07 Ocak 2015 00:54

Hastane tedavi etmedi, Emniyet kovdu

Küçükçekmece Sanayi Mahallesi’nde kontrolden çıkan bir araç tarafından ezilen Rojavalı iki kardeşin Türkiye vatandaşı olmadığı gerekçesiyle hastanedeki tedavisinin yarıda kesildiği iddia edildi. Kazaya neden olan sürücüden şikayetçi olmak için emniyete giden ailenin buradan da kovulduğu ileri sürüldü.

Paylaş

Sinan TUNÇDEMİR

Rojava’nın Efrin Kantonu’ndan ailesiyle birlikte İstanbul’a gelen Abdo ailesinin en büyük çocuğu M.N. Abdo ve 14 yaşındaki kardeşi A. Abdo üç buçuk ay önce  kontrolden çıkan bir araç tarafından ezildi. Aracın içinde bulunan iki kişiden biri olan Cüneyt Toprak olay yerinden gözaltına alınan Aykut Karaçelik ise ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

Yaşadıklarını anlatan baba Abdulaziz Abdo, olayın ardından Haydarpaşa Numune Hastanesinde tedavi altına alınan iki çocuğunun tedavilerinin Türk vatandaşı olmadıkları gerekçesiyle yarıda kesilerek hastaneden atıldıklarını söyledi. Küçük oğlu A. Abdo’nun 27 gün hastanede tedavi gördükten sonra yaralarının kapanması beklenmeden taburcu edildiğini, toplamda 8 ameliyat geçiren ve sağ bacağının dizden aşağısını komple kaybeden M.N’nin  ise 77. günün sonunda hastaneden atıldığını söyledi. M.N’nin sağ bacağının büyük bir bölümünde deri kaybı olduğu için sol bacağından alınan deri örneklerinin sağ bacağına aktarıldığını belirten baba Abdo, sol bacağının ise kullanılamaz olduğunu söyledi.

‘HİJYENİK OLMAYAN ORTAMDA TEDAVİ YAPIYORUZ’

Hastaneden aile hekimliğine yönlendirilerek apar topar çıkartıldıklarını söyleyen Baba Abdo, ancak aile hekimliğinin de  yine Türkiye vatandaşı olmadıkları için tedavi etmeyi  reddettiğini söyledi. Bu yüzden çocuklarını evlerinde kendi imkanlarıyla iyileştirmeye çalıştıklarını söyleyen baba Abdo, “Evde hijyenik olmayan bir ortamda çocuklarımın yaralarını tedavi etmeye çalışıyorum. Oğlumun tüm yaraları hâlâ açık, hijyenik bir ortamda ve doktor gözetiminde tedavisinin tamamlanması gerekir. Aksi halde evde enfeksiyon kapacak” dedi.  

Çocuğunun ölüme terk edildiğine dikkat çeken baba, çocuğunun tedavisinin devam etmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Öte yandan, DİHA’nın görüştüğü Haydarpaşa Numune Hastanesi yetkilileri, olaya dair bilgilerinin olmadığını öne sürdü.

EMNİYET OYALIYOR

Rojavalı Abdo ailesinin yaşadıkları bunlarla da sınırlı değil. Olaydan sonra Küçükçekmece Emniyet Müdürlüğüne giderek şikayetçi olan baba, “Olayın üzerinden aylar geçti ancak hiçbir ilerleme kaydedilmedi” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde karakola giderek soruşturmanın ne aşamada olduğunu sorduğunu söyleyen baba, “Bana dosyanın savcılığa intikal ettiğini söylediler ancak savcılığa gittiğimde de dosyanın hala polisin elinde olduğunu ve kendilerine ulaşmadığını söylediler. Bunun üzerine tekrar karakola tercüman ile birlikte gittiğimde emniyetteki yetkili masaya yumruk vurarak beni emniyetten kovdu ve tercümanıma da benim için bir daha tercümanlık yapmamasını söyledi” diye konuştu.

Olaya ilişkin bilgi veren Abdo ailesi avukatı  Ömer Çakırgöz ise, Emniyetin keyfi uygulamalarından sonra babanın savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu ve emniyetin olaydan 9 gün sonra delilleri toplamaya başladığını ve yine olaydan 25 gün sonra ezilen çocukların ifadesini aldığını söyledi. Firari Cüneyt Toprak hakkında yakalama kararı çıkarıldığını belirten Çakırgöz, çocuk mahkemesine dava açmaya hazırlandıkları bilgisini verdi.

‘İNSANLIKLA BAĞDAŞMAZ’
Rojavalı iki kardeşin tedavisinin yarıda kesilmesi iddialarına ilişkin konuştuğumuz İstanbul Tabip Odası Genel Başkanı  Selçuk Erez, çocukların tedavisinin yarıda kesilmesinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “Bir insanın senin vatandaşın olmaması isterse üç kıta uzaktan  gelsin senin ocağına düşmüşse ‘Sen vatandaş değilsin git ayağın çürüsün’ demek insan haklarına aykırıdır. Bu insanlık yasasıdır” dedi. Erez konuyu takip edeceklerini vurguladı.  (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Vatandaşı eve hapsederek karla mücadele edilmez

SONRAKİ HABER

Ekmek alamıyorsan paket tura katıl!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...