29 Aralık 2014 10:21

Roboskî ve vicdan sahibi gazetecilik

3 yıl önce gazete manşetleri Roboskî’yi yok saydı, görmezden geldi ya da. ‘Hata’ denilerek gelen tepkilere barikat kuruldu... ‘Ama onlar da...’lı manşetler atıldı günlerce. Televizyonlar bir anda sustu, gazetecilik yapıp haber geçmek isteyen rejiden azarlandı.Bunları yaşadı 3 yıl önce Türkiye medyası. Peki 3 yıl sonra ne değişti?

Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul

Roboskî Katliamı’nın üzerinden 3 yıl geçti. Önce 34 Kürt'ün evine yangın düştü sonra  o yangın vicdanını yitirmemiş bütün insanlığı sardı. Nasıl sarmasın? Aralarında çocuklar da vardı. Kışın soğuğunda katırlarla dağları tepeleri aşındıran minicik bedenlerin üzerine bombalar yağdırmıştı bu ülkenin ‘büyükleri’.  2011 yılı böyle hatırlanacaktı.... Hatırlatmak istemediler.

3 yıl önce gazete manşetleri Roboskî’yi yok saydı,  görmezden geldi ya da. ‘Hata’ denilerek gelen tepkilere barikat kuruldu... ‘Ama onlar da...’lı manşetler atıldı günlerce.

Televizyonlar bir anda sustu, gazetecilik yapıp haber geçmek isteyen rejiden azarlandı.

Bunları yaşadı 3 yıl önce Türkiye medyası. Peki 3 yıl sonra ne değişti?

Dün Roboskî Katliamı’nın yıl dönümüydü. Katliamda evlatlarını yitiren kadınlar hâlâ siyah giyiniyordu. 3 yıl geçti ne yaralar kapandı ne de aranan adalet bulundu. Roboskî’nin yıl dönümünde yine anma vardı.

3 YILDA NE DEĞİŞTİ?

Geçen 3 yılda Türkiye’de medya daha da abluka altına alındı. Önceden kulaktaki mikrofona rejiden ‘uyarı’ gelirdi. Şimdilerde uyarmaya bile gerek duyulmayan sunucular ekranda. Programın ‘sahibi’nin bir riski yok. Konuğu da yandaş, sunucusu da yandaş, konuşulan konular da ‘tam isabet.’ Gazetelerde de durum farklı değil. Alo Fatih’ler sadece tek bir yayın organında yok. Bir ‘alo’ ile 8 gazetenin manşeti aynı olabiliyor, ya da birinci sayfalar o habere kapanabiliyor...

Roboskî’nin yıl dönümünde yine ‘Alo Fatih’ler devredeydi Belki de eskiye oranla daha sert bir biçimde. Yine sunucular, medya sahipleri  ‘Patronlarını üzmedi’

Bir de eskinin dostları var ki, bir süredir birbirine düşman kesilen gazeteler. En tehlikelisi onlar... Havada uçuşan tehditler, hakaretler, hedef göstermeler arasında dökülen timsah gözyaşları, iki sene üst üste atılan manşetleri ortaya koyunca görebiliyor insan. Katliamın hemen ardından atılan ‘F16’lar Kaçakçı Vurdu 35 Ölü’ manşetinin nasıl da “Uludere, 726 gündür adalet bekliyor”a dönüştüğüne dair haberler arşivlerde duruyor.

Ve bugün...

Roboskî bazı gazetelerde yine manşet yine birinci sayfada. Ne dedi vicdan sahipleri:  ‘Unutursak kalbimiz kurusun’ 3 yıl geçse de, 5 yıl geçse de 10 yıl 20 yıl, yıllar... Adalet bir gün yerini bulsa da, bu ülkenin askerinin aralarında çocukların da olduğu köylüleri bombaladığı unutulmayacak. İyi ki vicdanı olan ve ‘gazetecilik’ yapmak isteyen mecralar var.

CUMHURİYET, YURT...

Bugün Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfasında Roboskî’nin yıl dönümü ‘Sarayınızda huzur bulamayacaksınız’ şeklinde görüldü. Birinci sayfadaki haber köşe yazısıyla da desteklendi. Gündem gazetesi “Mahşere kadar peşinizdeyiz” diye duyurdu yıl dönümünü, gazetemiz Evrensel “ Roboskî’nin eli Erdoğan’ın yakasında” derken Yurt gazetesi ‘Unutturmayacağız’ diye manşet attı. Yukarıda belirttiğimiz gazeteler, aslında Türkiye’de AKP karşıtlığı üzerinden her daim haber yapıyor. Meseleye bakış açılarında farklılıklar olsa da, genel itibariyle halkın yanında tavır alan gazeteler bunlar. Yani misyonunu ortaya koydu gazeteler. Sayılan gazeteler arasında BirGün gazetesinin de yer alması gerekirdi. Olmadı. Zira bugün Roboskî gibi 34 kişinin öldürüldüğü ve üzeri kapatılmak için her türlü çabanın sarf edildiği katliamın yıl dönümü BirGün’ün birinci sayfasında yoktu. Neden yoktu? Sebebini henüz bilmiyoruz ve isterdik ki ‘Geçerli açıklamaları vardır’ diyebilmek. Ama hangi bahanenin arkasına sığınılabilir?

Bir de yine misyonu kapatmak, yok saymak, unutturmak  üzerine kurulu medya var ki; tarihteki rolünü 3 yıl önce olduğu gibi yine oynadı. Roboskî Katliamı’nın yıl dönümü yandaş gazetelerin hiçbirinde haber olmadı. Bu arada ana akımın amiral gemisi Hürriyet gazetesinin ve aynı yayın grubuna bağlı Posta’nın Roboskî Katliamı’nın yıl dönümünü haberleştiren gazeteler arasında olduğunu belirelim.

28 Aralık 2011 günü TSK’ye ait savaş uçakları Roboskî’de Kürt halkının üzerine bomba yağdırdı. Aradan geçen 3 yıllık zaman diliminde bir şey değişmedi... Kürt halkının yükselen feryadını duyurmamak için yandaş medya var gücüyle çalışıyor. O sesi kısıyor... Neyse ki hâlâ ‘gazetecilik’ yapan yayın organları var da sesin tamamen kapatılmasına izin vermiyor.

ÖNCEKİ HABER

Türk-İş'e çağrı: Bu oyuna ortak olmayın!

SONRAKİ HABER

DEÜ'de ırkçı saldırılar kınandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...