18 Temmuz 2011 09:40

Grizu faciası davasında müfettişler de yargılanacak

Danıştay, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 19 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki patlamayla ilgili bakanlık müfettişlerinin da yargılanmasına hükmetti. İki iş müfettişi yardımcısı, işletmede tespit ettikleri eksikliklerin giderilmemesine göz yummakla suçlanıyor.Mustafakemalpaşa ilçesinde 2009 yılı

Grizu faciası davasında müfettişler de yargılanacak
Paylaş

Danıştay, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde 19 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağındaki patlamayla ilgili bakanlık müfettişlerinin da yargılanmasına hükmetti. İki iş müfettişi yardımcısı, işletmede tespit ettikleri eksikliklerin giderilmemesine göz yummakla suçlanıyor.

Mustafakemalpaşa ilçesinde 2009 yılı Aralık ayında meydana gelen grizu faciasında 19 kişinin hayatını kaybettiği Bükköy Madencilik Turizm Ticaret A.Ş’ye ait maden ocağıyla ilgili dava devem ederken, Danıştay’dan şok bir karar çıktı.

Patlamadan 7 ay önce bahse konu madende denetleme yapıldığı ve eksiklerin tamamlanması için 6 ay mühlet verildiği, patlamadan bir ay önce, kasım ayında müfettişlerin tekrar madeni denetlemesi gerekirken denetleme yapılmadığı bildirildi.

Savcılığın yürüttüğü soruşturma sürerken, hazırlanan 3 ayrı bilirkişi raporunda 19 kişinin kurallara ve yönetmeliklere uyulmaması yüzünden öldüğü belirtildi. Bunun üzerine savcılık, bakanlıktan müfettişler hakkında soruşturma izni istedi ancak alamadı. Yapılan itirazı yerinde bulan Danıştay Birinci Dairesi, müfettişlerin ihmal ve görevi kötüye kullanmaktan yargılanmalarının yolunu açtı. Patlamanın olduğu yıl mayıs ayında işletmeye giden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri, yaptıkları incelemede gaz ölçümlerinin düzenli yapılmadığını, tahkimatların şartlara uygun olmadığını, işçilerin eğitimsiz olduğunu, gaz maskesi kullanılmadığını, havalandırma planının olmadığını tespit etti. Tutulan tutanakta, 132 işçinin ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıldığı belirtilerek, tespit edilen noksan hususların 6 ay sonra yapılacak olan ikinci aşama teftişte giderilmediğinin tespiti halinde işlem yapılacağı tebliğ edildi.

EKSİKLİKLER RAPORLA BELİRLENDİ

Patlama sonrası madende yapılan incelemelerde müfettişlerin tespit ettikleri eksikliklerin giderilmediği bilirkişi raporlarıyla ortaya çıktı. 19 kişinin hayatına mal olan eksikleri tespit eden bilirkişi, savcıya 8 maddeden oluşan rapor sundu. Raporda göçüğün meydana geldiği madende Mayıs 2009’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından denetlendiği bildirilerek denetleme sonucunda eksiklikler tespit edildiği ve eksikliklerin giderilmesi için kasım ayına kadar süre verildiği fakat bu sürenin uzatılmaması eksikler giderildikten sonra çalışmalara devam edilmesi gerektiği bildirildi. Raporda ayrıca maden ocağında otomatik gaz ölçümü yapan sensör sistemi olması olmadığı, ölçümlerin sadece manuel olarak yapıldığı, Muhtemel grizu patlamasına karşı havalandırma kanallarının en ve genişliği uluslararası standartların çok altında olduğu ve su borularıyla ocağın havalandırıldığı, maden ocağının merkezine doğru inen tünelin hemen paralelinde gidiş gelişler için acil çıkış koridorlarının olmadığını, ocakta tahlisiye ekibinin olmadığı, İşçilerin işyeri güvenliği, gaz ölçümü, ilk yardım vb. konularda yeterince eğitilmediği, Dinamit patlatılmadan önce ocakta metan gazı ölçümü yapılması gerekirken bu ölçümlerin standartlara uygun olarak yapılmadan patlatıldığını, Tahkimat sisteminin sağlam olmadığını tespit edilmişti.

DANIŞTAY’DAN İZİN

Soruşturmayı yürüten savcılık, bu rapor üzerine 3 bakanlık müfettişi hakkında soruşturma açmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin istedi. Ancak bakanlık soruşturma izni vermedi. Savcılığın itirazını değerlendiren Danıştay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı baş iş müfettişi Mahmut K, müfettiş yardımcıları Ömer B. ve Mustafa G. hakkında, “19 kişinin öldüğü maden ocağını 2009 yılı Kasım ayında denetlememek” suçundan soruşturma açılmasına hükmetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

A.S.’yi kim kaçırdı?

SONRAKİ HABER

Üçüncü köprü ihalesi ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...