05 Ocak 2015 01:02

İztuzu’nu halk koruyor

Dünyaca ünlü Dalyan İztuzu Plajı’nın girişindeki bariyerlerin önü ana baba günü bir haftadır. Yöre halkı plaj işletmesinin özel bir şirkete devredilmesine karşı günlerdir nöbette. Halk, hem kendilerinin, hem caretta caretta deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını korumakta kararlı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
Muğla

Dünyaca ünlü Dalyan İztuzu Plajı’nın girişindeki bariyerlerin önü ana baba günü bir haftadır. Yöre halkı plaj işletmesinin özel bir şirkete devredilmesine karşı günlerdir nöbette. Halk, hem kendilerinin, hem caretta caretta deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını korumakta kararlı.

HALK DİRENİŞ ATEŞİNİ BÜYÜTÜYOR

Plajların girişindeki alana kurulan çadırların önünde direniş ateşleri yanıyor günlerdir. Ortacalılar, Dalyanlılar, Köyceğiz, Fethiye ve civar kentlerden gelen yaşam savunucuları plajın girişinde bekliyor. Birkaç varilde yanan direniş ateşi soğuk havada insanların ısınmasını sağlıyor. Naylon brandaların gölgelediği alanda sandalyeler hemen hiç boş kalmıyor. Küçük bir konteynıra kurulan ocakta demlenen taze çaylar gelenlerin içini ısıtıyor. Yerel sanatçıların seslendirdiği müziğe sloganlar, İztuzu sahilinden esip gelen rüzgara çam ağaçlarının sesleri karışıyor. Kimi kundaktaki çocuğuyla gelmiş, kimi sevgilisi, anne-babasıyla. Plaj girişindeki bariyerden ötesine araçların geçişine izin vermiyor direnişçiler. Plajlara gitmek isteyenler ormanın içinden eğimli bir yoldan yaklaşık 1 kilometre yürümek zorunda.

BALIKÇILAR ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI

Dalyan’da görüştüğümüz balıkçılar İztuzu’nun özel bir şirkete devredilmesine karşı olduklarını söylüyor. İztuzu sahilini, Köyceğiz gölüne bağlayan Dalyan kanalındaki 130 tekneden birisine sahip olan Tekin Acar, bütün teknecilerin plajları belediyenin işletmesinden yana olduğunu söylüyor.
Kanalda ağ onarırken görüştüğümüz doğma büyüme Dalyanlı Hüseyin Yılmaz’a göre İztuzu’nun özelleştirilmesi Dalyan için kötü sonuçlar doğurur; “Dalyandaki birçok gencimiz orada çalışıyor. Özelleştirildiği zaman dışarıdan insan getirecekler. Özelleştiğinde de carettaların korunmasını falan düşüneceklerini sanmam.”

İztuzu plajı girişinde direniş yerinde görüştüğümüz Dalyan Çevre Koruma Derneği Başkanı Recai Keçeci, plajların bir ticarethane mantığıyla işletilmesine karşı olduklarını söyledi. Keçeci, “Ben 50 yaşındayım. Ben kendimi bildim bileli bu plajı bu bölgenin halkı korudu. Kimse buranın iyi korunamadığını söyleyemez” dedi.

‘MAHKEME KARARI VAR’

Aynı bölgede yer alan Yuvarlakçay deresi üzerinde yapılmak istenen HES’e karşı yöre halkının aylarca süren yaşam nöbetlerinde onlarla birlikte olan Avukat Berna Babaoğlu Ulutaş ve Murat Demirci de İztuzu Plajının korunması mücadelesine aktif destek verenlerden. Ulutaş, İztuzu’nun özel sektöre devredilmesi girişimlerine karşı mahkemenin yürütmeyi durdurma ve ihtiyati tedbir kararı verdiğini söyleyerek, “Mahkeme kararlarına rağmen özel şirket yetkililerinin araçlarıyla sahile girmesi ve sonrasında yaşananların halkın plajın girişinde nöbet tutmasına neden oldu. Anladık ki bir ülkede mülki idare amirlerinin, bir mahkeme kararının olup olmadığını öğrenmesi çok zormuş. Buradaki insanlar da bu kararın tebliği edilmesini bekliyor. Çünkü vali ‘Biz kararı mahkeme kanalıyla alana kadar uygulamayız’ diyor. İşimiz postacılara kaldı yani.”

Murat Demirci de, “Böylesine önemli bir doğa koruma bölgesinin, daha iyi korunması için burası özel şirketlere değil yerel yönetimlere verilsin, dedik. Özel şirket buraya girerse öncelikle kar etmeyi düşünecektir, dedik. Bunu çok geçmeden de gördük. Şirket koruma altındaki plaja kanun falan tanımadan, bariyerin kilidini kırarak araçlarıyla girdi” dedi.

‘CARETTALARLA BİRLİKTE YAŞADIK’

Dalyan Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, plajın ihale edilmesine karşı çıktıklarını belirterek, “Bize ihale protokolü falan da gönderilmedi. Buranın özel bir şirkete verildiğini de sonradan öğrendik. İhaleyi alan MUÇEV’in Muğla Valiliği’nin kurduğu bir vakıf olarak lanse ediliyor ama özel bir şirket olduğu mahkeme kararıyla tescillendi. Biz de belediye olarak bu mücadeleyi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

Ortaca ve Muğla Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mehmet Ali Avcı da, “Burası dünyanın gözdesi bir yer. Bodrum’u, Kuşadası’nı görüyoruz, beton yığını oldu. Burası korunsun istiyoruz” dedi.

CHP Ortaca İlçe Başkanı Mehmet Sertkaya, İztuzu’nun 1985 yılından beri sermayenin göz diktiği yerler arasında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Önümüzde örnekler var Fethiye’den ve yakın civarlardan. Bu plajlar özel sektöre verildiğinde giriş ücretleri arttırılarak halkın ayağı kesildi. Sonra bir baktık ki orada oteller yapılmış. Biz bu sahillerde yıllarca carettalarla birlikte yaşadık. Akşam 8’e kadar biz, sekizden sonra da carettalar bu sahillerden yararlandı. Yıllardır koruyoruz, koruyacağız da.”

ÖNCEKİ HABER

İki ikramiye 1 maaş etmedi

SONRAKİ HABER

Ekmeğimiz sayenizde gittikçe küçülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...