02 Ocak 2015 10:00

Gediz nehri taştı, faturası ağır oldu

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, yağmur nedeniyle taşan Gediz Nehri, binlerce dönüm araziyi sular altında bıraktı. Taşkında bir çiftlikteki 22 bin tavuk telef olurken, nehir üzerindeki 4 köprüden 3'ü kapandı. Bir süre önce mahalleye dönüştürülen 7 köye Turgutlu'dan ulaşım sadece Derbent Köprüsü'nden sağlanabiliyor.

Paylaş

Kütahya'nın Gediz İlçesi'deki Murat ve Şaphane dağlarından doğup, Alaşehir, Salihli ve Turgutlu'dan geçerek İzmir'in Foça İlçesi ile Çamaltı Tuzlası arasındaki bölgeden Ege Denizi'ne dökülen 401 kilometre uzunluğundaki Gediz Nehri'nin suyu, Turgutlu'da geçen 31 Aralık'ta başlayan ve aralıksız yağan yağmur nedeniyle yükseldi. Nehrin geçtiği güzergahta ve Turgutlu Çaldağı'ndaki yüksek kesimlere yağan kar sularının da eriyerek nehre ulaşmasıyla, aynı gün saat 20.00'de taşkın oldu. Taşkın nedeniyle Turgutlu Ovası'ndaki binlerce dönüm tarım arazisi göle döndü. 44 yaşındaki Recep Türker'e ait tavuk çiftliğini su basması sonucu 22 bin tavuk telef oldu. Yakındaki su basan diğer çiftliklerdeki büyükbaş hayvanlar ise son anda kurtarıldı.

'TAŞKINA KÖPRÜ AYAKLARI NEDEN OLDU' İDDİASI

Zararının büyük olduğunu belirten Türker, taşkına, İzzetin ile Sinirli mahallelerini birbirine bağlayan, yedi ayağı bulunan köprünün neden olduğunu ileri sürdü. Köpürünün ayaklarından ikisinin tarım arazilerini genişletmek isteyen köylüler tarafından toprakla doldurulması ve nehrin taşıdığı bazı atıklar nedeniyle tıkandığını belirten Türker, "Su rahat şekilde akamadığı için ilk bulduğu yerden patlak verdi. Allah'tan ki Salihli ilçesindeki barajın kapakları açılmadı. Açılmış olsa, daha büyük felaketler yaşanabilirdi" dedi.

Fason olarak yetiştirdikleri tavukların sigortalı olduğunu belirten Türker, "Ancak, çiftliğin sigortası yok. 35 günlük bakım masrafı. Kümesleri ısıtmak için aldığımız kömür, ilaç, talaş, işçilik, suyun tahliyesi için getirdiğimiz dozer ve diğer masraflar gözönüne alındığında 40 bin lira gibi bir zararım söz konusu. Çiftliği eski haline getirene kadar geçecek zaman da gözönüne alındığında bu zararım daha da artacaktır" diye konuştu.

7 MAHALLEYE ULAŞIM TEK KÖPRÜDEN

Taşkın nedeniyle Turgutlu Kaymakamı Nazmi Günlü'nün talimatıyla belediye ekipleri Gediz Nehri'nin yatağındaki üç noktayı iş makineleriyle kazarak suyun akışını rahatlatmak istedi. Burada akan suların nehrin kollarına yönlendirilerek tahliyesi sağlandı.

Ancak, bu kazılan yerlerden gelen sular nedeniyle İzzetin, Çampınar ve Sinirli köprüleri de sular altında kaldı. Bu üç köprünün kapanması Turgutlu'dan Musalar Yeniköy, Sinirli, İzzettin, Temrek, Yakuplar, Çampınar ve Gümilceli mahallelerine ulaşımda sıkıntıya neden oldu. Bu köylere araçla ulaşım Derbent Köprüsü'nden yapılabildi. Bu da burada trafik yoğunluğunun yaşanmasına neden oldu.

31 Aralık'tan bu yana devam eden yağmurun bu sabah durması, herkese rahat bir nefes aldırdı. Turgutlu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin, bölgede suların çekilmesinin ardından zarar tespit çalışmalarına başlayacağı bildirildi. (Manisa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Karayılan: AKP, Kürtlere karşı komplocu

SONRAKİ HABER

2014'te 1886 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...