27 Aralık 2014 18:42

Muhafazakarın tarih yazarlığı

Yeni yılın kültür ve edebiyat dergileri hazırlıklarını bitirdi. Evrensel Kültür dergisi 2015’in ilk sayısında “Muhafazakarın tarih yazarlığı”nı tartışıyor.

Paylaş

Yeni yılın kültür ve edebiyat dergileri hazırlıklarını bitirdi. Evrensel Kültür dergisi 2015’in ilk sayısında “Muhafazakarın tarih yazarlığı”nı tartışıyor.

Taner Timur, Erdoğan Aydın, Aydın Çubukçu, Kansu Yıldırım ve Erinç Erdal Yıldırım’ın yazılarıyla hazırlanan “Muhafazakarın tarih yazarlığı”nı dergi, dosya sunu yazısında şöyle tarif ediyor;  Amerika kıtasını Kolomb’dan önce Müslümanların keşfettiğini söyleyen ve hemen ardından YÖK’ten ve MEB’den tarihin yeniden yazılmasını isteyen Tayyip Erdoğan’ın tarih yazımına müdahalesi yeni değil. Onun her zaman tarihle ilgili söyleyecek bir şeyi var. Partisinin kongre konuşmalarında Alparslan’dan başlayıp Selçuklu ve Osmanlı padişahlarına uzanarak gelmiş geçmiş bütün sultanlara selam gönderen Erdoğan, şimdiye kadar tarihin muzafferler ve egemenler tarafından yazılmasını eleştirerek mağdurun tarihinin yazılmasını istiyor. Görünürde resmi tarih yazımının eleştirisini arkasına alan bu talep aslında muhafazakarın revizyonundan geçmiş başka bir resmi tarih yazımının olanağını zorluyor.

Cumhuriyetin başlangıcından itibaren tarih ve tarih yazımı ideolojik bir çekişmenin alanı oldu. Bu çekişmenin günümüzde ortaya çıkan bağlamı Menderes döneminde başlayan iddialı bir tutumun da teşvikiyle kuruluyor.

Cumhuriyetle birlikte Osmanlı mirasının kesintiye uğradığı, dolayısıyla yeni tarih yazımının da bu mirası ihya etmek üzere ele alınması gerektiğine inanan muhafazakar bir iddianın her bakımdan yeniden dirildiği bir dönem bu. AKP ve Tayyip Erdoğan şimdiye değin parça parça muhatap olduğumuz; örneğin Muhteşem Yüzyıl dizisine bizzat Başbakan müdahalesi, kentsel dönüşüm alanlarındaki kimi binaların Selçuklu Osmanlı mimarisi esintisi taşıması gibi bir ihya girişimini tarih yazımıyla genel bir çerçeveye almayı ve bunun meşrulaştırıcı etkisinden yararlanmayı umuyor.
Bu durum aslında bir kez daha tarih yazımının nesnelliğini ve onu kurgudan ayıran özellikleri tartışmaya fırsat sunmuş durumda. Dosyamızda son tartışmalar ekseninde muhafazakarın tarih yazımına müdahalesinin içeriğini tartışıyoruz.”

277. SAYISINDAN DETAYLAR

Evrensel kültür dergisinin 277. sayısında öne çıkan başlıklar arasında Jale Parla’nın Victoria Holbrook için Walter G. Andrews ve Özgen Felek’in yayına hazırladığı (Kanat: 2006) Armağan’daki aynı başlıklı bölümünden kısaltılarak, 13 Kasım 2014’de, İstanbul Bilgi Üniversitesinde yapılan Yaşar Kemal Sempozyumunda sunulan “Yaşar Kemal’in eksantrikleri” yazısı da yer alıyor.
Sinema Yazarı Çağdaş Günerbüyük ise dergide, Türkiye’de gösterime girmeden tartışmaları başlayan Fatih Akın’ın The Cut (Kesik) filmini “İnkar ve Kesik” başlığıyla anlatıyor.

Dünyanın, ünlü ‘pipo’suyla tanıdığı Belçikalı Ressam Rene Magritte’ye dair bir yazı da yer alıyor dergide. Birkan Bulut, “Magritte’in gerçekliği” başlığıyla, ressamın yaşamına ve eserlerine odaklanıyor. Ali Galip Yener, “Melankoli üzerine psikanalitik ve politik notlar” yazısıyla yer alırken, Koray Karaermiş, basın tarihinin kara lekesi olan “Tan baskını”nı anlatıyor.

Derginin bu ayki şiirleri arasında Zekine Dündar’ın Misket’i, Şükrü Erbaş’ın yakında yayınlanacak olan Pervane adlı kitabından “Yutkunma” ve Ömer Arslan’ın “Dağ Ana’sı da yer alıyor. Şair-Yazar Sennur Sezer de “Aydın Ayan’ın cesaret masalları” başlıklı yazısıyla dergide. Evrensel Kültür dergisine Rüstem Özkaya “Hadi Hadi” öyküsüyle katkıda bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Oscar için yarışan 9 film

SONRAKİ HABER

IŞİD’in elinden kaçabilmek için gönüllü intihar bombacısı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...