03 Ocak 2015 05:10

Sendikalarımız ayrı olsa da mücadelemiz ortaktır

Paylaş

Autoliv’den Türk Metal üyesi işçiler
Gebze

Sendikamız Türk Metal ile MESS arasında uzun zamandır sürdürülen ve hepimizin beklediği sözleşme imzalandı..
Tabi her zamanki gibi Türk Metal yönetimi bu sözleşmenin bir kazanım olduğunu saat ücretlerinde ciddi artışlar olacağını ilan etti.
Hatta  kimi fabrikalarda bu açıklamaları müzik eşliğinde kutlama havasında yaptıklarını biliyoruz. Şuan hiçbir Türk Metal üyesi  saat ücretinde ne kadar artış olduğunu, ay sonunda eline ne kadar para geçeceğini net olarak anlamış değil. Zaten işçinin tartıştığı meselede ücretten ziyade sözleşmenin 3 yıla çıkarılması.
Uzun zamandır sendikamız Türk Metal’in gerek toplusözleşmelerde oynadığı olumsuz rol, gerekse fabrikalarda işçilerin yaşadığı problemlere duyarsız kalması  işçilerde sendikaya karşı bir tepki biriktirmişti. Hiçbirimizin olacağına şans tanımadığımız 3 yıllık sözleşme bütün bunların tuzu biberi olmuş durumda. Bizim fabrikamız da  dahil olmak üzere birçok fabrikada işçiler Türk Metal’den nasıl kurtulacağın tartışıyor.
Tabi böylesi bir sözleşmenin imzalanmış olması (ki biz ona satış sözleşmesi diyoruz) hepimizin gözünü hâlâ sözleşmeyi imzalamamış olan Birleşik Metal-İş Sendikasına çevirdi. Birleşik Metal-İş’in 21 Aralık’ta Gebze’de MESS’İ uyarmak için yaptığı mitinge biz de dahil olmak üzere birçok Türk Metal üyesi işçi katıldı. Bu katılım sadece destek amaçlı bir katılım değildi. Türk Metal üyesi işçiler, Birleşik Metal-İş’in alacağı tutumu merak ediyorlar ve burada elde edilecek kazanımların kendi kazanımları da olacağını biliyorlar. 

METAL SENDİKALARINA OLAN GÜVENSİZLİK AŞILABİLİNİR Mİ ?
Öncelikle şunu belirtelim; Gebze'de yapılan miting, biz Türk Metal üyesi işçilerinin de moral ve motivasyonunu artırdı. Birleşik Metal-İş üyesi işçi kardeşlerimizin gerek katılımları gerekse coşkularından ilk defa bir mitinge katılan bir çok arkadaşımızın “Bizde neden böyle olmuyor?” sorusunu sormasına vesile oldu. Şunu da  söyleyelim Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun konuşması sırasında işçilerin sürekli başkanın konuşmalarını grev sloganlarıyla kesmeleri ve başkanın net bir şey söylememesi acaba böylesi bir sözleşmeye imza atılacak mı sorularını da akıllara getirdi. Çünkü metal sendikalarının şu ana kadar sözleşme dönemlerinde aldıkları tutum metal işçisinin sendikasına olan güvenini ciddi anlamda sarsmış durumda ve Birleşik Metal-İş’in burada alacağı mücadeleci tutum bundan sonraki süreçte belirleyici olacaktır. Ve gözünü kulağını buraya dikmiş olan Türk Metal üyesi binlerce işçinin kendileri ve sendikaları arasındaki bağı daha ciddi sorgulamalarına vesile olacaktır. Çünkü metal işçisi bir çıkış yolu aramaktadır ve bu çıkış yolunun da kendilerini satmayacak bir sendikayla mümkün olabileceğini anlamıştır. 
Evet sözleşme bitti ama metal işçisinin hoşnutsuzluğu artarak devam ediyor. Buradan Birleşik Metal-İş üyesi işçi kardeşlerimize de seslenmek istiyoruz. 21 Aralık’ta Gebze’de yaptığınız mitingde coşkunuzu ve mücadele isteğinizi gördük. Ne kadar sendikalarımız ayrı olsa da mücadelemiz ortaktır ve bu mücadeleyi ne kadar ortaklaştırabilirsek başarma şansımız o derce artar.  

ÖNCEKİ HABER

Suruç’a gidince daha iyi anladım

SONRAKİ HABER

‘Asgari ücreti işçiler belirlemelidir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa