29 Aralık 2014 01:01

Stadyumdan da öte…

Taraftar Hakları Derneği'nin yaptığı forumdan 'Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu' şeklinde bir oluşumun var edilmesi kararı çıktı.

Paylaş

Devrim Cem ERTURAN*

İzmir’deki taraftarların 2012 Haziranında gösterdiği ciddi tepki üzerine zamana bırakılan Alsancak Stadı’nın ranta kurban edilmek için yıkılması planı yeniden gündemde.
Yapıldığı söylenegelen ama sonuçları bugüne kadar kamuoyu ile paylaşılmayan ‘depremsellik testi’ gerekçe yapılarak İzmir İl Spor Güvenlik Kurulu kararıyla, Alsancak Stadı ‘riskli’ ilan edildi ve yaklaşık dört ay önce kapatıldı.
Alsancak Stadı’nda maç izleyen hiç kimse, tabii ki de stadın sağlam ve uygun olduğunu iddia edemez. Ama yapıldığı söylenen ‘depremsellik testi’nin, yanı başında sayabileceğimiz İzmir Atatürk Stadı’na ve ülkenin diğer şehirlerindeki statlarına da yapıldığına dair ne bilgi var ne de buna inanan.
Yani, Alsancak Stadı bir nevi ‘özel muameleye’ maruz kaldı ve İzmir’deki taraftarların ‘can güvenlikleri’ (!) bir anda önem kazandı.
Taraftarların onlarca kere Alsancak Stadı’nın mevcut ‘gayri insani’ ve güven vermeyen içler acısı halinin iyileştirilmesi yönünde söylemler dile getirmesi ve yazılar kaleme almasına rağmen ‘yeşil saha’ haricinde en ufak bir şey dahi yapılmaması, aslında stadın gözden çıkartıldığının da bir kanıtıydı.
Belli ki plan; bıktırmak ve unutturmak üzerinden toplumsal iknayı sağlamak şeklinde yapılmıştı.
Ve, plan devreye sokuldu…
İlk etapta, cılız tepkilerin dışında somut adım Altaylı hukukçulardan konuyu yargıya taşıyan itirazlar biçiminde geldi.
İzmir’in stadyum yetersizliği ve bu sorunun iktidar tarafından adeta seçim siyasetinin malzemesi haline getirilmesinden dolayı Altay, Altınordu, Bucaspor, Göztepe, İzmirspor ve Karşıyaka taraftarlarının Alsancak Stadı konusunda birleşik mücadele yürütmesinde handikap oluşturmasına karşın Taraftar Hakları Derneği, bir kez daha topa girdi.
Taraftar Hakları Derneği, 2012 Haziran’ındaki söylem ve eylemlerin takipçiliğini yaparak başta taraftarlar olmak üzere İzmir kamuoyunu 20 Aralık 2014’te Alsancak Stadı’nda yapılan ‘Ne Yapmalı,  Nasıl Yapmalı’ başlıklı foruma katılmaya çağırdı.
Foruma katılım, niceliksel yönden tatmin etmese de niteliksel yönden ortak aklın oluşmasına vesile oldu. Foruma mazeret bildirerek katılamayanların, Alsancak Stadı için yürütülecek mücadele içinde olacaklarını belirten irade beyanları umutlu olmayı gerektiren sebeplerdendi.
Velhasıl, kapatılan Alsancak Stadı’nın çimlerinde yapılan forumdan “Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu” şeklinde bir oluşumun var edilmesi kararı çıktı.
Şimdi İzmir’de, Alsancak Stadı’nın yok edilmemesi ve yerinde yenilenmesi talebi öncelikli olmak üzere şehrin iştah kabartan ‘rantsal dönüştürülme’sine karşı güçlü bir barikat örülüyor.
Meselenin sadece bir stat sorunu olmadığı herkesin bildiği bir sır.
Ülke ve İzmir futbol tarihi, kent kültürü ve belleği bakımından çok önemli bir yere sahip Alsancak Stadı için mücadeleyi yeni bir boyuta taşıyanlar, burayı ‘İzmir’in Gezi’si’ yapmakta kararlılar.   

* Taraftar Hakları Derneği YK Üyesi

ÖNCEKİ HABER

Yılbaşı sonrası kabusa dönüşmesin!

SONRAKİ HABER

‘Neotürkiye’nin panzehiri hafızadır’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...