04 Ocak 2015 00:55

Türkiye tarımda dışa bağımlı halde

İşte rakamlarla son 10 yılda Türkiye tarımının nasıl çökertildiğinin ve ithalat bağımlısı olduğunun resmi...

Paylaş

 

 

Yusuf YAVUZ
Antalya

Ziraat Mühendisleri Odası’nın tarımsal üretimle ilgili hazırladığı yıl sonu raporlarına göre, son 10 yılda Türkiye’nin baklagillerde ekim alanları daraldı. 2000 yılında 94 milyon dönüm olan Türkiye’deki buğday ekim alanı 2014’te 77 milyon dönüme düştü. Türkiye, Rusya ve Ukrayna’dan buğday, Mısır, Etiyopya, Bangladeş ve Çin’den kuru fasulye, Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek, ABD ve Kanada’dan bezelye, İtalya, ABD, Vietnam ve Tayland’dan ise pirinç ithal ediyor.

BAKAN ‘TARIMDA BÜYÜDÜK’ DEMİŞTİ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Aralık sonunda Mersin’de gerçekleştirilen Genç MÜSİAD Mersin Şubesi 9. Genel Kurul Toplantısı’na katılmış ve şu ifadeleri kullanmıştı: “Avrupa’nın 10 yıllık tarım sektörü büyümesi ortalama yıllık 0.24’tür. Yani yüzde 1 bile değil. Biz Avrupa Birliği’nin (AB) yıllık sağladığı tarım sektörü büyümesinin 10 katı daha fazla büyüme kaydettik.”
Ancak Türkiye tarımının son 10 yılına bakıldığında ortaya çıkan rakamlar Bakan Eker’in görüşünün gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor.

‘BAKLİYAT EKİM ALANI AZALDI’

Ziraat Mühendisi Odası (ZMO), TÜİK verilerine dayanarak, buğday, bakliyat, çeltik ve pirinç üretime ilişkin yıl sonu raporları hazırladı. ZMO’nun raporuna göre son 10 yılda Türkiye’deki baklagillerin hem ekim alanı, hem de üretim alanı daraldı. Dünyanın en önemli baklagil üreticilerinden biri olan Türkiye’de 1990’ların başında 2 milyon hektara ulaşan yemeklik bakliyat ekim alanları yüzde 60 azalarak bugün 800 bin hektara düştü. 1990-2013 döneminde baklagil üretimi üretim yüzde 43 azalarak 2 milyon 13 bin tondan 1 milyon 148 bin tona düşerken, aynı dönemde Türkiye’nin nüfusu ise yüzde 35 oranında arttı. 2002 yılında 650 bin ton olan nohut üretimi son 10 yılda yaklaşık 150 bin ton gerileyerek 2013 yılında 560 bin tona düştü. 2002 yılında 500 bin ton olan mercimek üretimi ise 2013 yılında 395 bin tona düştü. Türkiye mutfağının gözdesi olan ve bir zamanlar yoksul halkın sofrasından eksik etmediği kuru fasulye ise 2002 yılında 250 bin ton civarında üretilirken bugün 195 bin tona geriledi. Türkiye bugün Mısır, Etiyopya, Bangladeş ve Çin’den kuru fasulye, Kanada’dan nohut ve yeşil mercimek, ABD, Ukrayna ve Kanada’dan ise bezelye ithal ediyor.
Çeltik ithalatının büyük çoğunluğunu ABD, Rusya, Bulgaristan ve Yunanistan’dan yapan Türkiye, pirinç ithalatının büyük çoğunluğu ise İtalya, ABD, Hindistan, Mısır, Vietnam ve Tayland’dan gerçekleştiriyor.
ZMO, yıl sonu değerlendirmesinde; üretimin desteklenmesi, koşulların iyileştirilmesi ve çeşitliliğin korunması gibi önlemlerin alınmasını öneriyor.

ÖNCEKİ HABER

Karşıyaka’nın altın kabusu sona erdi

SONRAKİ HABER

Aleviler de kadın-erkek eşitliği konusunda kendileriyle yüzleşmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...