07 Ocak 2015 06:20

Telefonda sakın 'çekirdek çıtlatıyorum' demeyin!

Erzincan'da kaldıkları ev ve yurtlara yapılan baskınlar sonrası gözaltına alınıp tutuklanan 11 öğrenciye yöneltilen suçlamalar evlere şenlik. Roboski, Halepçe gibi katliamları kınama yürüyüşleri ile 1 Mayıs mitinglerine katılmaları suç sayılan öğrencilerden birinin, bir arkadaşı ile yaptığı telefon konuşmasında kendisine yöneltilen "Ne yapıyorsun?" sorusuna "Çekirdek çıtlatıyorum" cevabını vermesi "şifreli konuşma" sayıldı.

Paylaş

Kaldıkları ev ve yurtlara 2 Ocak günü gerçekleştirilen baskınlarda gözaltına alınan Erzincan Üniversitesi'nde okuyan 14 Kürt öğrenciden 11'i dün akşam saatlerinde çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi. 3 öğrenci ise "denetimli serbestlik" şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma dosyalarına "gizlilik" kararı konulduğu için haklarında ileri sürülen suçlamaları tam olarak incelemelerine müsaade edilmediğini aktaran tutuklanan öğrencilerin avukatları, savcılık sorgusunda ve nöbetçi mahkemede yöneltilen suçlamaların ise tutuklama dayanağı olamayacağını söyledi.

'DEMOKRATİK HAKLAR SUÇ OLARAK KABUL EDİLDİ'

Öğrencilerin 2 yılı aşkın bir süre boyunca teknik ve fiziki takip altında kaldıklarını paylaşan avukatlardan Banu Çukadar Yılmaz, "Öğrenciler için klasör klasör dosya hazırlamışlar ama bu suçlamaların hiçbirinin elle tutulur bir yanı yok" dedi.

Öğrencilerin demokratik haklarını kullanarak Roboski, Halepçe gibi katliamları kınama yürüyüşleri ile 1 Mayıs mitinglerine katılmalarının savcılıkça suç olarak kabul edildiğini vurgulayan Yılmaz, tutuklamaya kadar varan bu suçlamaların yasal dayanağı olmadığını söyledi.

'ÇEKİRDEK ÇITLATMAK' ŞİFRELİ KONUŞMA SAYILDI

Tutuklanan öğrencilerin dosyasında telefon dinlemelerinin büyük oranda yer aldığını söyleyen diğer sanık avukatlarından Sezai Demirbilek de bir öğrencinin telefonun herhangi bir olayın gerçekleştiği ilde, olayın gerçekleştiği gün sinyal vermiş olmasının bile söz konusu öğrencinin o eyleme katıldığının kanıtı olarak kabul edildiğini aktardı.

Aynı dosyada ismi bulunan öğrencilerin birbiriyle yaptığı telefon konuşmalarının da birbirleri ile yaptıkları görüşmelerin "örgütsel konuşma" olarak değerlendirildiğini paylaşan Demirbilek, öyle ki bir telefon konuşmasında arkadaşının "Ne yapıyorsun?" sorusuna "Çekirdek çıtlatıyorum" cevabının verilmesinin "şifreli konuşma" olarak kabul edildiğini belirtti.

'YASAL DERNEKLER İLLEGAL KABUL EDİLDİ'

Üniversiteli öğrencilerin bir araya geldiği Demokratik Öğrenci Dernekleri Federasyonu'na (DÖDEF) bağlı her ilde bulunan farklı isimlerdeki öğrenci derneklerinin, savcılıkça genel olarak YDG-H faaliyetlerinde bulunulduğunun iddia edildiğini de belirten avukatlar, Erzincan Özgür Öğrenci Derneği'nin de bu kapsamda ele alındığını belirtti. Avukatlar, valilik kararıyla 2 yıldır legal faaliyet yürüten bu dernek çevresinde şekillenen tüm eylemlerin örgüt talimatıyla yapıldığının iddia edildiğini söyledi.

Tüm bu hukuk dışı suçlama delilleri ile öğrenciler hakkında verilen tutuklama kararının yasal dayanağının bulunmadığını vurgulayan avukatlar, 1 hafta içerisinde tutukluluk itirazında bulunacaklarını belirtti. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

THY, 53 uçuşunu daha iptal etti

SONRAKİ HABER

Urfa'da gözaltındaki polisler adliyeye sevk edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa