26 Aralık 2014 13:46

Kobanê’de iki zıt model çatışıyor

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu tarafından ‘Ortadoğu’yu Anlamak’ başlığıyla düzenlenen konferansa gazeteci-yazar Fehim Taştekin, Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ katıldı.

Paylaş

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu tarafından ‘Ortadoğu’yu Anlamak’ başlığıyla düzenlenen konferansa gazeteci-yazar Fehim Taştekin, Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan ve Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ katıldı. Sınırların insan doğasına aykırı olduğu belirtilen konferansta, Ortadoğu’daki siyasi gelişmeler, Rojava’daki savaş, Suriye rejimi ve rejim karşıtı gruplar arasında yaşanan çatışmalara ele alındı.

Konferansta konuşan Rüstem Erkan, bu coğrafyada yaşayan insanların sınırın öbür tarafında akrabaları olduğunu, bu nedenle Suriye’deki savaşın buradan bağımsız olmadığını dile getirdi.

Kürtlerin Ortadoğu’daki rolüne değinen Fehim Taştekin ise Kürtlerin Rojava’daki kazanımlarının Ortadoğu siyasetine etki ettiğini belirterek, Suriye’deki Kürtlerin ne rejimle ne de muhaliflerle ittifak yaptığını söyledi. Kürtlerin diğer halklarla birlikte kurdukları kanton modellerinin önemine vurgu yapan Taştekin, “Kanton modeli ile IŞİD hilafeti birbirine zıt. Kobanê’de bu iki zıt model karşı karşıya gelerek savaştı” dedi. IŞİD’in sadece Kürt şehirlerinde direnişle karşılaştığını ve bu yüzden de Kürt şehirlerine saldırıları yoğunlaştırdığını belirten Taştekin, Türkiye’nin Rojava’daki kantonları kendine tehdit olarak algıladığını, kantonların Kürt sorununa etki edeceği kaygısıyla IŞİD’in önünü açtığını dile getirdi. Taştekin, Türkiye’nin IŞİD’i Irak ve Suriye içerisinde tehdit olarak görmediğini de söyledi.

Seda Altuğ ise 2011 öncesi Suriye’deki duruma ve Kürt oluşumlarına değindi. Konferans, öğrencilerin sorularıyla devam etti. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

William Saroyan’ın adı sokağa verildi

SONRAKİ HABER

CEO gibi milli eğitim müdürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...