30 Aralık 2014 00:59

Delegenin delege olduğundan haberi yoktu

GİSBİR’de çalışanların bile bir kısmı salonda sendika genel kurulu olduğunu bilmiyor. Bir sendika adı olsun bile salona asılmamış, hal böyleyken acaba örgütlü oldukları iş alanlarındaki işçilerin bu genel kuruldan haberleri var mı? Tabii yoktu.

Paylaş

Kemal YILMAZ
Tersane İşçisi/İstanbul


Tersane iş kolunda örgütlü  bir sendika Marmara adı altında yeni bir şube açmış ve bu şubenin ilk genel kurulu yapılıyor, bir salon tutulmuş, salon sakin. Aklınıza gelen bir düğün salonu veya kültür merkezi salonu değil burası, gemi patronlarının örgütü olan GİSBİR’in merkez binasında olan bir salon.
Salon tersane patronlarının toplantı ve sunum yaptıkları hali ile bu sendikaya verilmiş. Sendika da aynı durumda kongre yapıyor. Salonda ne bir flama, ne bir afiş ne de talepleri içeren bir şey yok. Ama olsun ne var bunda? Sendikamız genel kurul yapıyor ya... 
GİSBİR’de çalışanların bile bir kısmı salonda sendika genel kurulu olduğunu bilmiyor. Bir sendika adı olsun bile salona asılmamış, hal böyleyken acaba örgütlü oldukları iş alanlarındaki işçilerin bu genel kuruldan haberleri var mı? Tabii yoktu. İşçilerin değil genel kuruldan, delegelerin bir kısmı son ana kadar delege olduğunu bile bilmiyordu. 
Genel kurula gelen işçilere önce su böreği ve baklava ikram edildi. Bu yaklaşık 15 dakika sürdü, sonra genel kurul salonuna geçildi. 15-20 dakika için de genel başkan ve divan başkanı konuşması yapıldı ve oy verme işlemi başladı. Tabii delegelerin ellerine tutuşturulan tek liste ile. Ve sona erdi.
Epey bir zamandır işçilik geçmişim var ve böyle tuhaf bir sendika genel kurulu da görmüş  oldum. Acaba bu sendikanın sektöründe hiç mi bir sorun yok, kürsüye çıkıp dünyaya ve iş koluna dair bir çift sözleri de mi yok! Bunlar kör ve sağırlar mı? Bu sektörde işçiler  patlamalarla ölmüyorlar mı, yüksekten düşüp parçalanmıyorlar mı, kol ve bedenlerini kaybetmiyorlar mı, denize düşüp cesedi aylar sonra bulunmuyor mu, meslek hastalığıyla boğuşmuyorlar mı, en basiti ellerinde bir çizik de mi olmuyor! Bravo bu sendikaya sorunsuz bir işkolu ve çalışma düzeni yaratmış ki bir sorun da yok, çözüm önerileri de yok.
Ama haklarını vermek lazım baklava, böreklerinin tadını hâlâ unutamadım. 
Haa bir de unutuyordum bu sendikanın  adını. Türk-İş’e bağlı Dok Gemi-İş.

ÖNCEKİ HABER

İşçiler greve, MESS kırmaya hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

İlk kez bir işçi direnişi gördüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...