29 Aralık 2014 10:59

Söz hakkımız da yok, yaşam şansımız da!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını yarın yapacak ve yapılacak zammı açıklayacak. Komisyon toplantısı öncesi açıklama yapan Kadın Emeği Platformu (KEP), hükümetin yüzde 3+3’lük asgari ücret zam önerisine tepki gösterdi: “Asgari ücreti kadın emekçilere söz hakkı tanınmadığı gibi bu asgari ücretle yaşama şanslarının da ellerinden alnıyor.”

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu son toplantısını yarın yapacak ve yapılacak zammı açıklayacak. Komisyon toplantısı öncesi açıklama yapan Kadın Emeği Platformu (KEP), hükümetin yüzde 3+3’lük asgari ücret zam önerisine tepki gösterdi: “Asgari ücreti kadın emekçilere söz hakkı tanınmadığı gibi bu asgari ücretle yaşama şanslarının da ellerinden alnıyor.”

TMMOB Makine Mühendisleri Odasında gerçekleştirdikleri toplantıda konuşan Arzu Çerkezoğlu “AKP iktidarı ile birlikte emeğe dönük tüm talan ve yağma politikalarının hız kazandığı bu süreçte, güvencesizleştirme ve yoksullaştırma politikalarının kadın emekçileri daha derinden etkilediğini biliyoruz. Asgari ücret de bu alanlardan bir tanesi” dedi. KEP, asgari ücretin kadınlar açısından anlamı ve kadın işçilerin asgari ücret belirleme sürecindeki taleplerini ifade etmek üzere yürüttükleri çalışmanın raporunu sundu.

Sendikal Güç Birliği Kadın Koordinasyonu adına konuşan Neslihan Taşoluk Nakaş, asgari ücret açlık sınırının dahi altında olduğu için kadınların daha yüksek bir ücret alabilmeleri adına kayıt dışı çalışmaya itildiğini aktardı. Başta tarım ve ev işçileri olmak üzere, esnek, geçici ve güvencesiz, uzun saatlerde çalışma, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun, örgütsüz ve sendikasız, taşeron, siparişe bağlı veya çağrı usulü çalışma düzeninin doğrudan kadın işçilerin emeği üzerine kurulduğunu ifade eden Nakaş, Türkiye’de tam zamanlı çalışan sayısının 112 bin gerilediğini anlattı.

KADIN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 25.46

TÜİK Hane Halkı İşgücü anketlerine göre; 2014 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın tarım dışı sektörde yüzde 22.4, tarımda ise yüzde 83 oranında olduğunu belirten Taşoluk, erkeklerde kayıt dışı istihdamın ise yüzde 30 olduğunu söyledi.  Türkiye'de 2014 Ağustos verilerine göre yüzde 17.1 olan işsizlik oranının, kadınlar için yüzde 25.46 olduğunu ifade eden Taşoluk, resmi verilere göre çalışma çağındaki her dört kadından sadece birinin ekonomik faaliyette bulunduğunu belirtti. Ekim 2013 döneminde Yüksekokul mezunu kadınlarda işsizlik oranının yüzde 17, erkeklerde ise yüzde 8.3 olduğunu dile getiren Taşoluk, TUİK 2012 verilerine göre çalışma çağındaki nüfusun yüzde 11.6'sının ev kadını olduğunu söyledi. Devlet "ev kadını" statüsüne konulan milyonlarca kadını bakım hizmeti karşılığında asgari ücretin altında çalıştırdığına dikkat çeken Taşoluk, asgari ücretle çalışan kadınların boşanma durumunda 350 TL olan yoksulluk nafakasından mahrum bırakıldığını da sözlerine ekledi.

KADINLARIN TALEPLERİ

Kadınlar için asgari ücretin bir taban değil, tavan ücrete dönüştüğünü aktaran Kadın Emeği Platformu’nun talepleri şöyle:
*Kadın erkek olmasına bakılmaksızın 50 işçi çalıştıran kamu özel tüm işyerlerinde ücretsiz kreş ve bakımevleri açılmalıdır. Bu konuda denetimler sıklaştırılmalı, yaptırımlar ağırlaştırılmalıdır.
*Asgari ücret hesaplanırken kreş masrafı kalemi de hesaplama içine dahil edilmelidir.
*Yaşlı, hasta ve engelli bakımı, kamusal bir hizmet olarak sunulmalı ve sosyal refah uygulamaları bu yükü kadınların üzerinden alacak biçimde yeniden düzenlenmelidir.
*Tüm iş kazalarının, kayıtdışı olsun olmasın, bilgileri tutulmalı, bu bilgiler kamuoyu ile paylaşılmalı ve hukuki yaptırım uygulanmalıdır.
*Devlet tüm kadınlara çalışma süresine ve prime bağlı olmayan işsizlik maaşı ve prim ödemesiz sağlık güvencesi sağlanmalıdır.
*Kadınların çifte mesaisi göz önüne alınarak erken emeklilik ve yıpranma payı uygulamaları sosyal güvenlik sistemine dahil edilmelidir.
*Bu kurulda asgari ücretli işçilerin temsili sağlanmalı ve birisi işçi olmak üzere en az üç kadın temsilci bulunmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sendika ‘iş bırakırız’ deyince atılan işçiler geri alındı

SONRAKİ HABER

4/C'liler endişeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa