18 Temmuz 2011 09:33

Tıp öğrencileri Yüksekova’da sağlık taraması yapacak

Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır Şubesi öğrenci komisyonları ile Mezopotamya Gençlik Araştırma Merkezi Derneği (MEGAM-DER) üyesi 70 öğrenci, Yüksekova ilçesine bağlı köylerde sağlık taraması yapmak için yola çıktı.Cigerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi önünde dün toplanan öğrenciler,

Tıp öğrencileri Yüksekova’da sağlık taraması yapacak
Paylaş

Diyarbakır Tabip Odası ve SES Diyarbakır Şubesi öğrenci komisyonları ile Mezopotamya Gençlik Araştırma Merkezi Derneği (MEGAM-DER) üyesi 70 öğrenci, Yüksekova ilçesine bağlı köylerde sağlık taraması yapmak için yola çıktı.
Cigerxwîn Kültür ve Sanat Merkezi önünde dün toplanan öğrenciler, yaptıkları Kürtçe ve Türkçe açıklamanın ardından yola çıktı. Öğrenciler adına Tıp Öğrencisi Perişan Akıncı, bölgede yaşanan sağlık sorunlarına dikkat çekmek ve bu sorunların çözümüne katkı sunabilmek için yola çıktıklarını belirtti.

DM (Meme kanseri ve HT (Hepatit) taraması ve bu hastalıklar hakkında bilgilendirme, 0-6 yaş çocuklarda gelişim geriliği taraması için ölçümler (Boy, ağırlık, baş çevresi), ağız ve diş sağlığı eğitimi, çocuklara diş fırçası ve macunu dağıtımı, hijyen eğitimi, kadınlara yönelik kendi kendine meme muayenesi eğitimi, halk sağlığı açısından toplumu tanıma raporlarının oluşturulması gibi çalışmalar için Yüksekova’ya bağlı köylerde çalışma yürüteceklerini belirten Akıncı, “Hastalık üreten, sürekli insan sağlığını bozan ortam, yani zihniyet ve toplumsal yaşam biçimi değişmediği sürece sağlıklı bir topluma kavuşamayacağımız bir gerçektir. Coğrafyamızda yaşanan en büyük halk sağlığı problemi yaşanan savaş ve ortaya çıkardığı travmalardır. Savaş-barış ikileminde ibreyi barışa doğru eğriltmek ve barış iklimini hakim kılmak biz sağlıkçıların ilk ve en önemli görevidir. Sağlık alanında yaşanılan sorunların aşılması için kendi gücümüzle yaralarımızı sarmak, çözüm yollarını bulmak için imkanlarımızı toplumsal dayanışma ahlakıyla birleştirmek ve bu çabayı coğrafyamızda yaşayan tüm halklar için seferber etmek gerektiğinin bilincindeyiz” dedi.

Çalışmanın kendileri için bir “Toplum Okulu” işlevi gördüğünü kaydeden Akıncı, “Kübalı Hekim Jose Marti’nin dediği gibi ‘Anlatmanın en iyi yolu yapmaktır’ Bizler de sağlık öğrencileri olarak toplumla buluşmak ve sağlık bilgisini toplumsallaştırmak amacıyla yola çıkıyoruz” diye konuştu.

Gönüllü çalışmada; Diyarbakır, Van, Urfa, Malatya, Ankara, İstanbul, İzmir, Hatay ve Siirt illerinde Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hemşirelik, Eczacılık ve diğer sağlık fakültelerinde okuyan yaklaşık 70 öğrenci yer alıyor. Açıklamanın ardından öğrenciler iki otobüsle Yüksekova’ya hareket etti. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Petkim'de eylemler başladı

SONRAKİ HABER

CHP’li Kart’tan Konya Atatürk Stadyumu ile ilgili iddia

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...