20 Aralık 2014 18:43

Yücel Sayman: Hukuk yok, emirnamelerle yönetiliyoruz

Gazetemizin Yazarı, İstanbul Barosu eski Başkanı ve Medipol Üniversitesi Devletler Özel Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yücel Sayman, Türkiye'nin 'emirnamelerle' yönetilen bir ülke haline geldiğini söyledi.

Paylaş

Antalya Barosu tarafından düzenlenen "Evrensel Hukukun Türkiye'ye Yansımaları" paneli Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Yücel Sayman ve Veli Özer Özbek gibi ünlü ceza hukukçularının yanı sıra 10 ilin baro başkanlarının veya temsilcilerinin konuşmacı olarak katıldığı paneli avukatlar, akademisyenler ve hukuk fakültesi öğrencileri takip etti.

Panelin, "Evrensel Hukukta Yasama Tekniği ve Türkiye'deki Uygulaması" başlıklı ilk oturumunu yöneten Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Veli Özer Özbek, hukukun sadece hukukçulara bırakılamayacak bir alan olduğunu söyledi. Her bireyin ve toplumun, temel hak ve özgürlüklerini savunabilecek bilince sahip olması gerektiğini belirten Özbek, Türkiye'de yasa yapmaktan ziyade uygulamayla ilgili sıkıntılar olduğunu, hukukun uygulayıcısı olan polis, savcı ve hakime güvenilmediğini ifade etti. Türkiye'deki bir diğer sıkıntının da siyasi iktidarların yasaları bir araç olarak kullanmasından kaynaklandığını dile getiren Özbek, "Parlamentonun özellikle yasa koyma açısından saydamlığını, tarafsızlığını, dürüstlüğünü, hesap verilebilirliğini ve en önemlisi de kamu yararını gözetme konusunda tutarlı davranışlar içine girmesi gerekiyor" dedi. Özbek, uluslararası alanda da yasa yapmada bu etik kodun öne çıktığını söyledi.

DEVLETİN EGEMENLİĞİNİ ELE GEÇİRME MESELESİ

Makul şüphe, torba yasa gibi konuların ele alındığı panelin "Evrensel Hukukta Yargı, Yargıç Bağımsızlığı/Savunma Dokunulmazlığı ve Türkiye'deki Uygulaması" başlıklı ikinci oturumunu yöneten Medipol Üniversitesi Devletler Özel Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yücel Sayman, konuşmasına "Ben bir sene önce hukuktan istifa ettim" diyerek başladı. 14 Aralık iddianamesinin 'devletin egemenliğini ele geçirmek' iddiası üzerine kurulduğunu hatırlatan Sayman, "Devletin egemenliği evrende olan bir şey değil. Üstelik suç da değil. Öyle bir kavram yok ama demek ki çıkacak. Devletin egemenliğini ele geçirme suçu çıkacak" diye konuştu.

İktidar gücünün kendisinde olması halinde, biraz çalışmayla 30 tane kanun çıkartabileceğini söyleyen Sayman, "Hukuk değil bu. Sanki hukuk varmış da hukuk bitmiştir. Karşı taraf hukuk söylemiyor. Hukuk dışında şeyler yapılıyor. Bir arkadaş 'bunlar buyruktur' dedi. Evet emirname düzenine geldik. Emirnamelerle yönetiliyoruz. Onun için ben hukuktan istifa ettim. Çünkü hukuk diye bir şey yok" diye konuştu.

HUKUKU SİLAH OLARAK KULLANIRSAN SANA DÖNER

Hukukun silah olarak kullanılmasından şikayet eden Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran ise yasada 'kuvvetli şüphe' olarak tarif edilen düzenlemenin 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrasında 'makul şüphe'ye dönüştürülmesini eleştirerek, "Hukuku silah olarak kullananlara silah olarak geri döndürürsünüz. Bizim sorunumuz hukukun kişiye göre, duruma göre, hükümetin, devletin isteğine göre uygulanmaması. Bunu çözdüğümüz zaman bir yere geleceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu. (Antalya/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Şimşek: Sarayın sigortası yok

SONRAKİ HABER

IŞİD, kaçmaya çalışan 100 yabancı militanını öldürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...