûra kararları. Bu kararlar bizleri kutuplaştırmaya, kararlara karşı çıkanı okul güvenliği adı altında ‘riskli’ öğrenci ilan etmeye götürecek. Hayatımızı, geleceğimizi etkileyecek tüm olaylar karşısında ses çıkarmamamızı isteyen 2014 model bir şûra bu.

Kayseri’de 20’ye yakın liseden arkadaşlarımızla bir araya geldik. Her arkadaşımız kendi lisesine özgü sıkıntıları, bire bir yaşadığı sorunları anlattı ve bu durumları nasıl değiştireceğini konuştu-tartıştı. YGS şifre skandallarından ‘dindar ve kindar nesil’ söylemlerine, TEOG’dan eğitim şurâsına pek çok konu gündemimiz oldu.

BİZ HAZIRIZ

Okullarda ÖTK’lar, sınıf temsilcileri ve okul başkanı ile bir araya gelip yaşadığımız sıkıntıları, taleplerimizi, iyi olanı-olmayanı tartışıp konuştuğumuz, geleceğimizi etkileyecek meselelerle ilgili toplantıları arttırmalıyız. Şimdi buradan soruyoruz; liselerde eğitimin geleceği ne olacak? Bizleri neler bekliyor? Bu konuları, iktidar yanlısı müdürlere ve idarecilere karşı ÖTK’lar ve kulüpler eşliğinde tüm okulun gündemi haline getirmeliyiz. Geleceğimizi çalmak isteyenlere, “liselerde politika yapmak yasak” diyenlere bizim de söyleyeceklerimiz var. Geleceğimiz elimizden gidiyor, sen kalkıp politika yapmak yasak diyorsun! İnadına bilimsel, laik, parasız, nitelikli eğitimi savunacağız. İstediğiniz gibi bir nesil olmayacağız. Sisteminize karşı nasıl bir eğitim modeli istediğimizi haykıracağız. Bunu sadece biz öğrenciler olarak değil, öğretmenler ve velilerle birlikte yapacağız.

Eğitim sendikaları (Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen) eğitimde yapılan değişikler karşısında sessiz. Eğitim Bir Sen çıkıp karma eğitiminin kaldırılması gerektiğini savunuyor. Nitelikli, bilimsel, gerçekten laik bir eğitim sistemini en ileriLden savunmayacak mıyız? Öğretmenler ile öğrenciler bir araya gelecekleri, eğitim sistemini konuşacakları büyük eğitim forumları yapmalı. Biz liseliler olarak yapmaya hazırız. Gelin birlikte eğitim forumları yapalım. Derdimizi daha geniş kesimlere anlatalım. Gelin hep beraber bizlere sunulan eğitim modellerine inat ‘Alternatif Eğitim Forumları’ örgütleyelim. Ne dersiniz?


BU SİSTEM...

Bu sistemlerin ya da değişikliklerin biz öğrencilere, öğretmenlere ve velilere bir yararı dokunmamıştır ve bu eğitim sistemi çürümüştür. Bu sistem, bir lisede okul müdürünün bir kadın öğretmene “alyansını tak” diyebileceği bir sistem. Bu sistem, tiyatro ile ilgilenen gençlere “Tiyatro dinsizliktir!” diyen bir sistem. Bu sistem imam hatiplerde başörtüsü takmayan öğrencilere idareciler ve öğretmenler tarafından baskı uygulayan, başörtüsü takmayanlara “dinsiz ve namussuz” gözüyle baktıran bir sistem. İşte tam da burada; sağ-sol, Türk-Kürt, Alevi-Sünni, türbanlı-türbansız, şucu-bucu diye bölünmeden eğitiminin bir alternatifi var diyoruz. Bu durumu hepimiz biliyoruz. Bunu sadece biz öğrenciler olarak değil, öğretmenler ve velilerle birlikte göstermeliyiz.

ÖNCEKİ HABER

Paris'te binlerce kişi, Charlie Hebdo saldırısını protesto etti

SONRAKİ HABER

Roboskî günlüğü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...