29 Aralık 2014 10:49

Sendika ‘iş bırakırız’ deyince atılan işçiler geri alındı

54. kuruluş yıl dönümünde “Emeği geçen herkese teşekkür” eden Türk Pirelli, taşeron işçileri kapı önüne koydu. Taşeron olarak çalışan 613 işçi yeni yıla bir kaç gün kala işten atılırken, bu sayının artacağı bildirildi. Lastik -İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan devreye giderek üretimi durduracaklarını söyleyince Pirelli geri adım atarak işçileri tekrar işe aldı.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

54. kuruluş yıl dönümünde “Emeği geçen herkse teşekkür” eden Türk Pirelli, taşeron işçileri kapı önüne koydu. Taşeron olarak çalışan 613 işçi yeni yıla bir kaç gün kala işten atılırken, bu sayının artacağı bildirildi.

Farklı bölümlerde taşeron şirketlere bağlı olarak çalışan işçiler, dün 08.00-16.00 vardiyası için iş başı yaptı. 1 saat sonra işveren anons yaparak, taşeron şirketlere bağlı çalışan işçilerin iş elbiselerini değiştirerek fabrika dışına çıkması istendi. Kişisel eşyalarını alan işçilerden kartlarını güvenlik görevlilerine teslim etmesi istendi. İşçilere hiçbir açıklama yapılmazken, birçok işçi, fabrika önünde beklemeye başladı.

18 YIL ÇALIŞAN İŞÇİ VAR

İşten çıkarılan işçilerin ISS, GNC, Bortes Metal, Kömürcüler Makina, Aysa Makina, Aygün Makina, Hizmet Grubu, Dasey ve Utku İnşaat firmalarına bağlı olarak çalıştığı öğrenildi. İşçiler arasında 18 yıl gibi uzun süredir Pirelli’de çalışan işçilerin bulunması dikkat çekti.

Burada açıklama yapan taşeron Bortes Metal yetkilisi, 2002 yılından beri Pirelli ile çalıştıklarını ancak bir süre önce “31 Aralık 2014 tarihinde alt işverenlik sözleşmeniz iptal edilecektir” bildiriminde bulunduğunu belirtti. “Herhangi bir gerekçe gösterilmedi. Ancak işçiler haklarını alacaklar” diyen yetkili, bekleyişlerini sürdüreceklerini söyledi.

TEŞEKKÜR ETTİ KAPI ÖNÜNE KOYDU

Kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Türk Pirelli Fabrika Müdürü Hakan Yalnız, çalışanlara hitaben yaptığı konuşmada, “Lastik piyasasında kıyasıya bir rekabet yaşanmaktadır. Bu sebeple kalitemizi sürekli üst seviyede tutarak ve maliyet giderlerini azaltarak yolumuza davam edeceğiz. Şirketin bugünlere gelmesinde katkısı olan, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hepinizin yeni yılını kutluyorum” demişti.

SENDİKA ‘İŞ BIRAKIRIZ’ DEYİNCE ATILAN İŞÇİLER GERİ ALINDI

Yaşanan gelişmenin ardından fabrikada örgütlü olan Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan fabrikaya gelerek devreye girdi. Fabrika yönetimiyle görüşen Karacan işçilerin işten çıkartılmasına müsaade etmeyeceklerini belirterek gerekirse üretimi durduracaklarını söyledi. Bu gelişmeler üzerine saat 17.00’ye kadar bekleyen Karacan’a olumlu cevap geldi. 613 işçiden emekli olan 60 işçi dışındaki herkes tekrar işe alındı.

KARACAN İŞVERENİ UYARDI

Lastik -İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Karacan işçilerle Lastik-İş Sosyal Tesisleri’nde bir araya geldi. Karacan, işçilere burada yaptığı açıklamada emekli olanların dışında tüm işçilerin geri alınacağı söyledi. Lastik İş Sendikasının güçlü bir sendika olduğunu söyleyen Karacan konuşmasına söyle devam etti; "İşlerine son verilen taşeron işçileri arasında 60 kişilik emekli işçiler dışındaki tüm işçiler işbaşı yapacaklar. Lastik İş Sendikası çok güçlü bir sendikadır. Eğer sizleri işe almasalardı üretimi durduracaktık" dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Kabine, Ak Saray'a bağlandı

SONRAKİ HABER

Söz hakkımız da yok, yaşam şansımız da!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...