06 Ocak 2015 08:29

Siyasilerden komisyon kararına tepki yağdı

Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski Bakanla ilgili Yüce Divan’a göndermeme kararına muhalefetten tepki yağarken, AKP’li vekiller ise kararın vicdani olduğunu savundu.

Paylaş

Soruşturma Komisyonu’nun 4 eski Bakanla ilgili Yüce Divan’a göndermeme kararına muhalefetten tepki yağarken, AKP’li vekiller ise kararın vicdani olduğunu savundu.  

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Halkı makaraya aldığınızı sanıp yalanlarınızın aklandığına inanmayı aklınızdan geçirmeyin. Çaldığınız her kuruşun hesabını vereceksiniz. Suçsuz olan şerefli adamların hesap verme  korkusu olmaz. Yüce Divan’a gidilmemesi yolsuzluğun bizzat kabulünden başka bir şey değildir.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Meclis Soruşturma Komisyonu’nda göz göre, bütün somut delil, belge, bulgu, tanık ifadesi ve tespitlere rağmen, sarayın engellenmesiyle hukuku boğazlayanlar, altından kalkamayacakları bir karara imza atmışlardır. Rüşvet zanlısı eski bakanların, Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak oylamada, mutlaka layık oldukları muameleye uğramaları gerekmektedir.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay: AKP’nin bu çabası, kirli bir gömleğin üzerine temiz bir gömlek geçirip ‘temizlendim’ demeye benziyor. AKP bu iddiaları örttüğü sürece kirlenmeye devam edecek. Bu tür konular öksürük gibidir. İçinizde tutabilirsiniz ama eninde sonunda ortaya çıkar.

ÇIRAY: GERÇEKLERİ KİMSE ÖRTBAS EDEMEZ

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray: Tamamen emir kumanda sistemi içinde alınmış bir karar. Genel Kurul’dan Yüce Dîvan kararı çıkar mı? İyimser olmak istiyorum, AKP’li milletvekillerinin, milletin vicdanının sesi olmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu komisyonun AKP’li üyeleri, gelecek nesillerin önüne çıkamayacaklar utançlarından. İleride insan içine çıkamayacaklar, çünkü siyaset bir günlük bir hadise değildir. Gerçekleri kimse örtbas edemez. Mızrak çuvala sığmaz. Herkes durumun farkında. Gelecek nesiller, bu komisyon üyelerine hiç de iyi gözle bakmayacaklar. Artık genel kuruldaki oylamayı bekliyoruz.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: Bu karar, AK Parti'nin değil, komisyon üyelerinin hür ve bağımsız kararıdır. Komisyona hiçbir müdahale mevzubahis olmamıştır.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Komisyon üyeleri partileri adına değil, kendi vicdani kanaatleri çerçevesinde karar verdiler. (ANKARA)


ANKARA BAROSU: BAĞIMSIZ YARGI SAF DIŞI BIRAKILMIŞTIR

Ankara Barosu; Meclis Soruşturma Komisyonunun, 4 eski bakanın Yüce Divana gönderilmemesi konusunda aldığı karar ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Kendisi için kendi hukukunu uygulayan, bağımsız yargıya güvenmeyen, kendi yargısını yaratan iktidar meşruiyetini kaybetmiştir. İktidar suçluyu masum, masumu suçlu yapmış, kendisinin de güvencesi olan bağımsız yargıyı saf dışı bırakmıştır. Oysa, hukuk ve adaletin en çok da iktidarlar için gerekli olduğu unutulmamalıdır” denildi.
Ankara Barosundan yapılan yazılı açıklama şöyle; “Meclis Soruşturma Komisyonu aldığı karar ile vatandaşa faklı, iktidara farklı hukukun uygulandığını göstermiştir. İktidar, kendisini masumiyet karinesinden hareketle masum, vatandaşını ise makul şüpheden hareketle suçlu saydığını bir kez daha tescil etmiştir. Oysa masumiyet karinesinin garantisi bağımsız yargıdır. Bağımsız yargı adaletin tecellisini sağlar. Adalet ise medeniyetin tek şartıdır. Meclis Komisyonunun 4 bakan için vermiş olduğu karar ile iktidar kendi adaletini yaratmıştır. Ancak iktidarın bu kararı, kaçınılmaz sonu ertelemekten başka bir sonuç doğurmamıştır. İktidarın suçsuzluğunu tescil ettireceği merciin bağımsız yargı olduğu unutulmamalıdır. Savcılık tarafından verilen takipsizlik kararları, Türkiye önünde yaşanan ve hiç unutmadığımız gerçeği değiştiremeyeceği gibi iktidarın hukukunu da haklı hale getirmeyecektir. Kendisi için kendi hukukunu uygulayan, bağımsız yargıya güvenmeyen, kendi yargısını yaratan iktidar meşruiyetini kaybetmiştir. İktidar suçluyu masum, masumu suçlu yapmış, kendisinin de güvencesi olan bağımsız yargıyı saf dışı bırakmıştır. Oysa, hukuk ve adaletin en çok da iktidarlar için gerekli olduğu unutulmamalıdır. Biz gerçekleri unutmadık, unutmayacağız. Hukukun üstünlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Adaletin herkes için gerekeceği bilinciyle; herkes için adaleti sağlamak yolunda avukatlar olarak hep yüksek sesle doğruları söyleyeceğiz.” (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Murat Bozlak toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Tapeler de silinecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...