28 Aralık 2014 18:47

Türkiye’nin hak ihlalleri tablosu yine kabarık

Türkiye, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2014 yılında da insan hakları konusunda sınıfta kaldı. Yıl içerisinde asker ve polislerin yargısız infazı, “dur” ihtarına uyulmadığı gerekçesiyle veya rastgele ateş açması sonucu 39 kişi yaşamını yitirdi, 61 kişi yaralandı.

Paylaş

Hayri DEMİR

Türkiye, daha önceki yıllarda olduğu gibi 2014 yılında da insan hakları konusunda sınıfta kaldı. Yıl içerisinde asker ve polislerin yargısız infazı, “dur” ihtarına uyulmadığı gerekçesiyle veya rastgele ateş açması sonucu 39 kişi yaşamını yitirdi, 61 kişi yaralandı. Yine ülke genelindeki toplantı ve gösterilere müdahale sonucu 21 kişi yaşamını yitirdi. “Faili meçhul” bir şekilde yaşamını yitirenlerin sayısı 50’yi aşarken faillerin bulunarak, yargı önüne çıkarılması noktasında ise bir arpa boyu yol kat edilmedi. Gözaltında 2’si Türkiyeli, biri Afgan, biri Ukraynalı, biri de Rojavalı olmak üzere toplam 5 kişi yaşamını yitirdi. İş cinayetleri sonucu bir yıl içerisinde toplam bin 723 işçi yaşamını yitirdi.

11 AYDA 136’SI ÇOCUK 598 TUTUKLAMA

Ülke genelindeki eylemlere yönelik orantısız polis müdahalesi sırasında en az 225 yurttaş çeşitli yerlerinden yaralandı. Gözaltı ve tutuklamalar da eski hızından bir şey kaybetmezken özellikle 6-8 Ekim Kobanê direnişiyle dayanışma eylemlerinin ardından neredeyse her gün aralarında çocukların da olduğu onlarca kişi gözaltına alınarak tutuklandı. Sadece eylemlerin devam ettiği 6-13 Ekim tarihleri arasından 56’sı çocuk bin 128 kişi gözaltına alındı, 34’ü çocuk 221 kişi de tutuklandı. Bu sayıya yılın 11 aylık dönemine ait 2 bin 380 gözaltı ve 377 tutuklama eklendiğinde sadece gözaltı sayısı 4 bine yaklaşıyor. İHD verilerine göre; 11 aylık süre içerisinde en az 136’sı çocuk olmak üzere 598 kişi tutuklandı.

Kobanê direnişine destek eylemlerinin Türkiye ve bölge kentlerinin tamamına yayıldığı 6-8 Ekim tarihlerinde bölge kentlerinde iç savaşı andırır görüntüler ortaya çıktı. Eylemler sırasında sadece bölge kentlerinde 42 kişi çeşitli şekillerde yaşamını yitirirken, 801 kişi de yaralandı. Yaşamını yitirenlerin birçoğunun faili bulunmazken, Diyarbakır’da yaşamını yitiren 3 Hür Dava Partisi üyesinin öldürülmesi olayı ile ilgili 20’nin üzerinde kişi tutuklandı. Ancak ırkçı saldırıların da yaşandığı Antep ve diğer kentlerdeki ölümlere ilişkin halen etkin bir soruşturma yürütülüp failler ortaya çıkarılmış değil. Yine bu tarihlerde Diyarbakır, Mardin ve Batman’da kent merkezlerinin yanı sıra 21 ilçede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

40 TUTUKLU YAŞAMINI YİTİRDİ

Cezaevlerİndekİ hak ihlalleri tablosu da önceki yıllara ait tabloyu aratmıyor. Cezaevlerinde bulunan 228’i ağır 578 hasta tutuklu tahliye edilmeyerek ölüme terk edilirken, en az 40 kişi çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdi.

294 KADIN KATLEDİLDİ

2014 yılında kadına yönelik şiddet de hız kesmeden devam etti. Yıl içerisinde 294 kadın en yakınındaki erkek tarafından katledildi, 458 kadın ise yaralandı. “Namus” adı altında işlenen cinayetlerde 5 kadın, nefret cinayetlerinde 6 kadın katledildi. Sadece 11 aylık süre içerisinde 142 kadın taciz ve tecavüze maruz kaldı.  (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Allah için savaşmaya gidiyorum, iyi ödüyorlar'

SONRAKİ HABER

‘Savaş bitene kadar dayanışma sürecek’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...