19 Temmuz 2011 11:41

Uyanık patrondan ‘kıdem tazminatı’ hilesi

AKP hükümeti, kıdem tazminatını “İşçilerin büyük çoğunluğunun bu haktan yararlanamadığı” gerekçesiyle yeni oluşturulacak bir fona devretmeyi hükümet programına almıştı. İşverenlerin “Sırtımızda yük oluyor” diyerek uzun yıllardır kaldırılmasını istediği kıdem tazminatına dair tartışmala

Uyanık patrondan ‘kıdem tazminatı’ hilesi
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

KABUL ETMEYEN KAPI DIŞARI

Söz konusu şirket daha önce en uzunu 2 yıl olmak üzere birkaç kez Numune Hastanesinin “Teknik Servis Personeli Hizmet Alımı İşi” için ihaleye girerek, kazandı. Son olarak Temmuz ayından itibaren geçerli olacak 18 aylık ihaleyi alan şirketin ilk icraatı uzun süredir hastanede çalışan işçileri işten çıkarmış gibi göstermek oldu. İhaleyi kazanan firmalar değişse de sabit kalan işçilerin tazminat talep etmesinden korkan şirket, ihale aldığı önceki dönemlere ait kıdem tazminatlarını işçilerin banka hesaplarına yatırdı.

Durumu işçilere açıklayan şirket yetkilileri bankaya yatırılan kıdem tazminatlarını geri getirenlerin yeniden iş başı yapabileceğini söyledi. İşsiz kalmak istemeyen işçilerin büyük bir çoğunluğu kıdem tazminatlarını şirkete geri vererek işbaşı yaptılar. 40 işçiden bu durumu kabul etmeyen 5 tanesi işe başlatılmadı.

ŞİRKETTEN BANKAYA ‘ÖZEL SERVİS’

İddiaya göre, işçilerin diğer taşeron firmalardan hak ettikleri kıdem tazminatını ödemekten kurtulmayı amaçlayan şirket yetkilileri, parayı çekmeye giden işçilerle birlikte bankaya giderek, dekontları işçilerden topladı.

Hastaneler başta olmak üzere birçok kamu kurumunda uzmanlık ve tecrübe gerektiren işleri yürüten taşeron işçiler, ihaleyi alan firma değişse bile kurumdaki görevlerine devam ediyorlar. Ancak işçiler, her yıl farklı bir firmayla sözleşme imzaladıkları için kıdem tazminatı ve yıllık izin haklarından faydalandırılmıyorlar. Konuyu yargıya taşıyan işçiler ise hem kıdem tazminatı, hem de yıllık izin haklarını kazanıyorlar. Bu durum patronları yeni hilelere yöneltiyor.

‘MAHKEMEYE BAŞVURAN İŞÇİ HAKKINI ALIR’

Olayı gazetemize değerlendiren Avukat Eylem Sarıoğlu, Numune Hastanesinde yapılanların hukuksuz olduğunu söyledi. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı ve yıllık izin haklarının gasbedilmek istendiğine dikkat çeken Sarıoğlu, mahkemeye başvuran işçilerin haklarını alacaklarına yönelik çok sayıda mahkeme kararı olduğunu söyledi. Sarıoğlu, şunları ifade etti: “Taşeron çalıştırmada şirketlerin sürekli değişmesi ve her şirkette ayrı bir iş akdinin olduğu kanısı, işçilerin yıllık izin kullanamayacakları ve kıdem tazminatlarını alamayacaklarına dair bir algı yaratıyor. Ama son dönemdeki yargı kararları tersi bir duruma işaret ediyor. İş Kanunu’nun 6. Maddesi’nde ‘işyeri devri-iş akdinin devri’ kavramı düzenlenmiştir. Aynı işyerinde alt işverenler değişse de, işçilerin aynı şartlarda çalışmaya devam etmesi, ‘iş akdinin devri’ olarak yorumlanıyor. İhaleler 11 ayda bir yapılmasına rağmen işçilerin çalışması kesintisiz devam ediyor. Değişen alt işverenler işçinin iş sözleşmesini ve doğmuş işçilik haklarını devralmış olurlar. İhaleyi alan son taşeron firma, işçinin geçmiş dönemde başka taşeron firmalardan hak etmiş olduğu kıdem tazminatından da sorumludur. Söz konusu firmanın kendi yetkili olduğu döneme ait tazminatları ödemesi, işçilerin diğer firmalardan kalma hak edişlerine ilişkin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz”.  

HASTANE VE BAKANLIK DA SORUMLU

Sarıoğlu, işçilerin kazanılmış haklarından hastane ve Sağlık Bakanlığının da sorumlu olduğuna dikkat çekti. Sarıoğlu, “Yine İş Kanunu’na göre asıl işverenin alt işverenle beraber iş sözleşmesinden ve işçi alacaklarından sorumlu olduğu düzenlenmiştir. Örneğin çalışılan bir hastaneyse, oradaki taşeron firmayla beraber hastane yönetimi de, Sağlık Bakanlığı da işçilerin çalıştığı tüm sürelere ilişkin kıdem tazminatı ve tüm alacaklarından sorumludur” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nükleere mecbur değiliz

SONRAKİ HABER

Kıdemime dokunma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...