25 Aralık 2014 01:00

Tavukta antibiyotik uyarısı

ÇETKODER Başkanı Göktaş, makine tavuğunda kullanılan antibiyotiklerin sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekerek, denetimlerin AB seviyesine getirilmesini istedi.

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

Endüstriyel tavuk üretimine ilişkin tartışmalar sürüyor. Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Türkiye’de giderek artan tavuk üretiminde kullanılan antibiyotiklerin tüketicilerin yaşamını olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, “Halkımız bilinmeyen yerden makine pilici almasın. Mutlak markasına, üretim ve son kullanım tarihine baksın, merdiven altı olarak tabir edilen kaçak göçek üretimin önüne geçilsin” uyarısında bulundu.
Son aylarda sıklıkla tartışma konusu olan endüstriyel tavuk üretimine ilişkin bir açıklama yaparak tüketicileri uyaran Göktaş, Türkiye’de son 20 yıl içinde artan tavuk üretiminin ekonomik açıdan ve kalkınma açısından sevindirici olduğunu ancak devletin tavuk  üretimini sıkı denetlemesi gerektiğini vurguladı. Avrupa kontroller nasıl yapılıyor ise bizde de aynısının yapılması gerektiğini vurgulayan Göktaş şunları söyledi: ‘Başka ülkelerdeki sağlıklı şartlar bizde de oluşturulmalıdır. Önüne gelen makine pilici üretmemelidir. 42 günde 3,5 kilo fabrika yemi tüketerek 2 kilonun üzerinde et ağırlığına ulaşması iyi güzel. Ancak burada tavuğun yemine katılan antibiyotik unutulmamalıdır. Bu antibiyotik yanlış kullanılırsa insan hayatını yaşamsal olarak direkt etkiler. O yüzden AB ülkelerindeki gibi takip edilmesi gerekir. Örneğin tavuğun kesiminden bir hafta önce bu antibiyotiğin tamamen kesilmesi gerektiği vurgulanmaktadır.”

‘HALK AYDINLATILMALI’

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kalıntı izleme programı çerçevesinde tavuz üretimini sıkı takip etmesi gerektiğini de vurgulayan Mustafa Göktaş, ayrıca makine pilici ve antibiyotik uygulaması konusunda bilinçlendirecek seminer, panel, konferans ve broşürler ile halkın aydınlatılması gerektiğini söyledi. Vatandaşlara “tavuk eti yemesin, kuzu eti yesin” diyenlerin olabileceğini dile getiren Göktaş, “Parası olan için bunu söylemek kolay. Ama parasız olan ve fakir ve dar gelirli halkımız bu durumda ne yapacak. Olmaz öyle şey. Gerekli insani yaşamsal tedbirler bir an evvel alınmalı halkımızın tavuk eti ile beslenmesi engellenmemelidir” dedi.

‘KUŞ GRİBİ DENDİ, İNSANLAR KÖY TAVUĞUNA HASRET KALDI’

Bilinçsiz kullanılan antibiyotiklerin insan vücudundaki direnci arttırdığını kaydeden Mustafa Göktaş, “sonrasında hastalandığımız vakit doktorun verdiği antibiyotik bizlere fayda etmiyor. Tavuktaki antibiyotike çok dikkat edilmeli. Makine pilici, kalıntı izleme programına uygun sıkı bir şekilde denetlenmeli. Kuş gribi dendi bu gün ülkemizde insanlar köy tavuğuna hasret kaldı. O yüzden makine pilici için sağlıklı şartların yerine getirilmesini istiyoruz. Halkımız bilinmeyen yerden makine pilici almasın. Mutlak markasına, üretim ve son kullanım tarihine baksın, merdiven altı olarak tabir edilen kaçak göçek üretimin önüne geçilsin” görüşünü dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Börü'nün ölümüne ilişkin 1 kişi daha tutuklandı

SONRAKİ HABER

3 yıl aranın ardından St. Pierre Kilisesi'nde 'Noel Ayini'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...