24 Aralık 2014 00:50

Yunanistan'da rüşvet skandalının gölgesinde seçim

Yunanistan seçimlere rüşvet skandalının gölgesinde gidiyor. Ülke Haykalis’e verilen rüşvet haberleriyle sarsılırken, koalisyon hükümeti skaldalı arvişe göndererek üzerini kapatmak istiyor.

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da bugün cumhurbaşkanlığı için ikinci tur oylama yapılacak. Hükümetin, Mecliste üçte ikilik çoğunluğunun oyunu alması şimdilik olanaksız görünüyor. Gündemin seçimlere odaklandığı bugünlerde ise Yunanistan’da bir rüşvet skandalı yaşanıyor. Sağ bir parti olan ‘Bağımsız Yunanlılar’ Partisi Milletvekili Pavlos Haykalis’e seçimlerde olumlu oy kullanması durumunda toplam 3 milyon avroyu bulan bir rüşvet teklifi yapıldığı haberi gündemi baştan sona değiştirdi.

RÜŞVET TEKLİFİ YAPILAN MAHKEMEDE!

Haykalis, Başbakanın da danışmanlığını yapmış olan ve sanayicilerle yakın ilişkisi bulunan Yorgos Apostolopulos, ile yaptığı görüşmelerin video ve telefon kayıtlarını Yargıtay Savcısı Panayotis Panayotopulos’a verdi. Gündemi altüst eden gelişme üzerine hükümet partileri önce sessiz kaldı ve arkasından Başbakan Antonis Samaras rüşvet teklifi yapan Yorgos Apostoşos yerine rüşvet teklifi yapılan Pavlos Haykalis’i mahkemeye verdiğini açıkladı.

Gelişmelerin etraflıca araştırılacağı ve soruşturmanın derinleştirileceği beklentisinin tersine, dün savcının ortada olan bir çok kanıta rağmen delil eksikliğinden dosyayı arşive kaldırdığını açıklaması ikinci skandal olarak ülkenin gündemine oturdu. Savcı Panayotopulos bu kararını, ses ve video kayıtlarının kişi hak ve özgürlüklerini ihlal eden bir girişim olduğuna ve delil olarak kabul edilemeyeceğine dayandırdı.

Tüm muhalefet partileri ve yorumcular kararı bir “darbe” girişimi olarak değerlendirdi. Pavlos Haykalis ve partisi ise skandalın üstünün örtülmesine izin vermeyeceklerini ve tüm olanakları kullanarak rüşvet teklifinin arkasında kimin olduğunun ortaya çıkarılacağını açıkladı. Ayrıca medyada gelişmeler üzerine yapılan yorumlarda ülkenin gündemine oturmuş olan bir çok davanın yıllar sonra karara bağlandığı hatırlatıldı savcının bu kadar aceleci olmasının çok anlamlı olduğu üzerinde duruldu.

Bu arada dikkat çeken nokta ise savcının, kişi hak ve özgürlüklerini ihlal etme ve yasa dışı kayıt yapma gerekçesini ileri sürmesi davacıyı, sanık konumuna sürüklemek anlamına geliyor.

Haykalis’in avukatı davanın arşivden indirilmesi durumunda sanıklığı da kabul ettiklerini söylüyor.

HÜKÜMETİN EN ZOR SEÇİMİ

Diğer bir taraftan da bugün Mecliste rüşvet dedikodularının gölgesinde cumhurbaşkanlığı için ikinci tur oylama yapılacak Ancak bu gelişmeler hükümetin işini daha da zorlaştırıyor ve erken seçim kaçınılmaz görünüyor.

29 Aralık’ta yapılacak son tur oylamada en az 180 olumlu oy çıkmaması durumunda anayasada belirtildiği doğrultuda erken milletvekili seçimlerine gidilecek. Böylece yeni cumhurbaşkanı da yeni hükümet kurulduktan sonra seçilecek.

AB ve İMF politikalarının sürdürülmesi için çaba gösteren koalisyon ise olası bir erken seçimden büyük bir yenilgi ile çıkılacağını bildiği için erken seçime gitmek istemiyor.

ÖNCEKİ HABER

Vali konuştu, Suriyelilerin evleri basıldı

SONRAKİ HABER

‘Bir fincan sargı beziniz var mı?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...