24 Aralık 2014 08:20

'Yüz yıllık aşk' için sanal sergi

Türkiye sinemasının 100. yıldönümüne ithafen özel bir İnternet sitesi hazırlandı. İstanbul Modern’de sergilenen arşivlerden önemli bir seçkinin dijital ortama aktarılması sayesinde bu görsel belleğe, sergi bittikten sonra da yuzyillikask.istanbulmodern.org adresinden ulaşılacak.

Paylaş

İstanbul Modern’in kuruluşunun 10. yılında, Türkiye sinemasının 100. yıldönümüne ithafen sunduğu "Yüzyıllık Aşk: Türkiye’de Sinema ve Seyirci İlişkisi" sergisinde ilk kez bir araya getirilen arşiv malzemelerini kalıcı bir belleğe dönüştürmek amacıyla, projeye özel bir İnternet sitesi hazırlandı.

İstanbul Modern’de sergilenen arşivlerden önemli bir seçkinin dijital ortama aktarılması sayesinde bu görsel belleğe, sergi bittikten sonra da yuzyillikask.istanbulmodern.org adresinden ulaşılacak. Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan dijital arşiv, hem sinemaseverler hem de araştırmacılar için değerli bir kaynak oluşturuyor. İzleyicilerle ilk kez buluşan özel koleksiyonlardan derlenen fotoğraflar, gazete ilanları, biletler, dergi kapakları gibi arşiv belgelerinin yanı sıra, sinema fanatiklerinin koleksiyonları ve özel röportajları ile sinema tarihine ışık tutan nadir afişler sitede yer alıyor.

Online sergi deneyimi sunan ve projenin çıkış noktasına uygun olarak yine izleyiciyi merkez alan bu dijital arşiv, ziyaretçilerin beğenilerine göre kendi sergilerini hazırlamalarını sağlayan “Kendi Sergini Oluştur” başlıklı etkileşimli bir modül de içeriyor. Ziyaretçiler, “Kendi Sergini Oluştur” paneline giriş yaptıktan sonra beğendiği içeriğe işaret koyarak kolayca seçkisini yaratıyor ve kişisel “Yüzyıllık Aşk” sergisini sosyal medyada paylaşabiliyor. Akıllı telefonlarla da uyumlu hazırlanan Yüzyıllık Aşk dijital arşiviyle sergi kapsamında oluşturulan dijital belleğin geniş kitlelere yayılması amaçlanıyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İki inşaat işçisi daha iş cinayetine kurban gitti

SONRAKİ HABER

2014’e yolsuzluk haberleri damga vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...