26 Aralık 2014 01:08

İlanla ‘yolsuzluk’ aklanmaz

Hükümetin kontrolündeki sendika, vakıf ve sivil toplum örgütlerinden oluşan Milli İrade Platformu, 25 Aralık operasyonunun yıl dönümünde gazetelere ilan verdi. İlana siyasilerden ve sendikacılardan tepki geldi.

Paylaş

Şerif KARATAŞ
İstanbul

Hükümetin kontrolündeki sendika, vakıf ve sivil toplum örgütlerinden oluşan Milli İrade Platformu, 25 Aralık operasyonunun yıl dönümünde gazetelere ilan verdi.

İlanda 17-25 yolsuzluk ve rüşvet operasyonları darbe olarak nitelenirken, hükümete destek veriliyor. DİSK Genel Başkanı Beko, yolsuzluk iddialarının aklanacağı yerin bağımsız yargı ve Meclis olduğunu belirtti. CHP Grup Başkan Vekili Gök, hükümetin kendisine yakın kurumlara ilan verdirerek, yolsuzluklarına meşruiyet kazandırmak istediğini kaydetti.

ERDOĞAN’IN DİLİYLE İLAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kullandığı ifadelere benzer cümlelerin yer aldığı; Yeni Şafak, Sabah, Star, Akşam gibi pek çok yandaş gazetenin arka sayfasında yer alan tam sayfa ilan, Hürriyet ve Habertürk gazetelerinin de içinde yer aldığı bazı gazetelerin de iç sayfalarında de yer buldu. İlanda “17-25 Aralık, Türkiye’nin demokrasi tarihine kara bir leke olarak kazındı” deniliyor. ‘Yeni Türkiye yolunda yeni şeyler söylemek lazım...’ başlığını taşıyan bildiride hükümetin eski ortağı Gülen Cemaati kastedilirken, Cemaat, ‘Bir vesayet örgütü’ olarak tanımlandı. “Telefonların dinlendiğini, mahremlerin gözetlendiğini, devletin en gizli sırlarının kaydedildiği” dile getiilen bildiride “Üretilen sahte delillerle, masum insanlara nasıl zulmedildiğini daha iyi anladık” deniliyor. TÜRGEV, MÜSİAD, Memur Sen, Hak-İş, İHH, KADEM’in yer aldığı 150’ye yakın kurum, sendika, vakfın imzacı olarak yer aldığı ilanda, hükümetin ‘darbe girişimlerine’ karşı mücadelesine destek verilirken, “YENİ TÜRKİYE yolunda üzerimize düşen sorumlulukların farkındayız” denildi.

BAĞIMSIZ YARGIYLA AKLANMALI

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, hükümetin 2015 yılında çalışmaya yaşamına ilişkin taşeronlaştırmayı dayattığı belirtti. Temel ihtiyaç kredisi borçları nedeniyle son beş yılda 3 milyon 700 bin kişinin icra soruşturmasına maruz kaldığını belirten Beko, işsizliğin her geçen gün artığını kaydetti. 3 milyona yakın insanın başını yastığa aç koyduğuna dikkat çeken Beko, Atatürk Orman Çiftliğinin göbeğinde 5 milyara bir kaçak saray yapıldığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet tarihinde en büyük yolsuzluğunun 17-25 Aralık’ta hükümet eliyle devlet soyulmasının da tarihi olduğuna vurgu yapan Beko, Hükümetin adının geçtiği yolsuzluktan, bağımsız yargı sürecinden, Mecliste aklanması gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök, hükümetin antidemokratik uygulamalarının toplumda onarılamaz yaralara yol açtığını kaydetti. Baskıcı yasalarla ve tehditle darbeleri ve darbe dönemlerini aşan uygulamaların art arda artığına dikkat çeken Gök, bu uygulamaların dünyadan da tepkiler çektiğini kaydetti. Gök, hükümetin kendisine yakın kurum, kuruluşlara ilan verdirerek, yolsuzluklarına meşruiyet kazandırmak istediğini belirti. Hükümetin işçi ve emekçilerin haklarını tırpanlayan yasalar çıkardığını hatırlatan Gök, aynı ilanda işçi ve memur sendikalarının olmasının da hoş olmadığını ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

2015'in getirdikleri

SONRAKİ HABER

Geniş bir birleşik cephe çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...