05 Ocak 2015 15:44

‘Yüce Divanı da gayrımeşru ilan ettiler’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahalesinin konuşulduğu Meclis Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ile Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde karar aldı. Muhalefet partileri bu karara tepki gösterdi.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Hasan AKBAŞ
Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müdahalesinin konuşulduğu Meclis Soruşturma Komisyonu, eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ile Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde karar aldı. Muhalefet partileri bu karara tepki gösterdi.

Çıkan ret kararını Evrensel gazetesine değerlendiren HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere AKP cenahının Gezi direnişi ve diğer toplumsal tepkilerde olduğu gibi bunu da komplo olarak adlandırdıklarını ifade etti. Bunun sadece dört eski bakanın meselesi olmadığını dile getiren Tüzel “Bu, dönemin Başbakanı Erdoğan ve siyasi erki elinde tutanların içerisinde olduğu bir yolsuzluk düzenidir. Buradan paçayı kaptırdıkları için soruşturma sonrasında da bu işin devamının geleceğini bildikleri için ve bu kaygıyla Yüce Divan konumundaki Anayasa Mahkemesi’ni de gayrımeşru ilan eden ve onu da komplonun bir parçası olarak gösteren bir tutumu takındılar” diye konuştu.

‘AKP SÖYLEM VE TAVRINI DEĞİŞTİRDİ’

AKP’deki görüş değişikliğine de dikkat çeken Tüzel, “Düne kadar kolu kopartırız, çürük diş, çürük elmaları ayıklarız diyenler son 10 günde ağız birliği etmişçesine bunu komplo ve benzeri isimle adlandırma gayreti içerisine girdi. Baskılar sonucunda de komisyonun AKP’li üyeleri nihayetinde durumun Yüce Divan’a gönderilmemesi konusunda hareket ettiler. Bu da gösteriyor ki, yargıdan, istihbarata, emniyete kadar bu tekçi yönetimi korumak için her şeyi göze almış durumdalar. Dolayısıyla eski bakanlara da toz kondurmadan yapacaklar bu işi” dedi.

‘HESAP SORACAĞIZ’ DİYEN AKP’LİLER BASKIYLA GÖRÜŞ DEĞİŞTİRDİ’

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AKP’li vekillere baskı yapıldığını söyledi.
Soruşturma Komisyonu üyesiyken, AKP’li komisyon Başkanı Hakkı Köylü’nün İstanbul Savcılığı’nca komisyona gönderilen belgeleri iade etmesine tepki olarak komisyondan ayrılan CHP Milletvekili Namık Havutça, “Komisyonda en başından beri delil karartmalar yaşanıyordu” dedi. Sürece Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müdahale ettiği görüşünde olan Havutça, dört eski bakanın yargılanmasının aynı zamanda AKP’nin yolsuzluklarının yargılanması anlamına geldiğini belirtti. Havutça, bu yüzden komisyon kurulduğundan beri bazı noktaların gizlenmeye çalışıldığına dikkat çekti.

BİLAL VE ERDOĞAN’A KADAR GİDECEK BİR SÜREÇTİ

Havutça, “İçerisinde Bilal Erdoğan’ın ve şimdiki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da olduğu bir seviyeye kadar çıkacak olan bu sürecin Yüce Divan kısmı bilerek geciktirildi. Yapılan yolsuzluk dört bakanla sınırlı olsaydı bu iş çoktan Yüce Divan’a gönderilirdi. AKP içerisindeki çok sayıda milletvekili bu durumu biliyor. Herkes bunun farkında ve gerek komisyondaki gerekse de AKP içersindeki  diğer vekiller bizimle yaptıkları konuşmalarda, ‘biz de hırsızlığı savunmuyoruz. Bizlerde bunun hesabını soracağız’ şeklinde ifadelerde bulunuyorlardı. Kesinlikle ve kesinlikle komisyondaki AKP’li vekillere başta Başbakan ve Cumhurbaşkanı olmak üzere baskı kuranlar oldu” dedi.

AKP’nin son zamanlarda söylem değiştirdiğine dikkat çeken Havutça, “son zamanlarda komplo ve darbe gibi söylemleri öne çıkararak bunun üzerine bir savunma kurdular” diye konuştu. Eski bakan Zafer Çağlayan’ın kolundaki saate, ayakkabı kutularındaki paralara dikkat çeken Havutça, bunların hangi komplolar sonucunda ortaya çıktığını sordu. Havutça, “Şimdi ne demek Anayasa Mahkemesi’ne hiç güvenmiyoruz? O zaman şu da açıkça ortadadır; devletin yasama ve yürütme sistemi çökmüştür. Bütün bu süreç aynı zamanda bu soruları da doğuruyor ve ciddi bir kapatma girişimi ve müdahalesi ortaya çıkıyor. Bu kabul edilemez” dedi.


AKP’Lİ ÜYELER BÜYÜK ABİLERDEN GELEN TALİMATI UYGULAMIŞTIR

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Türkiye siyaseti AKP’nin çoğunluk oyları ile kara bir gün yaşamaktadır. Hırsızlık yapan, yolsuzluk yapan, rüşvet alan herkesin aklanacağı yer mahkemelerdir. Bundan niye kaçıyorsunuz?” diye konuştu. Başbakan Davutoğlu için “Başbakan değilsin” diyen Gök, “Başbakanlık görevini yapan büyük ağabeyin sana talimat veriyor. O talimatlarla bu olayların daha fazla yukarılara gitmemesi için yapılan baskıya hepiniz teslim oldunuz.” dedi.

Komisyon görüşmesinden CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ve Meclis Soruşturma Komisyonu’nun CHP’li milletvekilleri basın toplantısı düzenledi. CHP olarak tüyü bitmemiş yetimin hakkını savunmak için bütün vekillerin vicdanlarına güvendiklerini kaydeden Levent Gök, bir siyasetçinin en önemli sorumluluğunun Türkiye’deki tek bir kuruşun dahi yedirmemek ve kamu kaynaklarının denetlemek olduğunu vurguladı. CHP olarak komisyon üyelerini etkileme çabası içinde olmadıklarını ifade eden Gök, “Bugün Meclisimizde AKP’nin ve onun üstü cumhurbaşkanının talimatlarıyla TC tarihinin en ağır yolsuzluk, rüşvet ve hırsızlık olaylarının nasıl talimatlarla kapatılmak istendiğine bizler de sizler gibi tanık olduk. Yapılan oylamada çıkan sonuç kesin bir sonuç olmamakla birlikte üzücüdür, vicdanları yaralayıcı mahiyettedir. Biz, AKP içinde dürüst, namuslu, vicdan sahibi arkadaşlarımızın olduğunu düşünüyorduk.” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE SİYASETİ İÇİN KARA BİR GÜN’

Bugün gelinen noktada iki hafta önce yapılması gereken oylamanın bugüne ertelenmesinin AKP’nin kendi uydurduğu düşmanla savaş içinde olduklarını gördüklerini ifade eden Levent Gök, "Bu vahim bir tablodur. Türkiye siyaseti AKP’nin çoğunluk oyları ile kara bir gün yaşamaktadır. Siyaset kurumuna güvenin artırılması gerekirken AKP’nin bu tahribatının uzun yıllar giderilmesi mümkün olmayacaktır." şeklinde konuştu.

Komisyondan çıkan kararla bakanların aklanmadığını ifade eden Levent Gök, bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi için CHP olarak önerge sunacaklarını kaydetti. Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan dört bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi hususunda "Bugün, AKP’nin Soruşturma Komisyonu yükseklerden, büyük abilerden gelen talimatı uygulamıştır. AKP’li milletvekillerinin bu rapor Meclis’e geldiği zaman nasıl bir tavır içerisinde olduklarını gösterecekleri gün yakındır." dedi.

‘MAHKEMELERDEN NİYE KAÇIYORSUNUZ?’

Cumhuriyet tarihin en ağır yolsuzluk olayında iktidar partisinin başka algılarla bu hırsızlıktan kurtulacağını zannettiğini kaydeden Gök, AKP’li bakanlardan Yüce Divan’da yargılanma isteme cesareti göstermelerini istedi. "Biz mahkemelere güvenmiyoruz deme noktasına geldiyseniz siz devleti yönetemezsiniz. Bunu demekle işin içinden sıyrılamazsınız. Hırsızlık yapan, yolsuzluk yapan, rüşvet alan herkesin aklanacağı yer mahkemelerdir. Bakanlar için Yüce Divan’dır. Bundan niye kaçıyorsunuz?" diye konuştu.

‘İBRETLE SEYREDİP, TARİHE NOT DÜŞECEĞİZ’

Anayasa Mahkemesi’nin dört yıl önce AKP tarafından kurulduğuna dikkat çeken Gök, AKP’li vekillere şu sözlerle seslendi: "Vicdan sahibi olduğunu düşünen, gece yastığına başını koyduğu zaman çocuğun nafakasını düşünen, annesinin babasının elini öpüp bu Meclis’e gelen, ‘senden Türkiye’nin çıkarlarını korumanı bekliyoruz’ denilen AKP’lilere sesleniyoruz. İşte gün geliyor. Birinci sınavı kaybettiniz. Türkiye’ye kötü örnek oldunuz. Köyünüze, ilinize alnınız açık bir şekilde dönecek misiniz, dönemeyecek misiniz? Bu konu oylanacak Meclis’te. İbretle seyredip, tarihe not düşeceğiz."

‘OLAYLARIN YUKARILARA GİTMEMESİ İÇİN YAPILAN BASKIYA TESLİM OLDUNUZ’

Dört bakan hakkında ‘makul şüphe’yi de aşan delillerin olduğunu kaydeden Levent Gök, Başbakan Davutoğlu’nun ‘yolsuzluk yapanların kolunu kopartacağız’ sözünün altında kaldığını ifade eden Görk, Davutoğlu için "Başbakan değilsin. Başbakanlık görevini yapan büyük ağabeyin sana talimat veriyor. O talimatlarla bu olayların daha fazla yukarılara gitmemesi için yapılan baskıya hepiniz teslim oldunuz." şeklinde konuştu. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Okulların kar nedeniyle tatil edildiği iller...

SONRAKİ HABER

Kayıp astsubay Türkiye'ye getirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...