29 Aralık 2014 10:23

Türk-İş'e çağrı: Bu oyuna ortak olmayın!

Yarın son toplantısını yapacak ve işçilere reva görülen zammı açıklayacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarından, bir kez daha açlık sınırının altında bir rakam çıkması bekleniyor. Toplantıları "orta oyunu" diye tanımlayan DİSK, toplantılarda işçi tarafını temsil eden Türk-İş'e "Bu oyuna ortak olma" çağrısında bulundu.

Paylaş

Deniz NAZLIM

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yarın yapacağı 4. toplantısının ardından, işçilerin asgari ücretlerine ne kadar zam yapılacağını belirleyecek ve belirlenecek olan rakam Çalışma Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklanacak. Bir çok sendika tarafından "mizansen" olarak değerlendirilen söz konusu toplantılarda, yıllardır işçilerin lehine hiçbir sonuç çıkmazken, işçi tarafını temsil eden Türk İş'e de eleştiriler yöneltiliyor.

TÜİK VERİLERİNİN ALTINDA BİR RAKAM BEKLENİYOR

2002-2013 yılları arasında yapılan asgari ücret toplantılarından büyük çoğunluğunda; komisyonun kendi görevlendirdiği TÜİK'in belirlediği açlık ve yoksulluk sınırı altında kaldı. İşçi sendikaları, yarın yapılacak toplantıda açıklanacak rakamın da açlık sınırı altında kalmasını beklerken, demokratik çevreler hükümetin asgari ücret için yüzde 3+3 zam, yani günlük 1 Tl'ye denk gelen önerisinin komisyonun tavrını belirlediğine işaret ediyor. Komisyon toplantılarının ardından açıklanacak rakamın, insanca bir yaşam için 4 kişilik bir ailenin geçim koşullarının göz önünde bulundurulması gerekirken, açlık sınırı altında yaşayan binlerce ailenin yanında, AKP hükümetinin söz konusu yüzde 3+3 zam önerisi, hükümetin işçiden değil, sermayeden yana olduğunun en çarpıcı örneğini sergiliyor.

'ORTA OYUNU!'

Yarın son kez toplanacak olan komisyona ilişkin değerlendirmelerde bulunan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, komisyon toplantılarını bir "orta oyunu" haline dönüştüğünü  söylüyor. Komisyonun asgari ücrete zamları belirlemesinden önce AKP hükümetinin 2015 yılı bütçesi ve orta vadeli programında asgari ücrete yüzde 3+3 zam belirlemesine işaret eden Çerkezoğlu, "Zammın belirlenme süreci öncesinde hükümet zammı açıklıyor. Toplantının anlamı olmuyor. Bu toplantı göstermeliktir" dedi.

'1 TL'Yİ EMEKÇİLERE REVA GÖRECEKLER!'

Bu yıl açıklanacak zammın büyük olasılıkla TÜİK verilerinin altında kalacağını belirten Çerkezoğlu, "Bu durumu kabul etmiyoruz. Bütün değerleri üreten işçiler için insanca bir yaşam sağlanmıyor. Asgari ücrette çarpıcı bir şekilde bir kez daha ortaya çıktı ki AKP sadece sermayeden yanadır. Muhtemelen yarın 1 Tl'lik bir zam artışını bu ülkenin emekçilerine reva görecekler" sözleriyle tepkisini dile getirdi.

TÜRK-İŞ'E ÇAĞRI

Çerkezoğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun dağıtılması ve yerine, demokratik ve toplu pazarlık yöntemiyle, asgari ücrete yapılacak zammın belirlenmesini istedi. Türk-İş'in söz konusu toplantılarda hiçbir fonksiyonu olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, "Buradan Türk-İş'e çağrı yapıyoruz. Bu asgari ücret sefalet ve yoksulluk içindir. Açlık sınırının altında belirlenecek toplantılara bir sendikanın ortak olmasını kabul etmek mümkün değildir" dedi.

DİSK 'BİN 800 NET' DEMİŞTİ

Komisyon toplantılarını sert bir şekilde eleştiren DİSK ise toplantılar süresince asgari ücretin bin 800 Tl olması yönünde kampanyalar yürüttü. Söz konusu rakam, Türkiye'nin büyüme rakamları, kişi başına düşen milli gelir, Cumhurbaşkanlığı bütçesine yapılan zam ve TÜİK'in açlık sınırı rakamları doğrultusunda yapılan dört ayrı hesaplama ile ortaya çıkmıştı.

Öte yandan, TÜİK'in güncel 4 kişilik bir hanede yoksulluk sınırı 3 bin 500 - 4 bin Tl civarında iken açlık sınırı bin 427 TL. Şu an itibariyle aylık 891 TL olan asgari ücretin, yapılması beklenen zammın ardından 920 Tl civarında bir rakam olması bekleniyor. (Ankara/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Üstlerine boru düşen bir işçi hayatını kaybetti bir işçi ağır yaralı

SONRAKİ HABER

Roboskî ve vicdan sahibi gazetecilik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...