30 Aralık 2014 04:44

Yanan gemide ölenlerin sayısı 10'a yükseldi

Yunanistan'ın Patra Limanı'ndan, 422 yolcu ve 56 mürettebatıyla İtalya'ya giderken önceki gün yanmaya başlayan Norman Atlantic'te ölenlerin sayısı 10'a yükselirken, 40'a yakın kişinin ise kayıp olduğu öne sürülüyor.

Paylaş

Yunanistan'ın Patra Limanı'ndan, 422 yolcu ve 56 mürettebatıyla İtalya'ya giderken önceki gün yanmaya başlayan Norman Atlantic'te ölenlerin sayısı 10'a yükselirken, 40'a yakın kişinin ise kayıp olduğu öne sürülüyor.

Öte yandan, gemiden kurtulan Yunan Soprano Theodossiou'nun, kurtarma anlarına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kurtarma çalışmalarını koordine eden İtalyan makamlarından alınan bilgilere göre, ölü sayısı 10'a yükselirken, dün gece itibariyle 427 kişi de kurtarıldı. Ölenlerin kimlikleri ise açıklanmadı. Kayıp rakamları konusunda net bilgi verilmezken, Yunanistan'dan 38 kişinin kayıp olduğu iddiası geldi. Kayıpları arama çalışmalarına, San Giorgio adlı İtalyan savaş gemisinin koordinatörlüğünde devam edildiği açıklandı. Çalışmaların gece de devam edeceği belirtildi. Ancak İtalya Ulaştırma Bakanı Maurizio Lupi, kayıplara ilişkin rakamların telaffuz edilmesi için henüz erken olduğunu söyledi.

BAZILARININ YOLCU LİSTESİNDE ADI BULUNAMADI

İtalya Başbakanı Matteo Renzi, kurtarılan bazı yolcuların isimlerinin, yolcu listesinde bulunamamasına ilişkin konuşurken, gemide bazı "kaçak"ların da olabileceğini söyledi. Başbakan, isim listesinin netleşmesi için yetkililerin çalıştığını bildirdi.

Bakan Maurizio Lupi de, bu nedenle kayıp yolcuların sayısına ilişkin net bilgi veremediklerini söyleyerek, "Gemide kaçaklar da olabilir. Bunu, Yunan mevkidaşımla da paylaştım. Henüz rakamlar için erken. Çünkü numaralar çok oynak" dedi.

Öte yandan Başbakan Renzi, gemiyi en son terk eden kişi olan İtalyan Kaptan Argilio Giacomazzi'yi tebrik etti.

Feribottan kurtarılan 100'ü aşkın yolcunun bulunduğu San Giorgio gemisinin ise önümüzdeki saatlerde İtalya'nın Puglia bölgesindeki bir limana gelmesi bekleniyor.

Diğer kurtarılanlar çeşitli limanlara intikal ettirilirken, gemideki 54 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşından 12'si İtalya'nın Puglia bölgesine getirildi. Bunlardan 2'sinin kendi isteği üzerine buradan ayrıldığı belirtildi. Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği'nde görevli diplomatlar önceki geceden beri bölgede bulunurken, kazazede vatandaşların durumuyla yakından ilgileniyor.

Diplomatik kaynaklar, hastanedeki tedavilerinin ardından buradaki otellere yerleştirilen Türkiyeli yolcuların, gemiden tahliye edilen diğer Türkiye vatandaşlarıyla birlikte Roma'ya, buradan da Türkiye'ye gönderileceğini açıkladı.

KAPTAN VE ARMATÖR HAKKINDA SORUŞTURMA

Bu arada, İtalya'daki Bari, Brindisi ve Lecce savcılıklarının gemideki yangın ve ölümlerden dolayı soruşturma açtığı bildirildi. Savcılık, geminin İtalyan Kaptanı Giacomazzi ve Armatör Carlo Visentini hakkında, 'ölümle sonuçlanan deniz kazasına yol açma' ve 'çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olma' suçlarından soruşturma açtı. Söz konusu feribotta yakın zamanda hazırlanan bir raporda, yapısal ve güvenlikle ilgili bazı kusurların tespit edildiği basına yansımıştı. Savcılığın, yolcuların ifadelerine başvuracağı da belirtiliyor. Kısmen yanan feribota da, savcılık tarafından el konurken, hangi limana çekileceği ise henüz açıklanmadı.

ACİL DURUM ALARMI BİLE ÇALMADI

Gemiden kurtarılanlar arasında yer alan ve İtalya'ya bir turne için gelmek üzere gemiye binen Yunan Soprano Dimitra Theodossiou da, İtalya'ya getirildi. Theodossiou, İtalyan basınına şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: "Bizleri kurtarmaya gelen askerlerin, önce kadın, çocuk ve yaşlıları alması çok etkileyiciydi. Ancak gemide bulunan bazı erkekler bize vurup, saçlarımızı çekiyor ve filikalarda ve helikopterde yerlerimize geçmek için bizi dışarı çekiyordu. Trajik olan diğer şey, yangın dolayısıyla ne acil durum alarmı çaldı ne de bize başka bir uyarı yapıldı."

Diğer bazı yolcular da acil durum alarmının çalmadığına dikkat çekerken, "Bunun yerine herkes birbirini uyararak, uyandırmak zorunda kaldı" dediler. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ağca, İtalya'dan sınır dışı edildi

SONRAKİ HABER

Endonezyalı yetkililer: 40'tan fazla ceset bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...