26 Aralık 2014 13:27

William Saroyan’ın adı sokağa verildi

Bitlis Valiliği, belediyenin kararına rağmen resmi olarak değiştirilmeyen Sapkor Sokağı’na William Saroyan Sokağı ismi verilmesini kabul etti.

Paylaş

Bitlis Valiliği, belediyenin kararına rağmen resmi olarak değiştirilmeyen Sapkor Sokağı’na William Saroyan Sokağı ismi verilmesini kabul etti.

Bitlis Valiliği, Bitlisli Ermeni yazar William Saroyan’ın isminin de verileceği kentteki bazı cadde ve sokak isimlerinin değiştirilmesi kararını onayladı.

Bianet’in haberine göre Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre şu değişiklikler yapıldı:

Belediye tarafından yaptırılan yeni hal binasının ismi Feqiye Teyran Hal Binası, Nur Caddesi’nin ismi Bediüzzaman Said-i Kürdi Caddesi, Kazım Dirik Caddesi’nin Kemal Fevzi Caddesi, Şerefiye Caddesi’nin Şeref Han Caddesi, Sapkor Sokağı’nın ise William Saroyan Sokağı oldu.

Gomidas Enstitüsü Direktörü Ara Sarafian tarafından yapılan, Saroyan ailesinin uzun yıllar yaşadığı Sapkor Sokağı’nın isminin William Saroyan Sokağı olarak değiştirilmesi önerisi, Bitlis Belediyesi tarafından kabul edilmişti. Bitlis Belediye Meclisi’nin aldığı karara rağmen Valilik’le yaşanan sorun nedeniyle sokağın isminin değiştirilmesi bir süredir erteleniyordu.

WILLIAM SAROYAN KİMDİR?

William Saroyan, Bitlis’ten Amerika’ya göç etmiş Ermeni bir ailenin, orada doğan ilk ferdi olarak 31 Ağustos 1908′de Kaliforniya eyaletinin Fresno kasabasında dünyaya geldi. İlk öyküsü Story dergisinde 1933 yılında yayınlandı. 1934 yılında ise Randon House yayınevi tarafından The Daring Young Man on the Flying Trapeze and Other Stories isimli kitabı yayınlandı ve o yılın en çok satan öykü kitabı oldu.

Saroyan, 1939 yılında The Time of Your Life oyunuyla Pulitzer Ödülü’nü kazandı, ödülü reddetti.

Saroyan hayatı boyunca altmışı aşkın kitap -öykü, oyun ve roman yazdı. Vasiyeti üzerine, naaşının bir bölümü Ermenistan’a götürülerek Erivan’daki ünlüler panteonuna gömüldü.

İslam bilgini olan Feqiye Teyran ise ünlü bir Kürt şairi. Kendi şiirlerinde belirtildiğine göre 16′ncı yüzyılda yaşamıştır. 1876 doğumlu Bediüzzaman Said-i Kürdi, İslam alimi ve Nur cemaatinin ilk lideridir. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Minibüs şoförleri yol kapatıp eylem yaptı

SONRAKİ HABER

Kobanê’de iki zıt model çatışıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa