01 Ocak 2015 13:23

Akademisyenler: 2015 demokrasi yılı olsun

Yeni yıla ilişkin beklentilerini dile getiren akademisyenler 2015 yılının en önemli olayının çözüm süreci ve yapılacak genel seçimler olacağını belirtti.

Paylaş

Yeni yıla ilişkin beklentilerini dile getiren akademisyenler 2015 yılının en önemli olayının çözüm süreci ve yapılacak genel seçimler olacağını belirtti. Seçim sonuçlarının Türkiye’nin gidişatını belirleyeceği öngörüsünde bulunan akademisyenler, Türkiye’nin kronikleşen sorunlarının da ancak sokakta eşitlik ve demokrasi talepleri ile çözülebileceğini dile getirdi.

Birçok toplumsal ve siyasal gelişmelerin yaşandığı 2014 yılı geride kalırken, akademisyenler 2015 yılına dair öngörüleri ve beklentilerini açıkladılar.

2014 yılında olumlu ve olumsuz birçok şeyin yaşandığına vurgu yapan Prof. Dr. Mithat Sancar, yeni yıla ilişkin değerlendirmelerini çözüm süreci ekseninde geliştirdi. Her şeye rağmen çözüm sürecinin devam ettiğine vurgu yapan Sancar, kriz ve dalgalanmalara rağmen süreçte yeni bir aşamaya geçilebildiğini kaydetti. 2015 yılının müzakere yılı olmasına dair umutların da arttığına dikkat çeken Sancar, 2014’ün sonuna doğru çıkan söz konusu tablonun 2015 yılında da devam edip etmeyeceğinin son derece önemli olduğunu söyledi.

‘2014’ÜN EN İYİ YANI KOBANÊ DİRENİŞİYDİ’

2014’ün en iyi yanlarından birinin de Kobanê’de sergilenen direniş olduğuna dikkat çeken Sancar, “Kobanê’nin IŞİD tarafından kuşatılarak işgal edilmek istenmesi, Rojava devrimini boğmaya dönük saldırıların gerçekleştirilmesi bunun sonucunda insanların hayatlarını kaybetmesi elbette kötü hatırlayacağımız olaylar. Ama aynı şekilde Kobanê’de sergilenen direniş, direniş sonucunda IŞİD’in durdurulması ayrıca direniş üzerinden dünyaya Kürtlerin ve Rojava’nın varlığının duyulması en önemli olayların başında geldi” değerlendirmesinde bulundu.

Kürt hareketinin barış ve demokrasi için çaba sarf ettiği ve önemli mevziler elde ettiği bir dönemde Türkiye’nin batısından güçlü bir demokrasi desteğinin henüz doğmamış olmasının 2014’ün olumsuz yanlarından olduğunu belirten Sancar, “Umarım Kürt hareketinin Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu için yarattığı dinamikler Türkiye’nin batısında da karşılığını bulur. Türkiye’nin tümü için demokrasi, Kürtler için her alanda eşitlik, Ortadoğu içinde barış konusunda önemli ve müjdeli gelişmeler yaşanır” temennisini dile getirdi.

ÇIKAR ÇATIŞMALARI BİR YANA BIRAKILMALI’

Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ise Türkiye’de halklar ve inançlar açısından bir problemin olmadığını asıl problemin ideolojik kutuplaşmalar ile çıkar çatışmalarında olduğuna dikkat çekerek, “2015 yılına girerken çıkan olaylar halklar arasında değil, ideolojiler arasında bir sorun olduğunu gösteriyor. Bu ideolojik siyasi çıkar çatışmalarının bir yana bırakıldığı, bütün etnik kimliklerin insan olarak değer taşıdığı bir yıl olmasını diliyorum” diye konuştu.

‘İŞARETLER İYİ ŞEYLERİN OLACAĞINI GÖSTERİYOR’

Prof. Dr. Mesut Yeğen ise, 2015 yılı için çözüm sürecinin nihayete ermesi dileğinde bulunabileceğini belirterek, 2015’te Türklerin de Kürtlerin de bir arada yaşamasını sağlayacak eşitlikçi bir anayasanın yapılmasının önemli olacağını söyledi. Yeğen, 2015 yılında yapılacak olan genel seçimlerden çıkacak olan sonuçlara göre beklentilerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin görüleceğine işaret ederek, “Diğer yol Türkiye’nin cüret edip gidebileceği bir yol gibi görünmüyor. Bütün işaretler 2015 yılında iyi şeylerin olacağını gösteriyor. Ancak sürprizlere de açık olmak gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

‘BAŞ KALDIRAN TÜRKİYE GÖRMEK İSTİYORUM’

Doç. Dr. Sibel Özbudun ise, Kürtlerin ve emekçilerin 2015’in nasıl bir yıl olacağına karar vereceğini belirterek, Türkiye’de yaşanan kronik problemlerin sokakta çözülebileceğini söyledi. Özbudun, “2014 yılının oldukça fazla öfke biriktirdiğini düşünüyorum. Bu öfke sokağı biçimlendirmeye başladığı zaman çok daha umutlu olabileceğimizi söyleyebilirim. Ben 2015 yılında baş kaldırmış bir Türkiye görmek istiyorum. Eşitlik ve özgürlüğünü talep eden, bunu dile getiren bir Türkiye...” değerlendirmesinde bulundu. (AnkaraDİHA)

ÖNCEKİ HABER

TPAO/TPIC işçilerinin eylemi sona erdi

SONRAKİ HABER

Hükümetle TÜSİAD arasında muhatap gerilimi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...