29 Aralık 2014 01:02

‘Neotürkiye’nin panzehiri hafızadır’

Gazeteci Mustafa Hoş üçüncü kitabı Big Boss'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaşam öyküsünü anlattı. Fatih Atlay'ın kaleminden 'Big Boss'...

Paylaş

Fatih ATLAY
İstanbul

‘Türkiye’de takip edilmesi en zor şey nedir?’ diye sorulsa, ‘gündem’ en çok verilen cevaplardan biri olurdu. Bir olayı henüz anlayamamışken ve üzerine fikir beyan edecek kadar kafa yorma vakti bulamamışken bir diğeriyle karşı karşıya kalıyoruz. Bu da en çok Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı mutlu ediyor olmalı. Kontrol ettiği medyanın da yardımıyla çoğu zaman asıl konuşulması gerekenlerden çok, yapay bir gündemle kamuoyunu meşgul etmesini seviyor hatta bunu bir tür muktedir olma kriteri olarak gördüğünü de saklamıyor.

Gündemin hızla değiştiği ve yaşananların kolayca unutulduğu bir dönemde gazeteci Mustafa Hoş yeni kitabı BigBoss’la Erdoğan’ın bilinmeyen ve bilindiği halde unutulan, unutturulmak istenen yönlerini ele alıyor ve okuru hafıza tazelemeye itiyor.

‘70’li yılların sonunda Milli Türk Talebe Birliğinde başlayan siyasi hayatında bugün cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturarak zirve yapan Erdoğan gerçekten başarılı bir siyasi karakter mi yoksa bir proje mi? Mustafa Hoş BigBoss’ta bu soruya cevap arıyor. Cevap ararken de Erdoğan’ın resmi tarihini yerle bir ediyor.

Mustafa Hoş BigBoss’ta Erdoğan’ın resmi tarihindeki çelişkileri vurgularken bir taraftan da Erdoğan’ın hayatındaki bugün hatırlanması pek de istenmeyen olayları tekrar gündeme getiriyor. Erdoğan’ın mal varlığındaki hızlı artışa Erdoğan’ın kardeşinin bile inanamamasından AKP’yi iktidara getiren 3 Kasım seçimleri öncesindeki Erdoğan’ın ABD ziyareti gibi pek çok olayı inceleyen Hoş, 17-25 Aralık operasyonlarından önce gün yüzüne çıkan Deniz Feneri ve Ali Dibo gibi yolsuzlukların nasıl kapatıldığını da anlatıyor.
BigBoss kişileriyle ve olaylarıyla tamamen gerçek bir yaşam öyküsü. Gazeteci Mustafa Hoş, belki birçoğunun tanığı olduğumuz ama hafızamızda artık eskisi gibi önemli yer kaplamayan olayları bir kez daha ama daha derli toplu şekilde anlatarak unutturmamak istiyor ve toplumun nasıl bir yanılsama ile karşı karşıya olduğunu gözler önüne seriyor. Yalanın gerçeğin yerini aldığı bir dönemde hatırlamak ve gerçeğe sahip çıkmak Erdoğan’ın karşısındaki en önemli ve aşılması en zor barikat olarak duruyor. Mustafa Hoş’un da dediği gibi Neotürkiyenin (Yeni Türkiye) panzehiri hafızadır…

YEDİ BAŞLIKTA ERDOĞAN

Erdoğan’ın yaşamını Küçük Tüccar, Futbolcu İmam, Küçük Erbakan, Reis, Beyefendi, Patron ve BigBoss olarak yedi başlıkta ele alan Mustafa Hoş, kitabında Nabi Avcı’nın Erdoğan için söylediği “iyi oyuncu” sözüne sıkça vurgu yapıyor. Hoş’a göre gerçekte olan bugün kitlelere sunulan Erdoğan portresi birbirinden çok farklı. Bu iddiasını da bizzat Erdoğan’ın onayıyla farklı zamanlarda yazılan kitapları karşılaştırarak savunuyor. Erdoğan’ın efsane şeklinde anlatılan bilezikli kız hikayesi, Fenerbahçe’ye gerçekleşmeyen transferi, cezaevi yaşantısı gibi birçok olayı inceleyen Hoş, bu olayların anlatılışında geçmişten bugüne yaşanan değişimi çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

ÖNCEKİ HABER

Stadyumdan da öte…

SONRAKİ HABER

‘Sınıfsal yer değiştirme’ ‘Haziran’da, Rojava’da...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...