18 Temmuz 2011 08:38

Van’da şarbon tehlikesi büyüyor

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Kırkgeçit köyünde ortaya çıkan ve Ayşe Özcan’ın yaşamını yitirmesine neden olan Şarbon vakaları artmaya başladı. Hastalık Kırkgeçit köyünden sonra Çatak ilçesine bağlı Bilgi köyünde de görülmeye başladı. Karantinaya alınmayan köylerde

Van’da şarbon tehlikesi büyüyor
Paylaş
Sıddık Güler

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Kırkgeçit köyünde ortaya çıkan ve Ayşe Özcan’ın yaşamını yitirmesine neden olan Şarbon vakaları artmaya başladı. Hastalık Kırkgeçit köyünden sonra Çatak ilçesine bağlı Bilgi köyünde de görülmeye başladı. Karantinaya alınmayan köylerde yaşayanların tedirginliği artarken, yetkililer hayvanların ölümlerinden dahi habersiz. BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, yaşananların sorumlusunun Van Valisi Münir Karaloğlu olduğunu belirterek, “Devlet kurumları hiçbir şekilde halk sağlığını önemsemiyor. Köylerin acil olarak karantinaya alınması ve tedbirlerin geliştirilmesi gerekiyordu. Bu olağanüstü bir durumdur. Şu an bütün yetkililerin köylerde olması gerekiyordu” dedi.

Gürpınar ilçesine bağlı Kırkgeçit köyünde geçtiğimiz hafta Sarıbulak Yaylası’nda bulunan hayvanların Şarbon hastalığına yakalanması ardından Ayşe Özcan yaşamını yitirirken, sayısız kişi de aynı hastalığa yakalanarak, Van’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Şu ana kadar hiçbir önlemin alınmadığı bölgede hastalık ise her geçen gün yayılıyor. Kırkgeçit köyünden sonra aynı yaylayı kullanan Çatak ilçesine bağlı Bilgi köyüne de hastalık bulaştı. Köyde şu ana kadar şarbon hastalığı bulaşan 3 kişi Van’a getirilerek, tedavi altına alındı. Yüzleri siyahlarla dolan ve durumları ağır olan hastaların tedavileri sürerken, şu ana kadar hiçbir önlemin alınmadığı Kırkgeçit köyünde ise hastalık yetişkinlerden sonra çocuklara da bulaştı. Hastalık bulaşan bir çocuk Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alındı. Tedavileri devam eden yurttaşların kollarında yaralar oluşurken, vücutlarında ise şişlikler meydana geldi. Tamamen ölüme terk edilen köylülerle ilgili önlem ve gerekli bilgilendirme yapılmadığı için halen köylüler hayvanlarla iç içe yaşıyor.

HAYVAN LEŞLERİ ORTALIKTA DURUYOR

Tarım Müdürlüğü ile Sağlık Müdürlüğünün şu ana kadar gerekli tedbirleri almadığı iki köyde hasta vakaları giderek artarken, başta Sarıbulak Yaylası olmak üzere her iki köyde telef olan hayvanların leşleri ise kireçli kuyularda gömülmesi yerine ortalıkta duruyor. Hayvan leşlerinin yeni hastalıkları beraberinde getirmesi endişesi duyulurken, yetkililer ise olaydan habersiz olduklarını dile getirdi. Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, hayvan ölümlerinden haberdar olmadıkları iddiasında bulunurken, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ise, yaşananların sorumlusunun Van Valisi Münir Karaloğlu olduğunu dile getirdi. Şarbon vakasının bulaşıcı ve acil önlem alınması gereken bir hastalık olduğunu dile getiren Üçer, “Devlet kurumları hiçbir şekilde halk sağlığını önemsemiyor. Böyle bir hastalık çabuk yayıldığı için acil önlem alınması gereken bir hastalıktır. Ancak hiçbir kurum üzerine düşeni yapmıyor. Bu konuda Tarım ve Sağlık Müdürlüğünün ciddi yetersizlikleri vardır. Köylerin acil olarak karantinaya alınması ve tedbirlerin geliştirilmesi gerekiyordu. Bu olağanüstü bir durumdur. Şu an bütün yetkililerin köylerde olması gerekiyordu” dedi. Olayın temel sorumlusunun Van Valisi olduğunu belirten Üçer, “Bu ilin sorumlusu validir. Müdürlükler valiye bağlıdır. Yani yaşanan olayın sorumlusu Van Valisidir. Vali siyasetle ilgilendiği için temel görevlerini unutuyor” diyerek, yaşananlara tepki gösterdi. Üçer, konuyla ilgili olarak gerekli bütün girişimleri yapacaklarını da kaydetti.

TARIM MÜDÜRLÜĞÜ OLAYDAN HABERSİZ

Konuyla ilgili olarak DİHA’nın görüştüğü AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan, soruna ilişkin sağlık ve tarım müdürlüklerini aradığını belirterek, her iki müdürlüğün de acil bir şekilde gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi. Şu ana kadar gerekli incelemeleri yapmadığı için halkın tepkisine neden olan Tarım İl Müdürü Mehmet İncir ise, hayvan ölümlerinden haberdar olmadıklarını belirterek, kendilerine hayvan ölümleriyle ilgili olarak hiçbir bilginin gelmediğini ileri sürdü. İlk kez hayvan ölümlerinden haberdar olduğunu söyleyen İncir, Gürpınar Tarım İlçe Müdürlüğü ile İl Tarım Müdürlüğünde iki ekibin acil bir şekilde köye gönderildiğini dile getirdi. İncir, köydeki aşılama çalışmalarının yarın sabah başlatacağı iddiasında bulundu. Sağlık müdürlüğü yetkilileri ise, köyde gerekli tedbirleri aldıkları iddiasında bulundu. (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çankaya’da işporta tartışması

SONRAKİ HABER

Türküleri değil, silahları susturalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa