27 Aralık 2014 12:11

Kürtler arasında çatışma çıkarılmaya çalışılıyor

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Cizre'de saldırı yapan kesimin amacının Türkiye'deki "çözüm sürecini" provoke etmek olduğunu belirterek, Hür Dava Partisi ve çevresindeki kesimler ile Ortadoğu'daki bazı çetelerin ilişkilendiğini ve Kürtler arası bir çatışma çıkarmaya çalıştığını söyledi. Bunun bir oyun ve tuzak olduğunu kaydeden Yüksek, "Bizleri, insanlarımızı silahlı bir çatışmaya çekme, şiddet içerikli bir kavgaya çekme oyunu ve tuzağıdır. Bu tuzağa asla gelinmemeli ve düşülmemelidir. Bu tuzağa karşı herkesin duyarlı olması gerekiyor. Bilinçli ve örgütlü hareket ederek bu oyunları boşa çıkaracağız" dedi.

Paylaş

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Şırnak'ın Cizre ilçesinde gençlerin kurmuş olduğu çadıra Hür Dava Partisi üyeleri oldukları belirtilen kişilerin saldırısı üzerine başlayan çatışmalara ilişkin parti görüşünü açıklamak adına basın açıklaması yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu önünde yapılan açıklamaya DBP Merkezi Yerel Yönetimler Konferansı nedeniyle Diyarbakır'da bulunan DBP'li belediye eş başkanları da katıldı. Burada açıklamayı yapan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Cizre'de dün geceden bu yana yaşanan bir çatışmanın söz konusu olduğunu hatırlatarak, yaşamını yitiren yurttaşlara dikkat çekti. Benzer gelişmelerin uzun süredir bölgede yaşandığına işaret eden Yüksek, Şırnak, Cizre, Silopi başta olmak üzere daha önce Diyarbakır, Bingöl ve Batman gibi merkezler bir provokasyon girişiminin söz konusu olduğunu söyledi.

Parti olarak kesinlikle Kürtler arası halkın içerisinde bir iç çatışmasını istemediklerini dile getiren Yüksek, "Silahlı şiddete dönük hiçbir çatışmanın yaşanmasını istemiyoruz ve tasvip etmiyoruz. Ancak bu olaylar nasıl gelişiyor neden gelişiyor, amaç nedir hedef nedir; bununda kamuoyu tarafından net bir şekilde bilinmesi gerekiyor. Haftalardır bu bölgelerde çeşitli biçimlerde sokak ve mahallelerde benzer girişimler söz konusu. Yurtsever insanlarımız ve esnaflarımız, parti üyelerimiz tehdit edilmekte. Kışkırtmalar geliştirilip olayların çıkarılması çabası söz konusu. Nitekim bu girişimlerin sonucunda dünden bu yana Cizre'de olaylar patlak vermiş durumdadır" dedi.

'VARILAN MUTABAKATA RAĞMEN...'

Bu tarz olay ve gelişmelerin yaşanmaması için çatışmanın tarafı olarak ifade edilen Hür Dava Partisi ve bağlantılı kesimler ile birçok kez görüşmelerin yapıldığını ve diyaloglar geliştirildiğini söyleyen Yüksek, "Provokasyonlara girmemeleri, bazı kesimlerin oyunlarına gelmeleri, bazı çeteler ile ilişkilerini bitirmeleri ve burada her siyasi parti gibi demokratik temelde faaliyetlerini yürütmeleri üzerine görüşmeler yapıldı, diyaloglar geliştirildi ve tartışmalar yürütüldü. Bu konuda gelinen bazı sonuçlar ve noktalar da oldu. Dün Cizre'de de benzer bazı görüşmeler yapılmış ve kimi mutabakatlar oluşmuş olmasına rağmen, bu mutabakatın ardından yeniden böylesi provokatif girişim yeniden Hür Dava Partisi üyeleri tarafından gerçekleşmiştir. Biz bu kesimler ile yakın komşu bazı ülkelerin diyalog içerisinde olduğunu biliyoruz. Bu kesimlerin amacı Türkiye'deki çözüm sürecini provoke etmektir. Yine aynı Hür Dava Partisi ve çevresindeki kesimler ile Ortadoğu'daki bazı çetelerin ilişkiye geçtiğine, ilişkilendiğini ve Kürtler arası bir çatışma çıkarmaya çalıştığını, özellikle yurtsever halkımızı ve partimiz bileşenlerinin tamamını hedef alan bir süreç ortaya çıkarmaya çalıştıklarını biliyoruz. 3'üncü bir güç olarak da devletin özelliklede hükümetin bu yapıyla ilişkiye geçerek bölgede partimiz karşısında siyasal bir güç haline getirmeye çalıştığını biliyoruz" diye konuştu.

‘PROVOKASYON İLE HALK ARASINDA ÇATIŞMALAR BÖLGE İLLERİNE YAYDIRILMAYA ÇALIŞILIYOR’

Bu çerçevede her üç kesimin de Hür Dava Partisi çevresi ve bağlantılı kimi güçler üzerinden partilerine, yurtsever kesimlere "çözüm sürecine" ve özellikle ideolojik mücadelelerine karşı bir saldırı içerisinde olduğunun farkında olduklarını kaydeden Yüksek, bu bilinçle haftalardır hareket etmeye çalıştıklarını ve olası çatışmalardan kaçınmaları için bütün yapılarını uyardıklarını ifade etti. Bu tür provokasyonlara gelinmemesi için gerekli çabayı sarf ettiklerini söyleyen Yüksek şunları dile getirdi: "Ama buna rağmen dünden beri Şırnak'ta bu olay cereyan etmiş durumdadır. Bunun Diyarbakır'a, Batman'a, Bingöl'e ve diğer bölge illerine de yaydırılması yönünde bir hedefin olduğu biliyoruz. Özellikle seçim sürecine girerken, AKP'nin de siyasetin böylesi bir iç kavgadan nemalanmaya çalıştığını da biliyoruz. Biz burada bütün bu güçleri uyarmak, böylesi bir provokatif girişimden uzak durmaları gerektiğini belirtmek istiyoruz. Bunun yaratacağı sonuç hiçbir güce ve kesime yaramayacaktır. Daha fazla insanın hayatını kaybetmesine ve daha fazla insanımızın zarar görmesine yol açmaktan başka, yine ülkedeki hem çözüm sürecinin kendi mecrasında akmasına engel olacağı ve bundan başka bir sonuç yaratmayacağını ifade etmek istiyoruz."

'BU BİR OYUNDUR, TUZAKTIR'

"Bu yaklaşımları sergileyen kesimlerin derhal bu oyunlarına son vermeleri, halka ve partimize karşı kışkırtıcı bu saldırılara son vermeleri gerekiyor" diyen Yüksek, "Yurtsever halkımıza, partimize ve parti örgütlerimiz ve gençlik yapılarına şunu önemle ifade ediyoruz. Bu bir oyundur. Bu bir tuzaktır. Bizleri, insanlarımızı silahlı bir çatışmaya çekme, şiddet içerikli bir kavgaya çekme oyunu ve tuzağıdır. Bu tuzağa asla gelinmemeli ve düşülmemelidir. Bir gencimiz katledildi. Ama buna karşılık bir silah ve şiddet içerikli bir karşılık vermenin içerisine girilmemelidir. Tepkilerimiz demokratik ve kitlesel anlamda sahip çıkma şeklinde olmalı. Bunun dışına taşan bir yaklaşım içerisinde kesinlikle olunmamalıdır. Çünkü bu hükümetin ve devletin bazı kesimlerinin, komşu bazı ülkelerin istihbarat birimlerinin ve Ortadoğu'daki kimi çete yapılarının içinde bulunmuş olduğu bir tuzak ve oyundur. Bu tuzağa gelinmemeli. Bu tuzağa karşı herkesin duyarlı olması gerekiyor. Bilinçli ve örgütlü hareket ederek bu oyunları boşa çıkaracağız."

'DEVLET PROVOKASYONDAN DERHAL VAZGEÇSİN'

Yüksek sabah itibarıyla Cizre'ye heyetler gönderdiklerini ve olayı araştırdıklarını belirterek, gelişmelerin kontrol altına alınması şiddet ve silahlı çatışma ortamının ortadan kaldırılması için çaba ve girişimlerini sürdüreceklerini sözlerine ekledi. Yüksek, Cizre'deki çatışmaları körükleyenlerin polis olduğunu dile getirerek, "Halkımıza karşı gazlı saldırılar söz konusu. Hatta diğer tarafta bulunarak silahlı bir yöntem ile de halkımız üzerine ateş açıldığını biliyoruz. Devletin bu provokasyondan derhal vazgeçmesini gerekiyor" diye konuştu. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Taş: 'Kararı Haziran Hareketiyle birlikte vereceğiz'

SONRAKİ HABER

Hutbeler ölen işçiyi geri getirmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...