25 Aralık 2014 00:53

Direniş takkeyi düşürdü, keli gösterdi

Ağır çalışma koşullarına, sendikalarının sorunlarıyla ilgilenmemesine isyan ederek sendika değiştiren Ülker işçilerinin direnişi, bugün 60. gününde. Öz Gıda-İş sendikasından istifa ederek Gıda-İş Sendikasına üye olan işçiler direnişlerini ilk günkü kararlılıkla sürdürüyor.

Paylaş

Ümit KARTAL
İstanbul

Ağır çalışma koşullarına, sendikalarının sorunlarıyla ilgilenmemesine isyan ederek sendika değiştiren Ülker işçilerinin direnişi, bugün 60. gününde. Öz Gıda-İş sendikasından istifa ederek Gıda-İş Sendikasına üye olan işçiler direnişlerini ilk günkü kararlılıkla sürdürüyor.

İşçiler hakkında ilk günden itibaren Öz Gıda-İş ve fabrika yönetimi tarafından iftira kampanyası başlatıldı. Çalışmamakla, siyasete bulaşmakla, hem sofu hem de solcu olmakla hatta IŞİD’çi olmakla bile suçlanan işçilerin fabrika içindeki işçilerle görüşmesi engellenemedi. Ama Öz Gıda-İş’in fabrika önünde yaptığı eylem, direnen işçilerin eyleminden daha az ilgi gördü.

Direnişin ilk gününden itibaren işçileri bir an olsun yalnız bırakmayan Gıda-İş Marmara Bölge Başkanı İbrahim Kızılyer, 60 gündür Hak-İş’in türlü yöntemlere başvurarak meseleyi iki sendika arasındaki rekabet gibi göstermeye çabaladığını anlattı. Karalama kampanyalarını boşa çıkardıklarını söyleyen Kızılyer, direnişe verilen desteğin de artarak devam ettiğini vurguladı. Öz Gıda-İş’i ve Ülker patronunu işçilerin tercihine saygı duymaya çağıran Kızılyer, “Baskısız şeffaf bir şekilde referandum yapalım. İşçiler hangi sendikayı tercih ederse, o kabul edilsin” çağrısında bulundu.

Yılbaşından sonra mesailerin kalkacağı ve fabrikanın 8 saate düşeceği söylentilerinin yayılmaya başladığını anlatan direnişçi işçiler, “Mesailer kalkarsa alınan maaş çıplak asgari ücret haline geliyor. Kel görünmüş oluyor” dedi. Mesailerle ek 400-500 lira kazanç elde edildiğini ifade eden işçiler, bunun Ülker işçisini köle haline getirdiğini ifade ettiler.

ZİYARETLER SÜRÜYOR

Ülker işçilerine destek ziyaretleri de devam ediyor. İşçileri dün KOM Mayo fabrikasında çalışan işçilerle Atakent Kadın Atölyesi işçileri ziyarete etti. Kom Mayo’da gece vardiyasında çalışan işçiler, mesai bitiminde direniş yerine gelerek işçilere destek verdi . Atakent Kadın Atölyesinde kadınlar da hazırladıkları kahvaltılıkları işçilerle paylaştılar.

61. GÜNÜNDE TRABZONLULAR GELİYOR

Yarın saat 14.30-15.30 arasında ise Karadenizliler, “Özcan’a moral, direnişe destek, tulum kemençe, horona davet” başlıklı etkinlik düzenleyecek.

61’in Trabzon’un plakası olması ve  direnişçi işçilerden Özcan Keleş’in de Tarabzonspor taraftarı olması nedeniyle tulum ve kemençelerle desteğe gelecek olanlar arasında Karadenizli sanatçı Harun Topaloğlu da var.

ÖNCEKİ HABER

'Tunceli Kanunu soykırımın habercisiydi'

SONRAKİ HABER

Gıda firmaları ‘ilkeli’ sendika düşmanları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa