27 Aralık 2014 00:50

Geçinebilmek için hırsızlık mı yapalım?

Asgari ücrete günlük 1 lira zam yapılmak istenmesine işçiler, ‘Geçinmek için hırsızlık mı yapalım?’ diye tepki gösteriyor

Paylaş

Volkan PEKAL / Emre AYDIN
Adana

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığı 2015 bütçesi, asgari ücrete yüzde 3+3 zam öngörüyor. Türk-İş ile Hükümet arasında devam eden görüşmelerde, hükümet tarafı 3+3 zamda kararlı. Peki günde 1 liraya denk gelen zam için işçiler ne düşünüyor. On binlerce işçinin asgari ücretle çalıştığı Adana’da ‘günlük 1 lira hayatınızda ne değiştirir?’ diye sorduk.

D-400 karayolu üzerinde Akıncılar Durağı’nda servis beklerken konuştuğumuz işçiler, yol parası, ev kirası, mutfak alışverişi, okuyan çocukların masraflarını üst üste koyunca günlük 1 lira zammın, yaralarına merhem olmayacağını söylediler.

BİR LİRA BİR EKMEK PARASI

Yıllarca çalışarak emekli olan Sabahattin Akar, geçinemediği için Mobilyacılar Sitesi’nde aşçılık yapıyor. Bir tarafta saraylar yükselirken, diğer tarafta vatandaşın evine ekmek götüremediğini söyleyen Akar, “Ne yapalım hırsızlık mı yapalım? Hayır, bunlar iyi bir şey değil” diye konuştu. Akar, “1 lira hayatımda bir ekmek ya da bir simit demek. Bir ekmek daha yiyebileceğiz.” şeklinde konuştu. 3 çocuk okuttuğunu anlatan Akar, “Üç çocuk okutuyorum; günde 5’er lira sadece onların yol paraları. Yemeklerini de ekleyince asgari ücretin 2 katı yapıyor” diye içinde bulunduğu durumu anlattı.

HİÇ VERMESİNLER DAHA İYİ

3 çocuk okuttuğunu dile getiren Aytaç Serin, her gün onlarca lira yol parası verdiği dile getirdi. Günlük harcamalarının 30’la 50 lira arasında değiştiğini belirten Serin, “Hiç vermesinler daha iyi. Günlük 1 lira hiçbir şey değiştirmez” diye konuştu. Hükümetin harcamalarına tepki gösteren Hamza Karaman, “Kendileri bir milyara bir bardak alırken, bize 1 lira veriyorlarsa ne ala. Açlık sınırının altındayız” dedi.

1 LİRAYI ÇOCUK BİLE KABUL ETMİYOR

Babasının emekli maaşına kendi maaşını ekleyerek geçindiklerini anlatan Özlem Aytuttu, günlük harcamalarının çoğunu mutfak giderlerinin oluşturduğunu söyledi. Onlara da sürekli zam geldiğini anlatan Aytuttu, “Evin geçimi zor. Günde 1 lira zam çok az” dedi. İki çocuk okuttuğunu belirten Özlem Cin, eline geçen 920 liranın aldığı gün bittiğini söyledi. 920 lira alıyorum günlük bir lira gelse ne olacak; 950… Ev geçindirmek zor” diyerek bir lirayı çocukların bile harçlık olarak kabul etmediğine dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

İSDEMİR işçileri: Rekabet böldü, patron fırsat bildi

SONRAKİ HABER

NATO, Baltık ülkelerini silahlandırıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...