19 Temmuz 2011 11:43

Kıdemime dokunma!

Hükümetin yeni 4 yıllık programında kıdem tazminatını kaldırma planına işçiler tepkili. İşletmeler üzerinde ödeme baskısı oluşturduğu gerekçesi ile kaldırılması planlanan kıdem tazminatlarının oluşturulacak bir fonda toplanması hedefleniyor.Bir yıla bir maaş olarak hesaplanan kıdem tazminatları bir çok işçinin yıl

Kıdemime dokunma!
Paylaş
Sinan Ceviz

Bir yıla bir maaş olarak hesaplanan kıdem tazminatları bir çok işçinin yıllarca çalışması sonrasında emeklilik halinde elindeki tek birikim. Şimdi bu birikim ortadan kaldırılarak işçiler emeklilik sonrasında açlığa terk edilmek isteniyor.
Bu durum ile ilgili görüştüğümüz işçiler bu uygulamanın karşısında sessiz kalmayacaklarını belirttiler. Sanayi havzasında görüştüğümüz İşçilerden Çetin Kılıç hükümetin ne yapmak istediğini bilmediklerini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü. “Biz örgütsüzüz onun için bilmiyoruz ne olacak, yerine ne getirecekler daha iyi bir şey mi olacak yoksa kötü mü? Sendikalar bu konuda işçileri aydınlatmalı. Ben tazminatların kaldırılmamasını istemiyorum, zaten işçinin neyi var ki, elinden o da alınırsa ne yapacağız?​”

İŞÇİ ÇIKIŞLARI ARTACAK

Kıdem tazminatlarının kaldırılarak işçi çıkarmalarının önünün açılacağına değinen Liman İşçisi Kenan Eren ise “Kıdem tazminatlarını kaldırırlarsa herkesi kapı önüne koyarlar” dedi. Hükümetin sözde işsizliği önleme programı çerçevesinde kıdem tazminatlarının kaldırılmasını hedeflediğine değinen Eren AKP iktidarının sahte davrandığına vurgu yaparak, “İşçilerin küçük bir birikimi olmuş oluyor onu da elimizden alırlarsa geriye kalan hakkımız da olmuyor. Bu uygulama ile niyetlerinin ne olduğu ortadadır. Zaten hep yoksuldan vergi alıyor sonra bu  vergilerle insanları eziyorlar. Ülkede zaten işsizlik var bu de tazminatları kaldırırlarsa bu oran büyüyecek. Bunun için büyük eylemler yapılmalı bütün işçiler katılmalıdır. Biz bunu yapamazsak elimizden bu hakkımızda gidecek” dedi.    

İŞVEREN İSTEDİĞİ GİBİ İŞTEN ATAR

Defacto’da çalışan Sadık Demir ise uygulamanın saçma bir uygulama olduğuna değinerek “Kıdem hakkımızın kaldırılmasını istemiyoruz. İnsanlar emekli olunca bir birikim edinmiş oluyor, şimdi bunu elimizden almak istiyorlar. Buna da dokunurlarsa işverenler istediği gibi bizi kapı önüne koyar. Önceden tazminat hakkımız olduğu için dokunamıyorlardı yine de işten atılma oluyordu ama şimdi daha çok olacak. bu uygulamadan bir an önce vazgeçmeliler” diye konuştu.

OYU BİZ VERDİK HİZMET BİZE OLMALI

Turan Çiftçi adlı bir Gezer işçisi ise AKP’nin kendilerinden oy aldığını bunun için de halka hizmet etmesi gerektiğine değinerek “Ben de AKP’ye oy verdim, benim gibi işçi kesiminden çok oy aldı. Ama şimdi sen işçiden oy alıp sonra da işçinin hakkı yersen olmaz. O zaman biz de bir dahaki seçimlerde oy kullanmayız. Başbakan bunu bilmeli, kıdem tazminatlarımıza dokunmamalılar. Gerçi bence konu biraz abartılıyor, öyle kolay değil ki kıdem tazminatının kaldırılması” şeklinde görüş belirtti.

O ZAMAN BİZDEN KORKSUNLAR

AKP’ye oy verdiğini belirterek ismini vermek istemeyen bir başka işçi ise “Biz kıdemimize dokundurtmayız. Başbakanı da sıkıştırıyor patron kesimi ama Başbakan tazminatlara dokunmaz. Dokunursa başta kendi yanar ya olur mu öyle şey, bunlar kafayı yemedi ya. Ama gerçekse o zaman bizden korksunlar” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Uyanık patrondan ‘kıdem tazminatı’ hilesi

SONRAKİ HABER

Sorumluları devlet bulmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...