05 Ocak 2015 10:16

HDP, Bakan Ala’ya polis kurşunlarını sordu

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre ve Silopi’de yaşanan olayları ve Zeki Alar ile Musa Azma’nın polis kurşunu ile öldürülmesini İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu.

Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre ve Silopi’de yaşanan olayları ve Zeki Alar ile Musa Azma’nın polis kurşunu ile öldürülmesini İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya sordu. Ala’nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Sarıyıldız, Cizre’de 27 Ekim gecesi devletin kullandığı kimi paramiliter ve devlet içerisindeki kontra güçlerin halka dönük bir katliam girişiminde bulunduğunu belirterek, “Bu katliam girişiminin hedefi; Kürt halkını iç çatışmaya sürükleyerek siyasal mücadelesini zayıflatma, çözüm sürecini sabote etme ve yaşanan gerilim üzerinden başka kesimleri devreye sokarak Kürt siyasal hareketinin etkisini kırma amacını taşımıştır. Bu amaçla yapılan saldırılar sonucu yaşanan olaylarda 5 kişi yaşamını yitirmiş, çok sayıda kişi de ağır yaralanmıştır” dedi.

BİR YILDA 3490 GÖZALTI, 880 TUTUKLAMA

“Türkiye’de son bir yılda sadece Kürt meselesi ile ilgili 3 bin 490 kişi gözaltına alındı, 880 kişi tutuklandı ve 25 kişi de polis kurşunu ile yaşamını yitirdi” diyen Sarıyıldız, önergenin devamında şu ifadelere yer verdi; “Darbe dönemini andıran bu vahim tablonun nedeni Kürt siyasal hareketini ve toplumsal muhalefeti sindirmek amacı ile kolluk güçlerine tanınan geniş yetkidir. Türkiye’de kolluk güçlerinin keyfi öldürmelerine karşı uygulanan cezasızlık politikası ağır insan hakları ihlallerinin soruşturulmasının, faillerinin bulunmasının, suçlanmalarının, yargılanmalarının ve cezalandırılmalarının önüne geçmektedir. Bu cezasızlık politikası AKP Hükümeti döneminde daha da yaygın hale gelmiştir. Özellikle Meclise getirilen İç Güvenlik Yasasıyla polis cinayetlerinin yasal zemine kavuşması ile Türkiye’de bütün yurttaşların hayatı artık daha büyük tehlikede olacaktır. Ancak her şeyden önce bu yasa ile Türkiye’nin toplumsal barışı büyük bir risk altına girecektir.”

AZMA VE ALAR’I ÖLDÜREN POLİSLER HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?

Sarıyıldız, İçişleri Bakanı Ala’ya şu soruları yöneltti:
- Yaptığımız görüşmeler neticesinde Cizre’de olayların büyük ölçüde durulduğu esnada, polis ve özel harekat timleri neden sadece ateş yakarak nöbet tutan yurttaşlara silahlı müdahalede bulunmuştur? Nöbet tutan Kitle üzerine ateş açma emri bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir? - Olayların arkasında devlet içerisindeki provokatif ve kontra güçlerin olduğu yönündeki iddiaları araştırılmış mıdır? Bu provokasyonun arkasındaki güçler kimlerdir?
- Kürt halkını iç çatışmaya sürükleyerek siyasal mücadelesini zayıflatma ve HÜDA PAR’ı devreye sokarak Kürt siyasal hareketinin etkisini kırmaya çalışma gayesini taşıyan bu provokasyonun arkasında hükümetinizin olduğu yönündeki iddia doğru mudur?
- Halka gerçek mermilerle yapılan müdahale emniyet içerisindeki kontrol dışı bir klik tarafından mı, yoksa devlet stratejisi kapsamında mı yapıldı?
- Polis, Cizre’de tanınan, araç tamir ustası olan ve elinde herhangi bir silah olmayan Zeki Alar’ı neden ateşli silahla vurmuştur? Söz konusu olayda, polis kişiye ‘dur’ ihtarı yapmış mıdır?
- Zeki Alar’ı vuran polisler hakkında herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Başlatıldıysa bu soruşturmanın sonucu nedir?
- Zeki Alar’ı vuran zırhlı araçtaki termal kamera görüntüleri incelendi mi? İncelendi ise hangi bulgulara ulaşıldı?
- Cizre’deki çatışmalarda HÜDA PAR ve YDG-H dışında, ancak devletlerin elinde bulunacak ağır silahların kullanıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bu ağır silahları kim kullanmıştır?
- Cizre’de yapılan müdahalede zırhlı araçlardan ne kadar gerçek mermi sıkılmıştır?
- Silopi’de polis kurşunu ile vurulan Musa Azma olayı ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Başlatıldıysa bu soruşturmanın akıbeti nedir?
- Musa Azma’nın öldürülmesinden sorumlu tutularak gözaltına alınan, idari ve/veya adli soruşturmaya uğrayan güvenlik görevlileri var mıdır?
- Polisin silah kullanma yetkisi ile ilgili bir kısıtlama yapmayı düşünüyor musunuz? (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Komisyondan Yüce Divana göndermeme kararı

SONRAKİ HABER

Sebze ve meyvede fiyatlar katlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...