25 Aralık 2014 00:55

Gıda firmaları ‘ilkeli’ sendika düşmanları

Üker, Danone, Nestle! Her biri işçilerin örgütlenme özgürlüğü ve toplu görüşme hakkını tanıyacaklarına dair uluslar arası sözleşmelere imza atmış olmalarına rağmen pratikte bu hakları hiç de umursamıyorlar.

Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Ülker, Nestle, Danone ve Sütaş imzacısı oldukları uluslararası sözleşmelere uymuyor. Birleşmiş Milletler Global Compact (UNGC) – Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne uyması gereken bu firmalar, sözleşmenin 3. ilkesi gereği işçilerin örgütlenme özgürlüğü ve toplu görüşme hakkının fiilen kabul etmiş oluyor. Ancak ‘ilkeli’ gözüken bu firmaların hiç biri maddeye uygun davranmıyor.

UNGC - Küresel İlkeler Sözleşmesi, 3. Maddesi’nin “Örgütlenme özgürlüğü ve toplu görüşme hakkının fiilen kabulü” gereği bu sözleşmeye imza atan firmalar, işyerinde işçilerinin örgütlenme özgürlüğünü tanımak zorunda. Bu sözleşmeye Nestle ve Danone doğrudan imza attı. Ülker ve Sütaş ise üyesi oldukları TÜSİAD ve Türkiye İşveren Sendikası (TİSK) imzacı olduğu için sözleşme hükümlerine uymak zorunda. Ancak söz konusu firmalar son günlerde işçilerin örgütlenme ve sendika seçme hakkını gasp ettikleri için gündemdeler.

Küresel İlkeler Sözleşmesi “firmaların ortak hareket etmesi ve uluslararası alanlardaki avantajlardan yaralanmasını” amaçlıyor. Söz konusu gıda firmaları sözleşmenin diğer imkanlarında sonuna kadar faydalanırken, işçiler lehine olan madde 3’ü uygulamaktan kaçıyor. Ülker, Nestle, Danone ve Sütaş işçilerinin ise hak arama mücadeleleri devam ediyor.

TİS’LERDE İŞÇİ MALİ KONUDA BİLGİLENDİRİLMELİ

“İş dünyası çalışanların sendikalaşma özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkının azami önem vermelidir” denilen sözleşmede, işçilerin kendi temsilcilerini ve yöneticilerini belirleme hakkı da garanti altına alınıyor. Toplu iş sözleşmelerinde (TİS) işverenlere “pazarlık için gerekli bilgileri sağlamak” şart koşulurken, “yerel toplumu, medyayı ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin şirketinizin ciro ve temel işçi hakları ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere hükümleri, kamu yetkililerini bilgilendirin” deniyor.

BİLDİRİ DAĞITIMI SERBEST OLMALI!

Ayıca işverenlere şunlar söyleniyor:
* Tüm işçilerin ulusal hukuka uygun olarak, kurma ve sindirme veya misilleme korkusu olmadan kendi seçtikleri bir sendikaya katılmak mümkün olduğundan emin olun.
* İlerleme, azil veya transfer istihdam uygulamaları ve kararları gibi alanlarda sendika örgütü, sendika üyeliği ve etkinliğini ticaret açısından yerinde olmayan ayrımcı politikalar ve prosedürler koyun.
* İşçi temsilcilerinin faaliyetlerine, sendika bildirimleri, sendika belgelerin dağıtımı ve ofis alanı sağlanması, şirket binalarında sendika aidat toplanması için izin gibi uygulamalara müdahale etmeyin.
* Etkili toplu sözleşme gelişimine yardımcı olmak için uygun tesisleri ile işçi temsilcileri sağlayın.

SENDİKA DEĞİŞTİRME HAKLARI GASP EDİLİYOR

ÖZ GIDA- İŞ’ten ayrılarak Tekgıda- İş’e geçtikleri için işten atılan Nestle işçilerine polis saldırmış ve gözaltına almıştı. Öz Gıda-İş’ten DİSK/Gıda-İş Sendikasına geçtikleri için işten atılan 10 Ülker işçisi ise fabrika önünde hak arama mücadelelerini sürdürüyor.

İŞÇİ İRADESİNE SAYGI

Türk İş’e bağlı, Tek Gıda İş Sendikası’ndan istifa edip DİSK/Gıda İş Sendikası’nda örgütlenen Danone işçileri, iradelerine saygı gösterilmesini, Danone patronunun, Gıda İş’in karşısına oturup toplusözleşme görüşmelerine başlamasını istiyor.

SÖZLEŞMEYE İMZA ALANA TEZEK

Eski TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın patronu olduğu SÜTAŞ’ta işçiler Tek Gıda-İş Sendikasına oldukları için işten atılmıştı. Patron işçilerin e- devlet şifrelerini çaldığı iddia edilmiş, işten atılan işçilerin çadır kurduğu alana tezek döktürmüştü.
Tezek olayı kamuoyunda tepkilere neden olunca TÜSİAD Başkanlığı’ndan istifa etmek zorunda kalmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Direniş takkeyi düşürdü, keli gösterdi

SONRAKİ HABER

Sağlık alanı oy için kullanılmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...