07 Ocak 2015 16:08

Nasıl geçti habersiz

Marka, bir kullanıcıya değil kullanıcı, ürüne sponsor olmuş ve gerilla, sarı mekap’ı dünyaya duyurmuştur. Orta dünyayı zulme boğan karabayrak taşıyan org ve goblin sürüsüne karşı halklar Rojava’da 5 ordular savaşını başlatmıştı!

Paylaş

Barış GENÇYILMAZ
Anadolu Üniversitesi
Eskişehir

İsa’dan önceki 2014 ile terk ettiğimiz 2014 arasında bir ortak nokta buldum lakin Evreka! diye bağırmayacağım. İ.Ö 2014, demirin Tunç Çağı’ndayız / İ.S 2014 demirin  tuncuna kaldık, ee haliyle insanın da hiçine!

Gündem yorgunu bir halk 2015 yalanlarına hazırlanıyor şu günlerde. Geçtiğimiz yılın başında hırsız olduğu kanıtlananların, yıl sonu raporunda hırsız olmadığı gibi bir de cefakar vatanseverler olduğu kanıtlandı. DJ. Gülen ft. MC Erdo-Masum Değiliz şarkısı dillere pelesenk, kollara kelepçe oldu bu yıl. 100 yıllık şanlı tarihimizin, devlet içine sızma zeytinyağı ‘cemaat’ ve zeytinyağı gibi üste çıkan (2014 ve zeytin vurgusu için bakınız: Yırca doğa katliamı-2014) gözü dönmüş ‘tiran’ arasındaki menfaat ilişkilerine teslim edildiğini öğrendiğimizden beri,“lanet olsun bu hayat, anet olsun bu sevgin” diyoruz. Sıralı operasyonlarla karşılıklı disslerin atılması, westcoast-eastcoast restleşmesine son noktayı koydu, 2pac’in vurulmasından bile Cemaat sorumlu tutuldu. MC Erdo’nun, DJ.Gülen’e son sözü, “seni çok sevmiştim, sen neden bana böyle yaptın?” oldu.

2014’e Suriyeli kimsesiz yoksul Türkmenler’e  yarım ekmek arası füze başlığı götüren İHH tırlarıyla giriş yaptığımızı hatırlıyorum ve yine işi bilen, işe gitmeyen ama soran olursa işten geliyorum diyen hırsızlık çetesiyle. Bunları ALO FATİH hattı takip etti, sansür ve yandaşlık ihracatına 2002’de başlayan çok özel ekibin bir parçasıydı Saraç Fatih, ona daha sonra sansürella diyecekti halk anlattığı masallarda… ALO ile başlayan en samimi şeyse ALO BABACIM oldu. Bu sayede Recep Tayyip’in en hayırlı evladının Sümeyye olduğu anlaşıldı. Bilal, üzerine bir şey söylenemeyecek kadar yazıktı. Mart geldi çattı, acaba kediler miydi bu tapelerin müsebbibi. Egemen Bağış bakara makara derken twitter yine yasaklandı, çok geçmedi Erdoğan, “inlerine gireceğiz” sloganıyla kendi inlerinden çıkıp paralel inlerde kış uykusunun sona ermesini kutlayacaklarını açıklamıştı. Yerel seçimlerde beklenenin üzerinde oy alınca, yediği yüreğin mide özsuyuyla ağzına gelmiş olmasından dolayı yine gürlüyordu 31 Mart akşamı. 1 Nisan’da ise Taner Yıldız şakayı patlattı; “trafolara kedi girmiş.” Bakın 8 ay olmuş no-frosttan çıkarıyorum bu kedili trafo açıklamasını, ilk günkü kadar komik inanabiliyor musunuz.

Gülüp eğlenirken tebessümü bir düşünceye daldıran Kobanê, sınavın başlarındaydı bahar aylarında. Pazarlamanın sektörel tarihindeki ender örneklerden biri yine bu topraklardadır. Marka, bir kullanıcıya değil kullanıcı, ürüne sponsor olmuş ve gerilla, sarı mekap’ı dünyaya duyurmuştur. Orta dünyayı zulme boğan karabayrak taşıyan org ve goblin sürüsüne karşı  halklar Rojava’da 5 ordular savaşını başlatmıştı! Mayıs ayında Danıştay toplantısını ‘eleştiriliyorum’ gerekçesiyle terkeden başbakanın katillik ‘fıtratına’ tam anlamıyla uyan Soma işçi  katliamı 12 Mayıs’ta yaşandı. Erdoğan‘ın gelişinin protesto edildiği Soma’da, başbakanlık müşaviri yerde yatan madenci yakınını elinden tutup kaldırdı ve “düşene bi tekme de biz vuramayız” dedi. (Bu bölümü Anadolu Ajansı arşivinden aldım.)

Haziran’ın yıldönümü yine sokakta ısındık, Ağrı’da 30 Mart’ta başlayan belediye seçimi 1 Haziran’da sonuçlandı. Esad da bu arada seçim kazandı ama oy vermek, Hüküm Allah’ındır kuralını çiğnediğ nden Suriye’deki turist cihadçılar Esad’ı tanımayacağını açıkladı. İstanbul’u sel aldı, İstiklal Caddesi’nde kano yarışı düzenlenirken yine Erdoğan “tarihimizde bir nuh tufanı var,bakın enteresan” falandı filandı derken Brezilya’daki dünya kupası grevlerle başladı. Brezilyalı emekçilerin ahını alan Brezilya milli takımı açılışta Hırvatlar’dan 3, yarı finalde Alamanlardan 7 gol yiyerek yokluk içindeki halkının bir oh çekmesine vesile oldu.

Çatının en çok su alan yerine kiremit arayan CHP, aradığını MHP’de buldu, kiremit de kırık çıktı. Çatı aday Ekmel Bey ilgisizlikten öldü. İnatla ölmeyen Kenan ve ekürisi Tahsin Şahinkaya ‘nın rütbeleri sökülüp erliğe düşürüldü. Cam işçisinin grevi her sene Haziran’ın son haftası kutlanan “milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyacımız olan şu günler” etkinliğine denk geldiği için ertelendi. Demirtaş, halkların adayı olurken IŞİD hilafet ilan etti. Yazın sonunda yeni CB belli oldu. Çocukluğumun fetret devri Recep Tayyip Erdoğan’ın, Fikret Kızılok’un “Süleyman hep başbakan” şarkısındaki yerini artık hakettiğini düşünüyorum.

Amerika’da polis silahsız Mike Brown’ı katletti, devlet katili korudu, kara panter uyandı! Bu arada CB olan RTE’nin yerine gölgesi bakacağından formalite gereği Davutoğlu Başbakan oldu. Başbakanın koltuğu soğumasın diye sadece popsundan faydalanılan Davutoğlu bir iki yerde RTE taklidi yapmaya çalışsa da beceremedi. Torunlar Center’da asansör, yerçekimi fıtratı sebebiyle yere çakıldı, hiç değişmeyen bir trend varsa o da işçi katliamıydı.

çArşı’ya darbeye teşebbüsten dava açıldı, gülünecek son organ ağzımızdı. Ekim’de tezkere kabul edildi, Suruç’ta askere “savaşıyomuşum gibi çek” pozu verdirildi. Erdoğan, “Kobanê düşüyor” dedi, Kobanê düşmeyecekti çünkü Selahaddinler, Suphi Nejatlar oradaydı. 25 Ekim günü Cumartesi Anneleri 500. kez Galatasaray meydanındaydı, 3 gün sonra Karaman-Ermenekli annelerin ciğeri yandı, fıtrat yine iş başındaydı, her zamanki gibi manidardı.

Ekim’in sonunda Yukarı Volta şahlandı, Tunus’ta yoldaşlar 15 vekil çıkardı. Kasım’ın başında Burkino Faso’da darbe yapıldı, Katalonya ise bağımsızlık için referanduma gitti. Manisa Yırca halkı ağaçlarına sarıldı. 12 Kasım’da Rosetta kuyruklu yıldıza iniş yaptı, 3 gün sonra RTE, Amerika’yı Kolomb’un değil Müslümanların keşfettiğini açıkladı, hızını alamadı bir fıtrat yorumu da 5 gün sonra geldi; ”Kadın ile erkeğin eşitliği fıtrata terstir,” Niye dedi, demeseydi. Bu nefes kesen, bizleri muhasır medeniyetler seviyesine çıkaran şahane açıklama, kadın cinayetlerini durdurmaya yetmedi. Sene boyunca değişmeyen tek şey belki de her akşam bülteninde gördüğümüz erkek sevgisi haberleriydi.

Papa, kasım ayında 1150 odalı sarayın ilk konuğu olarak Türkiye’ye geldi. Paralelleri çatlatırcasına el sıkışan ikili samimi pozlar verdi. Aralık ayının başlarında Kobanê ve Şengal’in özgürleştiği haberleri geldi. Biz ise zorunlu din dersinin ilkokullarda uygulanmasını tartışıyorduk. 1 yıllık tarihi olan kantonlar tüm bölgeye laisizm ve eşitlik dersi veriyordu. Dersimizi almamış olacağız ki Osmanlıca eğitim gündeme oturdu. Bir nekrofiliyi mesud edecek kadar mezartaşlarından bahsettik.

12 Aralık, bedelli çıktı. 12 ay boyunca devletin sırtına yük olmak istemeyen gururlu, onurlu Türk gençleri, devletlerine destek olmak için bankalara koştu. 15 Aralık, sendikacılık ne değildir sorusunun bir kez daha Türk Metal tarafından cevaplandığı bir gün olarak tarihe geçti, metal işçisi boynu büktü ama dişini de sıktı. 16 Aralık günü adalete büyük bir darbe olan çArşı yargılaması başladı. Sanıklar bizim böyle bir gücümüz olsa Beşiktaş’ı şampiyon yapardık dedi, Yıldırım Demirören’e bile sabır gösterebilmiş insanlara söylenecek son şey darbecidir.

17-25 Aralık Milli Yolsuzluk Haftası tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Çocuklar okula gelirken evden arakladıkları birkaç şey getirerek küçük şenlikler düzenledi. Hırsızlar aklandı, paralar iade edildi. 19 Aralık’ta Gülen’e kırmızı bülten çıkarıldı. 14 Aralık’ta gözaltına alınan Hidayet Karaca Tek Türkiye dizisi delil gösterilerek terör örgütü yöneticisi olmak suçundan tutuklandı. Zaman Gazetesi’nin özgür basın susturulamaz çağrısı, Brecht’in o çok bilindik “Yahudiler, çingeneler, komünistler götürülürken sesimi çıkarmadım, beni götürmeye geldiklerinde ses çıkaracak kimse kalmamıştı.” hikayesini anımsattı.
16 yaşındaki bir lise öğrencisi CB’ye hakaretten derste gözaltına alındı. Hırsızlığın ifşası kadar suç sayılmadığı bir memleketin 1 yılı yaklaşık böyle geçti. Atlanılan, detaylandırılmayan bir çok konu vardır, affola…

ÖNCEKİ HABER

E-spor deyip geçme

SONRAKİ HABER

Bir daha asla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...