27 Aralık 2014 14:23

Yasaklarla, yasalarla meşru hakların önüne geçilemez

Partisinin Dersim İl Kongresi'ne katılan Selahattin Demirtaş, hükümetin "güvenlik politikaları"na tepki göstererek, "Başbakan yanlış yapıyorsun yanlış. Siz profesörsünüz infaz yasaları ile meşru hakların önüne geçilemez. Şimdi yapmanız gereken şey baskı yasalarını çıkartmak değil, sokaklardaki protestonun nedenlerini anlayıp çözüm bulmaktır. Paralel çarşaflarıyla sokaktaki talepleri görünmez hale getiriyorlar" dedi

Paylaş

KEMAL Özer
Dersim

Partisinin Dersim İl Kongresi'ne katılan Selahattin Demirtaş, hükümetin "güvenlik politikaları"na tepki göstererek, "Başbakan yanlış yapıyorsun yanlış. Siz profesörsünüz infaz yasaları ile meşru hakların önüne geçilemez. Şimdi yapmanız gereken şey baskı yasalarını çıkartmak değil, sokaklardaki protestonun nedenlerini anlayıp çözüm bulmaktır. Paralel çarşaflarıyla sokaktaki talepleri görünmez hale getiriyorlar" dedi
.
HDP Dersim İl Örgütü, 1. Olağan Kongresini Dersim Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirdi. “Kobanê ruhu ile HDP’de birleşelim”, Dersim Generali Seyid Rıza, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve 9 Ocak tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in fotoğraflarının bulunduğu pankartların asıldığı kongrede, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP Dersim İl Eş Başkanı Fatma Kalsen, HDP İlçe yöneticileri, Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat altun, DBP Dersim İl Eş Başkanları Ergin Doğru ve Melek Dolaz, EMEP, ESP üyeleri ve binlerce yurttaş katıldı. HDP’nin bayraklarıyla donatılan salonda sık sık, “Biji berxwedana Kobanê” sloganı atıldı.

‘HDP DERSİM’İN TÜM SORUN VE SIKINTISINI ÇÖZECEK BİR PARTİ’

Gerçekleştirilen saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Demirtaş, tüm yurttaşları selamlayarak konuşmasına başladı. Kongrelerin özellikle HDP gibi kurulların mücadelede atılım meselesi olduğunu ifade eden Demirtaş, HDP’nin yeni bir parti olduğunu fakat yoğun bir mücadele içerisinde olunduğunu belirtti. Her kesimin ayrı ayrı nehir olduğu betimlemesinde bulunan Demirtaş, HDP’nin zamanla deniz olacağını, geçmişten alınan güçle değerle yüründüğünün altını çizdi. HDP’nin yapılacak olan kongre ile Dersim’in tüm sorun ve sıkıntısını çözecek bir parti olacağını söyleyen Demirtaş, Dersim’in kendilerine vermiş olduğu değerlerden geri kalmayacak bir çalışmanın ortaya çıkacağını ifade etti. Demirtaş, “Yapılacak olan çalışmalar kolay olmayacak. Ama başaracağız. Dersim en acılı tarihlerden birine sahip. Bedel ödeyen bir coğrafya bedel ödemeye de devam ediyor. Bu kentin politikacısı olmak elbette ki kolay değil” diyerek, Dersim’in çıkarttığı varlığını HDP’de de ortaya çıkaracağını söyledi.

Olağanüstü dönemlerde zamanın partisi olduklarını kaydeden Demirtaş, yapılan siyasetlerde olağan dışı siyasetin yapılmadığını fakat gerçekleştirilen mücadelenin olağanüstü olduğunu belirtti. Kürdistan coğrafyasında açılan tüm gözlerin zulüm ve baskılarla karşılaştığını ifade eden Demirtaş, “Dersim’de ve Kürdistan’ın her köşesinde yaşanalar bizim tercihimiz değildi. Bizi zorla kendi topraklarımızda diz çöktürmek isteyenlerin tercihiydi. Bizim tercihimiz bu zulme karşı direnişti burada yaşayan halklar olarak direndik. Direnmeye de devam ediyoruz” dedi. Direnişe tercihini kılanların zulme boyun eğmeyenlerin şimdilerde kendini yönetecek duruma geldiğini, gerçekleştirilen direnişin tarihini önemli zaferlerle süsleyerek bu zamanlara gelindiğinin altını çizen Demirtaş, HDP olarak da direniş tarihinin zaferini en iyi zirveye taşıyacaklarını belirtti.

‘PARALAR AYAKKABI KUTULARINDA’

Doğru ne ise onun yapılacağını, tüm yanlışların HDP çatısı altında düzeltileceğini söyleyen Demirtaş, yapılan tüm baskılara karşı ayakta kalındığını, artık bununla yetinmemek gerektiğini geniş halk kitlesi ile birlikte hareket edileceğini kaydetti. Alın terinin emekçilerde paraların ayakkabı kutularının devlette olduğunu aktaran Demirtas, çeşitli kesimler de birlik olup yapılan haksızlıkların karşısında durulacağını, bu kapsamda HDP’nin kendi rolünü en iyi şekilde üstlendiğini dile getirdi. Yapılan yanlışların, haksızlıklara karşı bir arada olmanın zamanının geldiğini ifade eden Demirtaş, “2015 seçimleri bizim için önemlidir. Yeter ki güven olsun. Daha öncede söyledim hırsızlar yüzde 50 alacağım diyor, biz neden almayalım ki. Türkiye’nin tüm ezilen halkları olarak bu ülke hepimizi ortak payıysa bu ülkeyi hırsızlar değil bizim yönetmemiz gerekiyor. biz bu mücadele için buradayız” dedi.

HDP’nin dost ve kardeş partileri ve toplumsal kesimlerin dışında hiç kimse ile ittifak içerisinde olunmadığını, olunmayacağına da dikkat çeken Demirtaş, “AKP gibi bir parti ile Roboski’nin hesabını vermemiş bir parti ile oturup konuşmayız bile. Biz iktidarı düşürmek için buradayız. Bunun dışında kim ne derse desin, HDP’nin büyümesini istemeyenlerin oluşturduğu iftiralara inanmayın” şeklinde ifade etti. HDP Türkiye’nin yaralarını merhem gibi saracağını söyleyen Demirtaş, HDP’nin güçlendiğini gören tüm siyasetçilerin her bir yandan saldırdığını, tüm saldırılara rağmen mücadelelerinden dönmeyeceklerinin altını çizdi.

‘PARALEL ÇARŞAFLARIYLA SOKAKTAKİ TALEPLERİ GÖRÜNMEZ HALE GETİRİYORLAR’

AKP’nin dayattığı siyasetle köklü çözümün olmayacağını, çıkarılan güvenlik yasalarıyla polise yetkiler vererek, infaz yasası çıkararak çözüm bulacağını sanan İktidara seslenen Demirtaş, “Başbakan yanlış yapıyorsun yanlış. Siz profesörsünüz infaz yasaları ile meşru hakların önüne geçilemez. Şimdi yapmamız gereken şey baskı yasalarını çıkartmak değil sokaklarda ki protestonun nedenlerini anlayıp çözüm bulmaktır. Paralel çarşaflarıyla sokaktaki talepleri görünmez hale getiriyorlar” dedi.

Dersim’de iki milletvekilliği ile HDP’de kendi temsilciğini yapacaksa hep birlikte çalışılması gerektiğini, Dersim’in tarihine yakışır bir şekilde bu süreçte yer alınılması halinde öncü güç rolünü üstleneceğini kaydeden DEmirtaş, “Bu kadar insan bize umut bağladı bizde boşa çıkartmamak için elimizden geleni yapacağız. HDP çatısı altında oluşan bütün kesimlerle el ele verip halk için ayakta durmalıyız. Bunu her yerde başarmalıyız. Barajı geçemeyecekler diyenler utanacak” şeklinde konuştu.
Demirtaş konuşmasının ardından Elazığ’da gerçekleşecek olan HDP 1.olağan kongresine katılmak için yola çıktı. Okunan faaliyet raporlarının ardından delegelerin oylarıyla yeni yönetime HDP Dersim İl eş başkanları Barış Almak ve Makbule Tulga seçildi.

 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar Kız Kardeşlik Köprüsü’nü Kobanê’ye taşıdı

SONRAKİ HABER

'Katilsever' polislerden gazetecilere tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...