03 Ocak 2015 04:44

Kobanêli aile, soğana muhtaç oldu

Kobanê’de IŞİD barbarlığından kaçarak Ankara’nın Polatlı ilçesine yerleşen çok sayıda aile aç kalma endişesi taşıyor. Yaklaşık üç aydır ilçede mevsimlik işçi olarak soğan tarlalarında çalışan aileler, tarlalar da iş kalmayınca Polatlı’da işsiz kaldı. Aileler, zor şartlar da yaşamlarını sürdürmeye çalışıyor.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara

Kobanê’nin Xanik köyünden Âli ailesi IŞİD saldırısı sonrası Ankara’nın Polatlı ilçesine göç etti. Polatlı’ya aç kalmamak için geldiklerini belirten aile, soğan tarlalarında çalıştı. Ancak tarlalar da iş bitince Polatlı’da işsiz ve çaresiz kaldılar. Şimdi Polatlı halkının dayanışmasıyla hayata tutunuyorlar. 
Gülveren, Zafer ve Esentepe mahallelerinde 200 TL ile 300 TL arasında değişen kiralarla oturan Kobanê’liler yaklaşık 3 aydır Polatlı’dalar. Geçimlerini soğan tarlalarında çalışarak sağlıyor. Soğan ekimi ve devamındaki tarımsal faaliyetlerin bütün aşamalarında çalışan aileler son olarak tarlalardan soğanları toplayıp, çuvallama işlemini yapmış. Kamyonlara yükleme işinde de kimi zaman iş alan aileler, bu işlemin tamamlanması sonrası işsiz kaldılar. 

‘TARLALAR OLMASAYDI AÇ KALIRDIK’
Polatlı’da yaşayan ailelerden Âli ailesini evinde ziyaret ettik. Aile, iki odalı gecekonduda 12 kişi kalıyor. Sadece yere serilen battaniye ve yastıkların bulunduğu evde bütün odalar tek bir soba ile ısıtılıyor. Pencereler kırık, çatı akıtıyor. Ev sakinlerinden Ali Ali, çocuk kadın dinlemeden süren IŞİD barbarlığı nedeniyle mecbur kalıp kilometrelerce yol yürüyerek kaçmayı başardıklarını anlatıyor. Türkiye’de çalışarak yaşamlarını sürdürmek için Polatlı’ya geldiklerini ifade eden Ali, “Hiç bir yerde bize iş vermezlerdi. Bazı şehirlerde Kobanêliler’in kovulduğunu hepimiz görüyoruz. Polatlı’da günlük 20-30 Liraya tarlalarda iş bulabileceğimizi öğrendik. Allah’a şükür yanılmadık. Aldığımız yevmiyelerle burada yaşamamızı sürdürebildik. Şunu söylemeliyim ki, bu tarlalar olmasıydı aç kalırdık. Türkiye devletinden bize yardım yapılmıyor. Ama sağlık tedavisi için her türlü destek sağlanıyor. Hastanelerde bize çok iyi davranılıyor. Bu konuda şükranlarımızı iletiyoruz. Ama onu dışında pek halimizi soran yok” diyor. 

‘KİRAYI DENKLEŞTİRMEK İÇİN’
Polatlı halkının da kendilerine iyi davrandığını ifade eden Ali, “Mesela burada aynı dili konuşmasak da komşuluk yapıyoruz. Herkesle iyi anlaşıyoruz. Onlar da bizi hiç dışlamıyor. Kendilerinden gibi görüyorlar. Bu yüzden buradan göç etmeyi düşünmedik. Köye döneceğimiz günü bekliyoruz tabi ama orada sulh olana kadar Polatlı’da kalmaya devam edeceğiz. Soğan işi de bitti, parasız burada ne yapacağız onu da bilemiyoruz” diyor. Şu aralar maddi zorluklar yaşamaya başladıklarını ifade eden Ali, kira parasını denkleştirmek için iş aradığını söylüyor. 

‘ÇOCUKLARIMIZI DA ÇALIŞTIRIYORUZ’
Fatma Ali de çocuklarıyla birlikte sürekli soğan tarlasında çalıştıklarını belirterek, “Kobane’de çocuklarımızı büyütmek için evde çalışıyorduk. Burada yaşayabilmek için onları da çalıştırıyoruz. Eğer Xanik de olsaydık biz de çocuklar da aç kalacak endişesiyle çalışmayacaktı. Burada mecburuz” diyor. “Bizim yaşadık bugüne geldik ama bu çocuklar ne yapacak. Burada okula bile gidemiyorlar. Çok üzülüyorum sanki bana bu çocuklar tarlada çalışmaktan başka bir iş yapmayacak gibi geliyor” diyen anne konuşmasını sürdüremiyor. Ağladığı anlaşılmasın diye “çocuklara bakayım” diyerek odadan çıkıyor. 

‘KEŞKE KENDİ TOPRAKLARIMDA ÖLSEM’
Evde 70 yaşın üzerinde olan Leyle Muslüm Meheddin adlı kadın ise çok hasta olduğunu ifade ediyor. “Buralara alışamadım. Çok hastayım. Öleceğimi biliyorum ama keşke kendi topraklarımda ölsem. Burada kimsem yok. Akrabalarımın hepsi başka yerlere kaçtı. Kim nerede bilmiyorum” diyor. 

‘TÜRKİYE’NİN UTANCI’
Polatlı’da Kobanê’den gelen mağdur ailelerle dayanışma için bir koordinasyon oluşturuldu. EMEP ve HDP’nin de aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, Kobaneliler’e yardım kampanyası başlattı. Yardım koordinasyonunda yer alan Ozan Yurdakal, “Biz elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Mümkün olduğunca kamuoyu oluşturmaya çalışıyoruz. Günlük istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için hemen hemen her gün aileleri dolaşıyoruz. İl ve ilçelerden yardımlar gelmeye başladı. Ama sonuçta bunun sürekliliğine ihtiyaç var” diyor. 
Kobaneli ailelere devletin sürekli olmak kaydı ile yardım etmesi gerektiğini belirten Yurdakal, “Soğan tarlalarında artık iş yok. Devlet yardımı yapılmıyor. Bizim duyarlılığımız ve dayanışmamız olmasa bu insanların hali ne olur. Kobanê’liler burada misafir ama Mahsuni Şerif’in dediği gibi ‘yiğit muhtaç olmuş kuru soğana’. Kobaneli aileler de Türkiye’de soğana muhtaç edildi. Bu Türkiye’nin utancıdır” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kar kapattı, taşeron açamadı

SONRAKİ HABER

Değerler eğitimi verilsin ama...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa