24 Aralık 2014 12:37

Torba yasa yetmedi, torba tebliğ çıkardılar

AKP, “çılgın projeleri”ne engel gördüğü TMMOB'a bağlı meslek odalarına adeta savaş açtı. Oda yöneticileri, artık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yurtdışına çıkış izni alacak. Yasayla odalara ilişkin şikayetleri Valilikler inceleyecek. TMMOB tebliğe tepki gösterdi.

Paylaş

AKP'nin karşısında engel olarak gördüğü meslek örgütlerine müdahalesi hız kesmiyor.
Torba Yasalarla ve 12 Eylül darbe yönetiminin çıkardığı Kanun Hükmünde Kararnameler ile TMMOB'a bağlı meslek odalarının yetkilerini daraltıp, denetimlerini Bakanlıklara bağlayan hükümet şimdi de Valiliklerin odaları incelemesinin önünü açmaya çalışıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bugün tarihli Resmi Gazete’ de yayımladığı Tebliğe göre mühendis, mimar ve şehir plancılarının odalara ilişkin şikayet ve ihbarlarını önce Valilik inceleyecek. Hazırlanan raporlar Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca değerlendirilecek.

Ayrıca tebliğ ile, yurtdışına çıkacak oda yöneticilerinin en az 15 gün önceden Bakanlıktan yurtdışına çıkış izni istemesi zorunlu hale getiriliyor.

'ÖNCE BAKANLIKTAKİ YOLSUZLUKLARA BAKIN'

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, hükümetin odaları Bakanlıkların alt birimlerine dönüştürmek istediğini dile getirdi. “Anayasaya aykırı bir şekilde, Bakanlık kendini mühendis, mimar ve şehir plancılarının şikayet ve ihbar makamı olarak organize etmeye çalışıyor” diyen Soğancı, 12 Eylülcülerin bile uygulama ihtiyacını hissetmediği yurtdışına çıkış izninin hükme bağlandığına dikkat çekti.

Soğancı açıklamasında şunları ifade etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teftiş Kurulları, kendi bakanlıklarındaki usulsüzlükleri ve yolsuzlukları bir yana bırakarak, Birliğimiz ve Odalarımız hakkındaki ihbar ve şikayetleri inceleyeceklermiş! Siyasi iktidarın, bilimi ve tekniği halkın yararına kullanmayı amaç edinmiş, kamu yararı ve hukukun üstünlüğü ilkelerinden taviz vermeyen, faaliyetleri ile halkın gözünde haklı bir itibar kazanmış Birliğimiz ve Odalarımız üzerinde bir ihbar mekanizması örgütleyerek kendilerini gizlemeye çalıştığı açıktır.”

'HESABI ÜYEMİZE VERİRİZ'

“Ancak bilinmelidir ki mühendis mimar ve şehir plancılarının örgütü olan TMMOB’nin ve bağlı Odalarının bütün işlemleri ve uygulamaları şeffaf, denetlenebilir ve üyeleri tarafından hesap sorulabilir bir süreç içerisinde gerçekleştirilmektedir.

Sahip olduğumuz demokratik işleyiş ve bugün yaşanmakta olan karanlık süreçte Odalarımızın üstlenmiş olduğu görevler yalnız üyelerimiz tarafından değil, halkımız tarafından da görünür ve anlaşılır bir seyir izlemektedir. Yine bilinmelidir ki siyasi iktidarın hiçbir manevrası, ranta dönük politikalarının ve bu politikaların doğurduğu usulsüzlüklerin üstünü örtmeye yetmeyecektir. Meslek alanlarımızın ve örgütümüz TMMOB’nin tüm birikimlerini halkımızın yararına kullanmaya, AKP iktidarının yarattığı rant düzenini teşhir etmeye, ülkemizi aydınlık geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğimizi herkese bir kere daha duyuruyoruz.” (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

SONRAKİ HABER

‘Bir gecede kurulan baz bir günde yıkıldı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...