24 Aralık 2014 06:59

Sanıklar yine tutuklanmadı

Mehmet Ayvalıtaş ailesinin adalet talebi yine cevapsız kaldı. Dün Anadolu Adliyesi 8. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mahkeme heyeti avukatların ve Ayvalıtaş ailesinin sanıkların tutuklanması yönündeki talebini reddetti. Duruşma yine kilitli kapılar ardında az sayıda izleyici alınarak yürütüldü.

Paylaş

İstanbul Ümraniye’de Gezi direşine destek vermek için TEM otoyolunu kapatan kitleye bir aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş davasının 5. duruşması için Kartal Anadolu Adliyesi’ndeyiz. Adliyenin çevresi ve adliye içi yine yoğun bir polis ablukasına alınmış. Her duruşma olduğu gibi bu duruşmada da Mehmet için adalet isteyenler adliye bahçesini doldurdu.

Duruşmanın görüleceği 8. Ağır Ceza Mahkemesine avukatlar, izleyiciler ve basın salon küçük olduğu gerekçesiyle alınmadı. Salona girişleri engellemek için de duruşma kapısı içeriden kilitlendi. Ayvalıtaş davasının klasiği haline getirilen salon sıkıntısına Anadolu Cumhuriyet Savcılığının bulduğu çözüm ise çok şaşırtcı değil. Savcılık adliyede büyük salon olmadığını istenirse dosyanın Silivri'ye gönderilebileceğini söylüyor.

‘YOK’ DENİLEN GÖRÜNTÜLER İZLENDİ

Tartışmaların adından tanık ifadelerine geçildi. Tanıklar olay günü yolun aydınlatmasının iyi olduğunu, havanın açık ve görüş mesafesinin iyi olduğunu ifade etti. Kazanın olduğu şerit ve onun yanında bulunan şeritte flamalı çok sayıda kişi olduğunu bu yüzden araçların yavaşlayarak durduğunu söyleyen tanıklar diğer araçların durmasına karşın Mehmet’e ve kuzeni Seyit Arslan’a çarpan jip sürücüsü Mehmet Görkem Demirbaş ve ticari taksi şoförü Cengiz Aktaş’ın araçlarını sürmeye devam ettiğini söyledi. Tanık ifadelerinin ardından daha önce polisler tarafından ‘yok’ denilerek dava dosyasına gönderilmeyen ancak Ayvalıtaş ailesi avukatlarının ısrarlı mücadelesi sonucu ortaya çıkartılan MOBESE görüntüleri izlendi.

EMNİYET ÖNLEM ALMIŞ!

Görüntülerde olay noktasında eylem yapan kitlenin güvenliğini sağlamak için hicbir polisin bulunmadığı net olarak görülüyor. Görüntülerden sonra Ayvalıtaş ailesinin avukatı Ayla Öztabak, İçişleri Bakanlığı, Valilik ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü hakkında açtıkları soruşturma dosyasında bulunan emniyet yazısını okudu. Bu yazıda emniyet eylem yapılacağına dair istihbarat aldıklarını ve bunun üzerine gerekli tedbirlerin alındığını ancak beş saniye içinde yaşanan bir olaya müdahale edemeyeceklerini ileri sürüyor. Avukat Öztabak söz konusu soruşturma dosyasının Ayvalıtaş davasıyla birleştirilmesini istedi.

Sanık Mehmet Görkem Demirbaş'ın avukatı da devletin önlem almadığını ancak suçun sadece müvekkiline yıkılmak istendiğini söyleyerek soruşturma dosyası ve dava dosyasının birleştirilmesi talebini desteklediklerini söyledi ancak talep mahkeme tarafından reddedildi.

Ayvalıtaş ailesi Sevgi Eren de jip sürücüsü Demirbaş’ın ehliyetini olaydan bir ay önce aldığını bu süre içinde hakkında iki trafik cezasının olduğunu söyledi. Bu yüzden sanıklar Demirbaş ve Aktaş'a kesilmiş cezaların istenmesini yine yoldaki freni izlerinin tespiti için  olay yeri keşfi istedi.

25 MART’A ERTELENDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme sanıkların tutuklanması talebini de idareciler hakkında açılan soruşturma ile MOBESE görüntülerini saklayan polisler hakkında açılan davanın ana dosyayla birlestirilmesi talebini de reddetti. Duruşma 25 Mart 2015 tarihine ertelendi.

CAN GÜVENLİĞİ YOKMUŞ

Duruşmaya sadece sanık Mehmet Görkem Demirbaş katıldı. Duruşmaya gelmeyen ticari taksi sürücüsü sanık Cengiz Aktaş da can güvenliği nedeniyle duruşmaya katılmak istemediğini talep eden bir yazı gönderdi. Mahkeme başkanının duruşmanın başlamasından uzun süre sonra bu yazıyı okuması da salondaki tansiyonu arttırdı. Avukat Ömer Kavilli mahkemeden Aktaş’ın talebini kabul etmemesini istedi. (İstanbul/EVRENSEL)


 

ALİ AYVALITAŞ: BİR MEHMET KAYBETTİM BİNLERCE MEHMET KAZANDIM, AMA ADALETİ KAYBETTİK

Duruşma sonrası açıklama yapan baba Ali Ayvalıtaş, “Bir Mehmet kaybettim binlerce Mehmet kazandım, ama Türkiye’de adaleti kaybettik” dedi.

Duruşmanın daha büyük bir salonda yapılması taleplerini yinelediklerini söyleyen avukat Sevgi Evren, “Bunun imkanları bu adliyede var. Dünyanın en büyük adalet sarayı olan Kartal Anadolu Adliyesi'nde bu imkanlar mevcut. Daha önce Balyoz davasının iki celsesi burada görüldü. Bunu talep etmemize rağmen bu celsede savcılık tarafından, ‘adalet istiyorsanız Silivri’ye gidin’ gibi bir cevap verildi. Buna itirazlarımızı ilettik. Bir sonraki duruşmamız yine burada küçük salonda yapılacak. Ama duruşmadan önce yine bu sorunun çözümüne yönelik çabalarımızı göstereceğiz” dedi.

BU DAVA BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ

Tutuksuz yargılanan sanık Cengiz Aktaş hakkında tutuklanma ve yakalanma taleplerini tekrarladıklarını belirten Avukat Evren, “Çünkü kendisi güvenlik önlemi alınmadığı için, korktuğunu ve tehdit edildiğini beyan ederek duruşmalara gelmeyeceğine dair dosyaya dilekçe verdi. Mahkeme hakiminin, sanığı duruşmaya getiremeyen tarafsızlığını ortadan kaldıran bu tavrını eleştirdik ve itirazlarımızı sunduk. Sanık hakkında yakalama kararı çıkartılmasını talep ettik. Yalnız mahkeme hakiminin aynı tavırları devam etti. Mücadeleyi içeri de dışarıda devam ettireceğiz. Bu dava biz ‘bitti’ demeden bitmeyecek” diye konuştu.

OYUN ÇOCUKLARI BİLE ŞU ANKİ ADALETTEN DAHA İYİ ADALET SAĞLAR

Baba Ali Ayvalıtaş ise, “Bir Mehmet kaybettim binlerce Mehmet kazandım. Bir Berkin kaybettik binlerce Berkin kazandık. Bir Ali İsmail kaybettik binlerce Ali İsmail kazandık. Ama Türkiye’de adaleti kaybettik. Adalet yok, hakim yok, savcı yok. Oyun çocukları bile şu anki adaletten daha iyi adalet sağlar” diye konuştu.

Açıklamanın ardından adliye önünde toplanan kalabalık sloganlar atarak dağıldı.(DHA)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Mert'in katiline ağırlaştırılmış müebbet ve 36 yıl hapis

SONRAKİ HABER

1150 oda yetmedi bir de konuk evi mi yapılacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...