04 Ocak 2015 03:53

Noel Baba ve Noel Ana Kobanê’ye gelirse...

Tabii söz konusu Kobanê, Noel Babaya eşitlik anlayışı gereği Noel Ana! eşlik ediyordu. Kobanê’de geride kalan son bir yılda savaş ve şiddet dışında bir şeye tanık olmayan çocukların yılsonunda oyuncaklarla buluşması görülmeye değerdi. Kobanêli çocuklar yıl boyunca ilk defa gözlerinde korku olmadan Noel Baba ve Noel Ana’nın peşinden sevinçle koşturdu.

Paylaş

Sedat SUR*

IŞİD’in en kapsamlı saldırılarını gerçekleştirdiği 2014 yılına destana dönüşen direniş öyküleri sığdıran Kobanê kantonu yeni yıla direnişi zafer ile taçlandırma kararlılığı ile girdi. Tüm dünyanın dikkati ve desteğini alan Kobanê direnişine Noel Bayramı vesilesiyle bir destekte Noel Babadan geldi.  Kobanê’ye ilk defa gelen Noel Baba, savaşın gölgesinde Kobanêli çocuklar ve mevzilerdeki savaşçılarla buluştu.

NOEL BABA İLK KEZ KOBANÊ’DE

Yeni yıla yakın bir tarihte Kobanê’de yeniden faaliyetlerine başlayan Kürt sağlık örgütü Heyva Sor’un organizasyonu ile toplanan oyuncaklar Noel Baba kıyafetleri giyen bir Kobanêli genç tarafından çocuklara dağıtıldı. Tabii söz konusu Kobanê, Noel Babaya eşitlik anlayışı gereği Noel Ana! eşlik ediyordu. Kobanê’de geride kalan son bir yılda savaş ve şiddet dışında bir şeye tanık olmayan çocukların yılsonunda oyuncaklarla buluşması görülmeye değerdi. Kobanêli çocuklar yıl boyunca ilk defa gözlerinde korku olmadan Noel Baba ve Noel Ana’nın peşinden sevinçle koşturdu. Çocuklara hediyelerini dağıtan Noel Baba buradan da YPG/YPJ savaşçılarının bulunduğu mevzilere geçerek onlara da hediyelerini dağıttı. Noel Baba’yı büyük bir sevgi ile karşılayan Kobanê’nin savaşçıları Noel Baba’ya savaşın ortasında insan kalmak ve yaşama tutunmak anlamına gelen ziyareti ve hediyelerinden ötürü teşekkür etti.

KANTON HÜKÜMETİ COŞKU İLE KUTLADI

Yeni yıl Kobanê’de hükümet cephesinde de coşku ile karşılandı. İnsanlık dışı DAİŞ’in her türlü saldırısına karşı amansız bir savunma sergileyen ve Kantonlarını terk etmeyen Kobanê hükümeti üyeleri de yeni yıl için bir organizasyon tertipledi ve yeni yılın ilk saatlerine Kobanki (Kobanêce) dedikleri halayları ve şarkıları ile girdiler.

YPJ SAVAŞÇISININ YENİ YIL SÜRPRİZİ

Bir kutlama da YPJ cephesinde yaşandı. YPJ savaşçılarının yaşadığı bir eve gelen Kürt ulusal kıyafetleri ile yaşlı kadın kılığına girmiş bir YPJ savaşçısı başta biraz gerilime yol açıyor. Herkes başta ne olduğunu anlamıyor ancak bunun bir yeni yıl sürprizi olduğu anlaşılınca kahkahalar kopmaya başlıyor.

YPG/YPJ’NİN YENİ YIL HEDİYESİ MEKTEBA REŞ

Dünyanın birçok merkezinde yeni yıl havai fişek ve türlü ışıklandırmaların aydınlatması ile kutlanırken Kobanê yeni yıla Güneydoğu cephesinde YPG güçlerinin operasyonu kapsamında çıkan çatışmalarda kullanılan keleş, biksi kurşunları, el bombaları, katyuşa füzeleri ve havan topları ile aydınlanarak girdi. Direniş ile geçen bir yılı yeni yıla zafer ile taçlandırarak devretmek isteyen YPG/YPJ güçleri ileri cephelerde çetelere ağır darbeler vururken geri cephelerde ise yeni yıl ve zafer haberlerini birlikte kutlamanın hazırlıkları vardı. Yılbaşı akşamı gerçekleşen kapsamlı operasyonda o gün yer almayan YPG/YPJ savaşçıları telsiz üzerinden konuştukları saldırı gruplarında yer alan arkadaşlarından zafer haberlerini yeni yıl kutlamalarının yapılacağı dakikalara yetiştirme sözünü alıyordu. Yeni yılın ilk dakikaları ile birlikte YPG güçleri bir ayı geride bırakan ‘’Kobanê Kurtuluş Hamlesi’’ kapsamında en stratejik noktalardan bir olan ve halk arasında Mekteba Reş ( Siyah Okul) olarak bilinen binayı alarak arkadaşlarına verdikleri çifte kutlamayı zamanında yaptırma sözünü yerine getiriyordu.

IŞİD’E EN BÜYÜK DARBE: 'İNSAN OLMAKTA ISRAR'

Kobanê yeni yıla direniş, YPG güçlerinin yeni başarıları ve şiddetli çatışmalar ile girdi. Ancak Kobanê yeni yıla en çok ‘’insan olmakta ısrar’’ ile girdi. DAİŞ’in tüm saldırı ve insanlık dışı uygulamarı, binlerce insanın yersiz yurtsuz kalması, kış koşulları ve yaşanan gıda-sağlık hizmetleri eksikliğine rağmen Kobanê halkı yeni yıla güler yüz ve geleceğe yönelik güçlü bir umut ile merhaba dedi. Kobanê halkı ve savaşçıları DAİŞ’e en büyük darbeyi insan kalmak, gülmek ve her şeye rağmen hayata sımsıkı tutunmakla vuruyor.

*ANF Muhabiri / Kobanê

ÖNCEKİ HABER

2015’te neler olsa daha mutlu olurum?

SONRAKİ HABER

Öldüren utansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...