22 Aralık 2014 15:28

‘Bütçenin yüzü sermayeye dönük’

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ile Pervin Buldan genel kurulda 13 gündür devam eden ve bugün sona erecek olan bütçe görüşmeleri kapsamında yaptıkları genel değerlendirmede AKP hükümetinin bütçesini eleştirerek bütçenin yüzünün sermaya dönük olduğuna vurgu yaptılar

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ile İdris Baluken, 13 günden bu yana meclis genel kurulunda görüşülen ve bu gün sona erecek olan bütçe görüşmeleri kapsamında partileri adına kapanış konuşmalarını gerçekleştirdi. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, 2015 Yılı Merkezi bütçesinin demokratik, katılımcı, şeffaf, bir bütçe olmaktan son derece uzak bir anlayışla hazırlanarak Genel Kurul gündemine getirildiğini vurgulayarak, "Bütçenin halka kapalı yapılması, iktidar partisinin Bütçe komisyonundaki bariz sayısal üstünlüğü, parti içi demokrasinin güçsüz olması sebebiyle iktidar partisi milletvekillerinden hükümet tasarrufu olan bütçeye yönelik eleştiriler gelmemesi bu anti demokratik durumun sebeplerinden sadece birkaçıdır" dedi.

'AK SARAY İSRAFTIR'

Yaşanan yoksulluğa rağmen AK Saray'ın yapılmasını "israf" olarak nitelendiren Baluken, bununla binlerce yoksullun doyurulabileceğini, binlerce öğrenciye karşılıksız burs verilebileceğinin altını çizdi. Baluken, hükümetin ağaca bakarken "odun" gördüğünün altını çizerek, "Bizler derelerimiz özgür aksın, Yırca'da zeytinliklerimiz kesilmesin diye çabalıyoruz" dedi.

Çözüm sürecine rağmen kalekol, karakol yapımlarını eleştiren Baluken, Çözüm Süreci Bakanlığı kurulmasını ve buraya bütçe aktarılmasını istedi.

'BÜTÇENİN YÜZÜ SERMAYEYE DÖNÜK'

AKP iktidarı tarafından hazırlanan 2015 bütçesinin yüzünün sermayeye dönük olduğuna dikkat çeken Baluken, bütçenin kadını dışlayan erkek egemen, doğayı talan eden çevre düşmanı, emekçiye ölümü reva gören emek karşıtı bir bütçe olduğunu söyledi. AKP'nin politikaları ile zenginler daha fazla zenginleşirken, yoksulların daha fazla yoksullaştığına vurgu yapan Baluken, " TÜİK'in verilerine göre Türkiye'de toplam gelirin yüzde 46,7'sini nüfusun yüzde 20'si alırken, geri kalan yüzde 80'i ise yüzde 53,4'ünü almaktadır yani yüzde20 zengin ile yüzde 80 yoksul kesimin bütçeden aldıkları pay adeta birbirine denktir" değerlendirmesinde bulundu.

IŞİDSEVERLER: IŞİD HA DÜŞTÜ HA DÜŞECEK HABERİNİZ OLSUN

IŞİD'in Kobanê dönük saldırılarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Baluken, "HPG, YPG, YPJ, YBŞ ve Peşmerge'den oluşan güçler IŞİD adlı çeteleri Şengal'den kovmuş, IŞİD için sonun başlangıcı, Kürtler ve Şengal için özgürlük adına zaferin sesi olmuştur. Eminiz ki, Şengal'in IŞİD'den geri alınması ile beraber tarih Ortadoğu'nun barbarlıktan kurtulduğunu yazmaya başlamıştır bile. Sayın Öcalan'ın Ezidi halkına yazdığı mektupta belirttiği gibi halkımıza ve insanlığa dayatılan katliam girdabına karşı Derweşe Evdi'nin yaşam pınarından fışkıran direniş, onur, aşk ve özgürlük sevdasının fışkırmaya devam ettiğini büyük bir memnuniyetle görmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu. AKP'nin IŞİD çetelerine verdiği desteğe dikkat çeken Baluken, "Bu ya sizin politik körlüğünüzden ya da iflah olmaz Kürt düşmanlığınızdan kaynaklanıyor. Umuyoruz ki ikinci seçenek değildir. Eğer birincisi ise gelin size gerçeği biz anlatalım. Ama halen oraya bel bağlıyorsanız, IŞİD düştü düşecek haberiniz olsun" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE DEMOKRATİKLEŞMEDE ARPA BOYU YOL ALMADI'

HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ise sözlerine, "Görüşmelerini bugün tamamlamak üzere olduğumuz 2015 yılı bütçe kanunu hükümetin sahip olduğu siyasal perspektifin, politik olarak neleri amaçladığının ve de planladığının izanı niteliğindedir ve hükümetin önümüzdeki yıl için politik hedeflerini açıkça ifade etmektedir" diyerek başladı. Bütçenin 10 yıllardır hazırlandığı üzere yine darbe geleneğinin, darbe zihniyetinin kalemlerini içeren, demokratik kurum ve kurumlar işletilmeden darbe ürünü yasalar ve hatta o yasaların bile gerisine düşen AKP dönemi düzenlemeleri ile oluşturulduğunu vurgulayan Buldan, "Bu bütçeye bakarak bile şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki; 35 yıldır Türkiye, demokratikleşme, sivilleşme ve de şeffaflaşma yolunda bir arpa boyu mesafe kat etmemiştir" değerlendirmesinde bulundu.

'OĞULLARINI ZENGİNLEŞTİRİRKEN HALKI YOKSULLAŞTIRDILAR'

Türkiye toplumunun ötekileri, ezilenleri, kadınları, emekçileri ve yoksullarının bütçenin dışında bırakıldığına dikkat çeken Buldan, "17 Aralık operasyonu ile gün yüzüne çıktığı üzere AKP hükümetinin önümüze koyduğu bütçe kanun tasarılarında cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluklarının gölgesi bulunmaktadır. Bütçe ile kendi ailelerini, oğullarını küçük ülkeler kuracak kadar zenginleştirirken halkının cebinden yiyen, halkını yoksulluğa, muhtaçlığa mahkûm eden bir hükümetin bütçesidir" değerlendirmesinde bulundu.

'AKP ÇATIŞMASIZLIK ORTAMINDAN YARARLANARAK İKTİDAR OLDU'

Kürt özgürlük hareketinin 20 yılı aşkın süredir silahsız bir çözümü dillendirdiğini belirten Buldan, bu süre içerisinde dokuz defa çatışmasızlığın ilan edildiğini ifade ederek, "AKP bu süreçlerin avantajlarından faydalanarak 3 genel seçim, 3 yerel seçim iki referandum ve 1 cumhurbaşkanlığı seçimi atlatmıştır" dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın, 21 mart 2013'te açıkladığı tarihi deklarasyonun üzerinden yaklaşık olarak 2 yıl geçtiğini dile getiren Buldan, hükümetin her seferinde çözüm ve kalıcı barış konusunda ne kadar kararlı olduğunu deklare ettiğini ancak ifade edilenin tam tersi uygulamalara bolca yer verdiğini söyledi. Buldan onlarca insanın polis kurşunuyla katledildiğini sözlerine ekledi.

'YAŞAM MÜCADELEMİZİ ELDEN BIRAKMAYACAĞIZ'

"Kalekolların, askeri yolların ve barajların inşasına devam edildi. 6-7 Ekim Kobanê direnişinde 1 ay içerisinde 51 kişi hayatını kaybetti" diyen Buldan, sorumluların da yargı önüne çıkarılmadığını söyledi. Kendilerinin başka bir vatanı, diyarı, toprağı olmadığını vurgulayan Buldan, yeryüzündeki bütün halklar gibi içinde doğdukları din, dil ve kültürle çocuklarını büyütmek istediklerini belirterek, "Bu nedenle kendi aidiyetlerimizle demokrasi ve hukukun üstün güç olduğu bir toplumsal düzende yaşam mücadelesini ne pahasına olursa olsun elden bırakmayacağız" değerlendirmesinde bulundu.

'ZAFER MÜCADELE YÜRÜTENLERİN OLACAK'

Mücadele yürütürken zindanları, işkenceleri, idamları, OHAL uygulamalarını gördüklerine vurgu yapan Buldan, bu nedenle hükümetin güvenlikçi konseptinin demokrasi güçlerini asla geriletemeyeceğini söyledi. Buldan son olarak, "Ancak demokrasiyi, hukuku ve evrensel insan hakları kriterlerini hiçe sayan bu konsept tarihi bir sürecin, barış şansının heba olmasına neden olur ki hükümet bu durumdan bir zafer beklemesin! Bilinsin ki zafer demokrasiyi, özgürlükleri, eşitliği, insan haklarına yakışır bir yaşamı ve barışı tesis edenlerin ve bu mücadeleyi yürütenlerin olacaktır" değerlendirmesinde bulundu. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Özel’den Soma’da 600-700 işçi çıkarılabilir iddiası

SONRAKİ HABER

Dersim’de Maraş katliamı protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...