25 Aralık 2014 16:58

Ceyhan'da hal esnafı dertli

Süper, hiper vb. zincir marketlerin çoğalması Adana’nın Ceyhan ilçesindeki sebze ve meyve halindeki esnafı olumsuz etkiledi. Giderek işleri zorlaşan hal esnafını çareyi kredilerde bulmuş. Kredi çözüm olmak yerine esnaflar için yeni bir çıkmaz olmuş.

Paylaş

Adnan KARATAŞ
Ceyhan

Süper, hiper vb. zincir marketlerin çoğalması Adana’nın Ceyhan  ilçesindeki sebze ve meyve halindeki esnafı olumsuz etkiledi. Giderek işleri zorlaşan hal esnafını çareyi kredilerde  bulmuş. Kredi çözüm olmak yerine esnaflar için yeni bir çıkmaz olmuş.

Evrensel olarak dertlerini dinlediğimiz Ceyhan sebze ve meyve halindeki esnaf ve çalışanları, son çıkan hal yasasına göre ilçelerdeki hallerin Büyükşehir hallerine bağlanmasının da kendilerini zora soktuğunu dile getirdi.

PAZARCIYA DÜŞEN

Ülke ekonomisini güllük gülistanlık olduğu söylense de gerçeğin böyle olmadığını dile getiren Servet Usuk, “Emekli maaşı, asgari ücret, işçi ücretleri bu kadar düşük olursa elbet de esnaf ve pazarcı da bu ekonomik sıkıntıdan üzerine düşeni yaşar.”

Sıkıntıların sadece Ceyhan’a özgü olmadığını, Türkiye genelinde aynı olduğunu belirten
Usuk şunları söyledi: “Yeni çıkan hal yasasına göre ilçelerdeki haller büyük şehre bağlandı. Bu durumdan dolayı isteyen istediği yerden malını alabiliyor. Avrupada bir üretici fazla mal ürettiğinde hükümetler tarafından ödüllendirilir.  Ancak bizim ülkemizde herhangi bir tarım politikası olmadığından ve üreticiye yol gösterecek sosyal bir yapı ya da kurum olmadığından üreticimiz fazla ürün ürettiğinde ceza olarak fiyatlar aşağı çekiliyor. Bu fiyat çelişkisi maalesef  tüketiciye yansıyor.”

3-5 KİŞİNİN ÇIKARI İÇİN...

Son çıkan yasanın işleri zorlaştırdığını bildiren Erdil Dedeoğlu, büyük marketlerin piyasayı bozmasından şikayetçi.

Dedeoğlu, “3-5 kişinin kendi çıkarları için dışarından ürün ithal etmesi, mazot fiyatlarından dolayı nakliye ücretlerinin yüksek olması hal esnafını bitirecek” dedi.

Ayda 500 lira para kazandığını onun da vergiye gittiğini söyleyen kahveci Yusuf  İlişkin esnafta para olmamasının kendilerini de etkilediğini belirtiyor. “Esnaf ya ürünleri çöpe atıyor ya da bedava dağıtıyor” diyor.

Hasan Yılmaz, Marketlerin artmasıyla işlerin zayıfladığını söylerken, Orhan Karataş, marketlerden dolayı artık semt pazarlarına talebin azaldığına dikkat çekiyor. Karata, “Bundan 10 yıl önce aldığımız ürünün şu an üçte birini alabiliyoruz” diyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Ankara Barosu’ndan LGBTİ’lere ücretsiz destek

SONRAKİ HABER

Tabutlu asgari ücret eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...