22 Aralık 2014 12:15

‘Bu dava yok hükmündedir’

Devrimci Karargah davasının Yargıtay’da 24 Aralık’ta görülecek olan karar duruşması öncesi Halkların Demokratik Partisi(HDP) İstanbul İl Örgütü davaya ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Paylaş

Cezayir Toplantı salonunda dün düzenlenen basın toplantısında yapılan konuşmalarda davanın pek çok hukuksuzluklarla dolu olduğu ifade edilerek, “Bu dava yok hükmündedir” denildi. Emek ve meslek örgütleri ile  siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin de katıldığı toplantıda ilk sözü HDP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ aldı. AKP iktidarının toplumu tek ses, tek çizgi rejimine sokmayı amaçladığını söyleyen Yüksekdağ, “Buna ses çıkaranlar da uydurma komplolarla asırlık cezalara mahkum ediliyor. Bu uygulamaları ilk kez bu iktidar kullanmıyor. Bunu uygulayan hiçbir iktidar da sonsuza dek yaşayamadı” dedi.  Devrimci Karargah davasından yargılananların hapsedilmesi halinde  toplumsal mücadelenin büyük darbe alacağına dikkat çeken Yüksekdağ, “Arkadaşlarımızın yargılandığı bu dava halklarımızın birleşik mücadelesine yönelik bir saldırıdır. Bugün talebimiz çok açık ve nettir 21 Eylül davasında tutuklama kılıcının tekrar kınına geri sokulmasıdır. Biz bu kılıcı yerine iade edeceğiz. Bu dava düşürülmelidir” dedi.

‘CEMAAT VE İKTİDAR BİZE KARŞI BİRLİKTELER’
 

Toplantıda konuşan  SDP Onursal Başkanı Akın Birdal da, “Ya kararla hepimiz mahkum edileceğiz ya da 2015 yılında bir umutla gireceğiz” diyerek Yargıtay’ın yeniden yargılanma kararı vermesi gerektiğini belirtti. Sürece uygun bir karar çıkmasını beklediklerini ifade eden Birdal, “24’ündeki karar mahkumiyetle biterse sürecin yoluna taş koyulmuş olur” dedi.

Mısır Çarşısı Patlaması davasından geçtiğimiz günlerde 4. kez beraat eden Sosyolog Pınar Selek’e yapılan haksız uygulamanın şuan sosyalist kesime de uygulanmaya çalışıldığına vurgu yapan HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü de, “Cemaatin çocukları kendilerini Tayyip Erdoğan’a beğendirmek için önüne seçilmiş dosyaları bıraktılar sonra çıkarları ters gidince birbirlerine girdiler. Biz ne yargı kararlarına ne bu yargıca ne de bunu yargıç yapan sisteme saygı duyuyoruz. Acilen bu hukuksuzluklar durdurulmalı, arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır” dedi.

AKP’nin tüm muhaliflere yargıyı bir silah olarak kullandığını söyleyen HDP Eş Genel Başkan yardımcısı Meral Danış Beştaş da, “O kadar çok yasa değişti ki ‘Makul şüphe’ kavramını 1 yıl içinde iktidar kendilerine yönelik operasyonların bertaraf etmek için kaldırdı. Sonra yeniden getirdi” dedi. Cemaat medyasına yönelik yapılan operasyonları hatırlatan Beştaş, “Hükümet ve paralel birçok fikirde aynı fikirdeler. Hükümet, KCK operasyonunu paralelciler yaptı diyor. O zaman sorsana KCK operasyonları neden yaptın, 21 Eylül’de Rıdvan Turan’ın neden tutukladın. Burada cemaat ve iktidar arasındaki kendi davaları var. Bize karşı da kavga da birlikteler” diye devam etti.

‘BU ZATEN DÜŞMÜŞ BİR DAVADIR’

Toplantıda söz alan Devrimci Karargah davası avukatlarından  Ercan Kanar, Devrimci Karargah davasının “prototip” bir dava olduğunu niteleyerek “Yargı artık yargı olmaktan çıkıp iktidarın projesini yerine getiren bir misyoner rolüne dönüşmüştür” dedi. 

Toplantıya gelen kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri de kürsüye giderek kısa konuşmalar yaptı.

KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen de, Devrimci Karargah ve KCK gibi siyasi torba davaların hukuksuzluğuna defalarca vurgu yaptıklarını söyledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise, siyasi bir davayla karşı karşıya olunduğunu belirterek davanın düşmesi gerektiğini söyledi.

SYKP Yönetim Kurulu üyesi Gülseren Pusatlıoğlu,  ise “Bu dava bizim nezdimizde zaten hükümsüzdü. Bize düşen bu davanın zaten düşmüş olduğunu buradakilerle birlikte sokaklarda göstermektir” dedi. 

ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ise, “24 Aralık’ta Türkiye’nin bir hukuk devleti olup olmadığımızı göreceğiz” diye konuştu. 

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy da, AKP hükümetinin yargıyı tetikçi olarak kullandığını belirterek AKP hükümetinin uygulamalarına karşı ortak  mücadele çağrısı yaptı.

Sanatçı Suavi ise, davanın arkasında sinsi bir tezgah olduğunu belirtti.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dikime hazır binlerce fidanı Kızılırmak’a atmışlar

SONRAKİ HABER

Verimli tarım arazisine termik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...