29 Aralık 2014 07:16

Termik santrale karşı kadınlardan 'Beyaz Çember' hareketi

Samsun'un Terme ilçesinde kurulmak istenen termik santrale en büyük tepki köylü kadınlardan geldi. Kadınlar termik santrale tepkilerini bölgede 'çember' olarak adlandırılan beyaz başörtü örterek gösteriyor.

Paylaş

Yaprak KOÇER

Samsun'un Terme ilçesinde kurulmak istenen termik santrale en büyük tepki köylü kadınlardan geldi. Kadınlar termik santrale tepkilerini bölgede 'çember' olarak adlandırılan beyaz başörtü örterek gösteriyor. Kadınlar beyaz başörtünün kirli enerjiye karşı temiz çevreyi simgelediğini söyledi. Köylü kadınlar yaptıkları bu simgesel tepkiye ise 'Beyaz çember hareketi' adını verdi.

Samsun’un Terme ilçesi Kozluk mevkisinde özel bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için yasal girişimlerin başlamasına tepki gösteren köylü kadınlar, 'Beyaz çember hareketi' başlattı. Bölgede 'çember' adı verilen başörtülerini beyaz renkte örten köylü kadınlar, santral kurulmaması için bir yandan da Terme Çevre Platformu tarafından yapılan etkinliklere katılıyor. İlçe sakinlerini bu konuda duyarlı olmaları için bilgilendiriyor. Santral kurulmasını istemeyen kadınlar, termik santralin kirli enerji üretimine karşı temiz çevreyi beyaz başörtüleriyle simgelediklerini dile getirdi. Santral karşıtı köylü kadınlar bu tepkilerini yansıtmak için günlük hayatlarında da beyaz başörtü kullanıyor.

'BEYAZ TEMİZLİĞİN SİMGESİ'

62 yaşındaki Huriye Köse çocuklarına ve torunlarına temiz bir doğa bırakmak için mücadele ettiklerini belirterek, "Beyaz bizim için temizliğin simgesi. Temiz çevre istediğimiz için de beyaz çember hareketini başlattık. Gücümüzü birleştirdik. Kesinlikle santral kurulmasını istemiyoruz. Köylerde bütün kadınlar beyaz başörtü örtüyor. Bu beyaz başörtüler bize ninelerimizden kaldı torunlarımıza da bu beyaz haliyle bırakmak istiyoruz" dedi.

'KİRLİ ENERJİYE KARŞIYIZ'

30 yaşındaki Zehra Karakaş, sadece Terme’de değil bütün Karadeniz ve Türkiye’de kirli enerjiye karşı olduğunu söyleyerek, "Kimse savunamaz ki termik santral bir tek enerji üretim yöntemi diye. Yenilenebilir enerji kaynakları var. Ben insanların uyanmasını istiyorum. Bu topraklar, hava bizim. Bu beyaz çemberi takıyoruz çünkü bu temizliğin simgesidir, kirlenmemiştir. Onun için biz bu termikle kararmaya karşıyız" diye konuştu.

'SANTRAL MÜCADELESİNİ KAZANANA KADAR DEVAM EDECEK'

Terme Çevre Platformu Başkanı Zekai Altunpala ise 73 bin nüfuslu ilçede vatandaşların ağırlıklı gelir kaynağı fındık ve pirinç üretimi oluşturduğunu ifade ederek, termik santral haberine en çok köylerde yaşayan kadınların tepki gösterdiğini söyledi. Altunpala şunları anlattı:

"Geçtiğimiz Ağustos ayında termik santral için yapılan İlk ÇED toplantısının ardından bölgedeki kadınlar kendi aralarında örgütlenip beyaz çember hareketini başlattı. Termik santrale karşı bir direniş simgesi yaptılar. Santral mücadelesini kazanana kadar başlarına beyaz çember örtmeye devam edecekler." (Samsun/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Karaburun açıklarında 4.5 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Muradiye Şelalesi kısmen dondu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...