18 Temmuz 2011 06:10

İsveç’te “Abdullah Demirbaş’la Dayanışma Komitesi” oluşturuldu

Hayati riski olmasına karşın yurt dışına çıkması yasaklanarak tedavisi engellenen Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile dayanışmak amacıyla Stockholm’de bir komite oluşturuldu.2007 yılında bir ilke imza atarak çok dilli belediyeciliği başlatan  Demirbaş, Kürt politikacılara yönelik sürdürülen operasyon kapsamında

İsveç’te “Abdullah Demirbaş’la Dayanışma Komitesi” oluşturuldu
Paylaş
Murat Kuseyri

Hayati riski olmasına karşın yurt dışına çıkması yasaklanarak tedavisi engellenen Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile dayanışmak amacıyla Stockholm’de bir komite oluşturuldu.

2007 yılında bir ilke imza atarak çok dilli belediyeciliği başlatan  Demirbaş, Kürt politikacılara yönelik sürdürülen operasyon kapsamında 25 Aralık 2009 günü tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin 5 Nisan 2010 tarihli hayati tehlikesi olduğunu belirten rapora binaen serbest bırakılmıştı. Doktorlar bacaklarında ortaya çıkan yüksek kan pıhtılaşması nedeniyle Demirbaş’ın yüksek risk grubunda olduğunu teşhis ettiler. Türkiye’de tedavisi mümkün olmadığı için Demirbaş’ın yurt dışına çıkması gerekiyor. Ancak Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi 14.05.2010 tarihinde Demirbaş’ın yurt dışına çıkışını yasaklayan şartlı tahliyesi,  Demirbaş’ın tedavisi için engel teşkil ediyor.

Stockholm’de kurulu bazı Türk, Süryani ve Kürt derneklerinin yöneticileri Demirbaş’ın yaşam ve tedavi hakkının savunulması için bir komite oluşturdular. Komite konuyu İsveç parlamentosunun gündemine getirmek için girişimde bulunmayı, İsveç’teki belediye, dernek, ve kurumlara Cumhurbaşkanına mektup yazmalarını önermeyi kararlaştırdı.

Toplantıya telefonla katılan Demirbaş sürdürülen dayanışmayı anlamlı bulduğunu ve kendisini güçlendirdiğini belirttikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlığımız önemli ama halkımızın özgürlüğü daha önemli. Canımızı yitirebiliriz ama özgürlük, demokrasi ve barışa olan inancımızı yitirmeyceğiz. Hiç kimsenin halkları birbirine düşman etmesine izin vermeyeceğiz ve nefes aldığımız sürece aynı coğrafyada yaşayan halkların ve emekçilerin haklarını ve birlikteliğini savunacağız” (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TİT'ten Evrensel'e 2. tehdit

SONRAKİ HABER

Eğitim müfettişlerine rotasyon sürgünü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...