07 Ocak 2015 00:51

2015 Asya Kupası

2015 yılı milli takımlar düzeyinde büyük organizasyonlarla başlıyor. İki yılda bir oynanan ve dünya futbolunu turnuvaya çektiği oyuncularla bir hayli etkileyen, Avrupa takımlarını da zaman zaman sıkıntıya sokan Afrika Kupası’nın yanında dört yılda bir düzenlenen Asya Kupası’da bu ay oynanacak.

Paylaş

Emre ÖZCAN

2015 yılı milli takımlar düzeyinde büyük organizasyonlarla başlıyor. İki yılda bir oynanan ve dünya futbolunu turnuvaya çektiği oyuncularla bir hayli etkileyen, Avrupa takımlarını da zaman zaman sıkıntıya sokan Afrika Kupası’nın yanında dört yılda bir düzenlenen Asya Kupası’da bu ay oynanacak. Avustralya’nın Asya Futbol Federasyonuna katıldıktan sonraki ikinci turnuvası olacak olan 2015 Asya Kupası’nı düzenleme şansına da erken bir şekilde onlar sahip oldu. Dolayısıyla kupanın ve bölgenin yeni gücü olarak Japonya ve diğerlerini tehdit ediyorlar. Ama daha önemlisi son yılların en çekişmeli geçmesi beklenen turnuvasıyla karşı karşıyayız ve bundaki ana etken yine ev sahibi.

JAPONYA DOMİNASYONU

Asya Kupası son dönemde Japonya’nın hakimiyetinde geçen bir turnuva haline geldi. Son altı turnuvanın dördünü kazandılar ve 90’lı yıllarla birlikte yaptıkları atılımın meyvelerini son 10 yılda toplamaya başladılar. 2014 Dünya Kupası’nda oynadıkları tiki-taka herkesin dikkatini çekmişti fakat başarılı olamadılar. Bundaki en büyük sebep oyuncuların fizik sıkıntılarının Avrupa ve özellikle Afrika takımlarına karşı çok daha büyük dezavantaj yaratması. Ama bu bakımdan Asya Kupası’nda çok daha rahatlar ve bu turnuvaya da favori olarak çıkıyorlar. D Grubu’nda Ürdün, Irak ve Filistin’le mücadele edecekler. Grubun sürpriz takımı elbette Filistin ve onları böyle büyük bir turnuvada izlemek çok keyifli olacak. 2014 AFC Challenge Cup’ı kazanarak buraya bilet aldılar. Çok düşük profilli bir takımlar ve dolayısıyla buradan futbol adına bir şey beklemiyorlar. Ama ülkelerinin bayrağını önemli bir FIFA turnuvasında dalgalandırmak bile onlar için yeterli olabilir. Grubun açılış maçında Japonya’ya karşı çok sıkıntı yaşayacakları kesin ama bunun oyuncular ya da Filistin halkı için sorun olacağını sanmıyorum.

Irak ve Ürdün ortalamanın üstünde takımlar ve özellikle Irak son dönemde büyük çıkış içerisinde. 2013 U-20 Dünya Kupası’nda yetenekli oyuncular çıkardıklarını Türkiye’de gördük. Bu iki takım grupta ikincilik için çekişecek gibi görünüyor ama Irak daha iyi kadrosuyla bir adım önde.

2006’DAN BERİ ASYA’DALAR

Turnuvanın ev sahibi Avustralya, A Grubu’nda mücadele ediyor. Okyanusya Futbol Federasyonu’nda yer alan ülke federasyonu takımın burada rakipsiz olması ve kendilerini geliştirme fırsatı bulamamaları nedeniyle 2006’da Asya’ya geçiş yapmıştı. Dünya Kupası’nın gediklisi halindeyken çok daha mücadeleci bir ortamda bunu riske ettiler ama verecekleri bu mücadelenin ve özellikle Avustralya kulüplerinin Asya Şampiyonlar Ligi’nde oynamalarının kendilerini daha çok geliştireceğini düşünüyorlar ve bu konuda haksız değiller. Kendi evlerindeki turnuvaya çok kuvvetli bir kadroyla geliyorlar. Grupta Güney Kore gibi ciddi bir rakipleri olacak ama Umman ve Kuveyt onlar için fazlasıyla zayıf ve çeyrek final için Güney Kore’yle birlikte ciddi bir favori halindeler.

EN ÇEKİŞMELİ GRUP

B Grubu turnuvanın ölüm grubu. Kupanın en dengeli grubunda Özbekistan, Çin, Suudi Arabistan ve Kuzey Kore var. Suudi Arabistan, Avustralya gelmeden önce Japonya’nın en büyük rakibi durumundaydı. Son sekiz turnuvada altı kez finale çıkma başarısı gösterdiler ama işler onlar için son yıllarda biraz  değişmiş olabilir. Çin, ligdeki atılımıyla önemli bir futbol ülkesi olmaya çalışıyor ama yolları uzun. Özbekistan ise yine son yılların önemli çıkış yapan ve altyapıya yaptıkları yatırımla dikkat çeken ülkelerinden biri.

QUEİROZ VE İRAN

C Grubu’nda İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Bahreyn var. İran çok iyi bir takım ve çok iyi bir hocaya sahip. Öğretici bir hoca olan Carlos Queiroz, 2011’den beri takımın başında ve 2014 Dünya Kupası’nda iyi bir takım olduklarını gösterdiler. B.A.E. yine turnuvanın güçlü takımlarından biri. Katar ve Bahreyn ise elemelerde aynı grupta yer aldılar ve Bahreyn 14 puanla lider çıkarken Katar ise 13 puanla onları takip etti. Dolayısıyla C Grubu’nda da İran dışında çeyrek final için önemli bir çekişme olacağını söylemek mümkün.

9 Ocak’ta başlayacak turnuva ay sonuna, yani 31 Ocak’a kadar devam edecek. Avrupa futbolunda doz aşımı yaşayanlar için hem Afrika Kupası, hem de Asya Kupası 3 haftalık dönemleriyle nefes aldırıcı olacaklar. Biraz kafayı kaldırıp Doğu’ya ve Güney’e bakmak ülke futbolu içinde daralan vizyonu biraz daha geliştirmek için de faydalı olabilir, ne dersiniz?

ÖNCEKİ HABER

‘Alaylı-mektepli ayrışması bitsin’

SONRAKİ HABER

Şiir Ödülleri sahiplerince reddediliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...